Tippek, hogy ép foggal megúszhassa a Karácsonyt!

No Comments

Tippek, hogy ép foggal megúszd a Karácsonyt!

Mindjárt itt a Karácsony, és az ínycsiklandó fogások most sem hiányoznak majd egyik ünnepi asztalról sem!

Bár sokan az alakjukat féltik a karácsonyi időszakban, nem árt, ha a fogainkról sem feledkezünk meg! A túlzott cukorfogyasztás nemcsak a fogszuvasodás kockázatát, hanem az ínybetegségek kialakulását is növelheti, és akkor még nem is beszéltünk az egyéb fogbalesetekről…
Íme néhány tipp, hogy valóban önfeledten teljenek az Ünnepek!

Csak mértékkel!

A Karácsony az ízletes finomságok és a „bűnözések” ideje. Épp ezért fontos ügyelni a mértékletességre az általános- és a fogak egészsége érdekében. Fontos, hogy ne csak az ételek, hanem az italok cukortartalmára is figyeljünk. Számos népszerű alkoholos ital magas cukortartalommal rendelkezik, ami szintén növelheti a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát, valamint a túl sok alkohol a szájüregi elváltozások kialakulásának is kedvez.

A gyümölcslevek, a szénsavas és az alkoholos italok közé ajánlott egy- egy pohár víz elfogyasztása! Ezzel semlegesíthetjük a savas kémhatást, és biztosíthatjuk a szervezet megfelelő hidratáltságát is, elkerülve ezzel a macskajajt!

Csempéssz be néhány egészséges snacket!

Az ünnepi menü összeállításakor gondolj az egészséges fogásokra és rágcsákra is! Kevesen tudják, hogy bizonyos ételek egyfajta védőréteget képeznek a fogakon, így óvva a zománcot a savas hatásoktól. Ezért is ajánlott az olajos magvak (dió, mogyoró…stb.) fogyasztása a cukros sütemények mellé! A fogaink védelme mellett az öntisztításukat is segíthetjük a nagyobb rágást igénylő ételekkel, így jó választás lehet a nyers zöldségropogós egy finom mártogatóssal!

Óvakodj a ragacsos finomságoktól!

Karácsonykor népszerűek a karamellás, ragacsos édességek. Nem árt azonban óvatosnak lenni velük, különösen akkor, ha valamilyen fogpótlással rendelkezünk. Könnyen érhet minket baleset a fogyasztásuk közben, hiszen a ragacsos ételek képesek eltávolítani a fogpótlásokat, vagy töméseket, koronákat, hidakat vagy héjakat!

Jégveszély!

Míg a turmixgépek ideálisak a karácsonyi koktélok jegének összetörésére, a fogaink már kevésbé. A hideg hatására apró mikro- repedések keletkezhetnek a fogzománcban, így károsítva annak a szerkezetét. Emellett az érzékeny fogúak számára a hideg a fogak fájdalmát is kiválthatja.

Minden étkezés után moss fogat!

Minél hosszabb ideig marad a cukor a fogak felszínén, és minél tovább tart a savas ph a szájüregben, annál több kárt okoz a fogzománcban. Ezért fontos, hogy az ünnepek alatt se feledkezzünk meg a rendszeres szájápolásról! Szenteljünk időt arra, hogy minden étkezés után megtisztítsuk a fogainkat, de legalább naponta kétszer minimum két percig, különös tekintettel a fogak közti részekre, és kiegészítésként használjunk szájvizet is!

 

Ne feledd, otthonodban is sokat tehetsz fogaid egészségének megőrzéséért! Jelentkezz be hozzánk személyes konzultációra és kérd fogorvosunk, vagy dentálhigiénikusunk tanácsát a számodra legmegfelelőbb szájápolási rutin kialakításában!