Fogászati balesetek az ünnepek alatt

No Comments

Fogászati balesetek az Ünnepek alatt

 

Közeleg az év legszebb ünnepe, végre itt a Karácsony!

Ilyenkor minden elcsendesedik és lelassul. Bízunk benne, hogy pácienseinknek is lesz lehetősége meghitten, családi körben tölteni az ünnepeket. Mi is ezt tesszük, szabadságra megyünk és feltöltődünk az új évre, ám ezalatt sem szeretnénk senkit magára hagyni, ha fogászati problémája van, ezért állítottunk össze egy kisokost „vészhelyzet” esetére.

Lássuk a leggyakrabban felmerülő, ám könnyen orvosolható fogászati balesetek listáját:

Fogszabályozóm van és kicsúszott az ív, szúrja a számat:

Ezt nyugodtan meg lehet próbálni otthon egy szemöldökcsipesz segítségével visszahelyezni, nem olyan nehéz művelet!

Fogszabályozóm van és leesett egy tappancs a fogamról:

Nincsen semmi gond, ott fog lógni az íven ez a kis alkatrész, átmenetileg nincs vele teendő.

Ha bármelyik alkatrész sérti valahol a nyálkahártyát, általában elmondható, hogy egy kis viaszgombóc segítségével le lehet fedni, így megszűnik az irritáció és nem alakul ki seb a szájban.

Ráharaptam valamire és letört a fogamból egy darab:

Amennyiben nem okoz nagy fájdalmat, nem kifejezetten érzékeny hidegre vagy melegre ez a fog, nem kell megijedni, nem igényel azonnali orvosi beavatkozást. Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha egy meglévő tömés esett ki, azonban igyekezzünk nagyon alaposan tisztítani a területet és kerülni a túlzottan hideg vagy forró ételeket, italokat, mert ezek árthatnak a fogunknak.

Fogíny gyulladás

Akár saját fogakról vagy implantátumról van szó, könnyen előfordulhat, hogy beékelődik egy ételmaradék, ami feszítő, fájdalmas érzés lehet, azontúl pedig szinte azonnal fogíny gyulladáshoz vezet.

Ilyen esetben legjobb megoldás a fogselyem vagy fogköztisztító kefe, ill. klórhexidin tartalmú szájvíz használata. Alaposan tisztítsuk át az adott területet és öblögessünk vagy ecseteljük be a gyulladt részt a szájvízzel. Végezzük ezt naponta többször a panaszok enyhüléséig.

Korona, híd leesett

Amennyiben látható helyről hiányzik a pótlás, vagy érzékenyek alatta a fogak, úgy átmenetileg is mindenképp ajánlott visszaragasztani. Erre a célra tökéletesen alkalmas a patikában vagy drogériában elérhető műfogsor ragasztó! Abban az esetben, ha nem akarjuk visszaragasztani a pótlást, mindenképpen gondosan elcsomagolva őrizzük meg és vigyük magunkkal legközelebb a rendelőbe.

A fenti jótanácsokkal azoknak szeretnénk segíteni, akik balszerencsések voltak és éppen az ünnepek alatt történt valami a fogaikkal, de nem igényelnek azonnali rendelői ellátást. Azonban fontos kiemelnünk, hogy ha bármelyik fent felsorolt esethez a gyulladás jellemző tünetei társulnak (hőemelkedés vagy láz, duzzanat, nyirokcsomó megnagyobbodás, fájdalom, vörösség), akkor érdemes felkeresni a legközelebbi ügyeletet.

Fogászati eseményektől mentes, békés, boldog karácsonyi Ünnepeket és egészségben, sikerekben gazdag Új Évet kívánunk mindenkinek! Szeretettel várjuk kedves pácienseinket 2023. január 2-től!

A Silver Dent csapata