Tippek, hogy ép foggal megúszhassa a Karácsonyt!

No Comments

Tippek, hogy ép foggal megússza a Karácsonyt!

Mindjárt itt a Karácsony, és annak ellenére, hogy a nagy ünnepi összejövetelek ezúttal elmaradnak, az ínycsiklandó fogások most sem hiányoznak majd egyik ünnepi asztalról sem!

Bár sokan az alakjukat féltik a karácsonyi időszakban, nem árt, ha a fogainkról sem feledkezünk meg! A túlzott cukorfogyasztás nemcsak a fogszuvasodás kockázatát, hanem az ínybetegségek kialakulását is növelheti, és akkor még nem is beszéltünk az egyéb fogbalesetekről…
Íme néhány tipp, hogy valóban önfeledten teljenek az Ünnepek!

Csak mértékkel!

A Karácsony az ízletes finomságok és a „bűnözések” ideje. Épp ezért fontos ügyelni a mértékletességre az általános- és a fogak egészsége érdekében. Fontos, hogy ne csak az ételek, hanem az italok cukortartalmára is figyeljen. Számos népszerű alkoholos ital magas cukortartalommal rendelkezik, ami szintén növelheti a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát, valamint a túl sok alkohol a szájüregi elváltozások kialakulásának is kedvez.

A gyümölcslevek, a szénsavas és az alkoholos italok közé ajánlott egy- egy pohár víz elfogyasztása! Ezzel semlegesíthetjük a savas kémhatást, és biztosíthatjuk a szervezet megfelelő hidratáltságát is, elkerülve ezzel a macskajajt!

Csempésszen be néhány egészséges snacket!

Az ünnepi menü összeállításakor gondoljon az egészséges fogásokra és rágcsákra is! Kevesen tudják, hogy bizonyos ételek egyfajta védőréteget képeznek a fogakon, így óvva a zománcot a savas hatásoktól. Ezért is ajánlott az olajos magvak (dió, mogyoró…stb.) fogyasztása a cukros sütemények mellé! A fogaink védelme mellett az öntisztításukat is segíthetjük a nagyobb rágást igénylő ételekkel, így jó választás lehet a nyers zöldségropogós egy finom mártogatóssal!

Óvakodjon a ragacsos finomságoktól!

Karácsonykor népszerűek a karamellás, ragacsos édességek. Nem árt azonban óvatosnak lenni velük, különösen akkor, ha valamilyen fogpótlással rendelkezünk. Könnyen érhet minket baleset a fogyasztásuk közben, hiszen a ragacsos ételek képesek eltávolítani a fogpótlásokat, vagy töméseket, koronákat, hidakat vagy héjakat!

Jégveszély!

Míg a turmixgépek ideálisak a karácsonyi koktélok jégének összetörésére, a fogaink már kevésbé. A hideg hatására apró mikro- repedések keletkezhetnek a fogzománcban, így károsítva annak a szerkezetét. Emellett az érzékeny fogúak számára a hideg a fogak fájdalmát is kiválthatja.

Minden étkezés után mosson fogat!

Minél hosszabb ideig marad a cukor a fogak felszínén, és minél tovább tart a savas ph a szájüregben, annál több kárt okoz a fogzománcban. Ezért fontos, hogy az ünnepek alatt se feledkezzünk meg a rendszeres szájápolásról! Szenteljünk időt arra, hogy minden étkezés után megtisztítsuk a fogainkat, de legalább naponta kétszer minimum két percig, különös tekintettel a fogak közti részekre, és kiegészítésként használjunk szájvizet is!

 

Ne feledje, otthonában is sokat tehet fogai egészségének megőrzéséért! Jelentkezzen be hozzánk személyes konzultációra és kérje fogorvosunk, vagy dentálhigiénikusunk tanácsát az Ön számára legmegfelelőbb szájápolási rutin kialakításában!