A 10 leggyakoribb kérdés Tőletek – 2

No Comments

A 10 leggyakoribb kérdés Tőletek

A FOGFEHÉRÍTÉS

(2. rész)

6. Milyen fogfehérítés eljárások léteznek?

Alapvetően három lehetőség közül választhatunk, ha fehérebb fogakra vágyunk: rendelői fehérítés (szakember által), otthoni fehérítés (egyéni alkalmazás, szakember ellenőrzése mellett), és kozmetikai fehérítés (peroxid- mentes termékek otthoni használatra). Az imént felsorolt típusoknál a technika, valamint az alkalmazott anyagok és eszközök mind különbözőek, akárcsak a velük elérhető végeredmény.

A szakember által, fogorvosi rendelőben alkalmazott anyagok a legerősebbek, ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő körültekintéssel válasszunk szakembert és rendelőt. Fontos különbséget tenni az otthoni és a szintén otthon használt un. kozmetikai fogfehérítők között.

Kényelmesnek tűnhet, hogy a kozmetikai fehérítőket már akár online is beszerezhetjük, nem árt azonban óvatosnak lennünk: bár ezek az anyagok peroxid- mentesek, közel sem veszélytelen a szakember ellenőrzése nélküli használatuk. Érdemes tehát időt szánni arra, hogy felkeressünk egy szakembert, aki az állapotfelmérést követően segít a megfelelő otthoni módszer kiválasztásában, és felügyeli a fehérítés folyamatát.

7. Milyen hatása van a fogfehérítő lámpának?

A fogfehérítés során alkalmazott speciális lámpát arra használjuk, hogy felgyorsítsuk a folyamatot. A lámpa által kibocsátott fény hatására olyan kémiai reakció megy végbe, melynek következtében a fogfehérítő anyag rövidebb idő alatt fejti ki a hatását. A lámpa alkalmazása nélkül is elérhető lenne ugyanaz a fehérség, ehhez azonban órákat kellene a székben ülni.

Az első lépés, hogy kiderítsük, mi okozza a fog elszíneződését, mivel ez gyakran jelzi a fog betegségét, amely további vagy eltérő kezelést igényelhet. Miután meghatároztuk az elváltozás okát, két módszer létezik a fog kezelésére. Ha a fog a gyökérkezelés miatt sötétedett el, akkor ún. belső fehérítéssel tudjuk orvosolni az esztétikai problémát. A kezelés során, több (2-3) alkalommal speciális anyagot helyezünk a fog belsejébe, majd ideiglenes töméssel lezárjuk, és 5-6 naponta cseréljük, a kívánt eredmény eléréséig.

8. Csak az egyik fogam sötétebb, mint a többi, mit tehetek?

Abban az esetben, ha egy elő (nem gyökérkezelt) fognál tapasztalunk színelváltozást, az első lépés szintén a kiváltó ok meghatározása. Ha az állapotfelmérés során nem találunk semmilyen belső okot (szuvasodás, fogbélgyulladás), akkor lehetőség van akár egyetlen fog fehérítésére is. Azonban fontos kiemelni, hogy a fehérítés mértékét előre nem lehet teljes pontosággal meghatározni, így könnyen lehet, hogy egyetlen fog fehérítésekor az adott fog végül fehérebb lesz a többi fognál. Ilyen esetekben célszerű teljes fogfehérítést kérni.

9. Meddig tart a fehérítéssel elért eredmény?

Ez minden esetben egyénfüggő, és leginkább az életmód befolyásolja. Egyik fogfehérítő módszer sem fehéríti ki véglegesen a fogakat. Ha megfogadjuk a Dentálhigiénikusunk tanácsait, odafigyelünk a megfelelő életmódra, étkezésekre, valamint a szájápolásra, akkor évekig is megőrizhetjük az elért eredményt.

10. Mit tehetek, hogy az eredmények a lehető leghosszabb ideig fennmaradjanak?

Az eredmény hosszútávú megőrzéséhez a megfelelő szájhigiénián át vezet az út. Ha a napi szájápolási rutinon kívül rendszeresen részt veszünk professzionális dentálhigiéniai tisztításon, akkor nagy baj már nem érhet minket. Néhány életmódbeli tanácsot sem árt megfogadnunk, ha szeretnénk megőrizni fogaink fehérségét: a dohányzás felhagyásával kiiktathatjuk a legnagyobb „veszélyforrást” az erősen színező italok (színes üdítők, kávé, vörösbor…stb.) fogyasztását követő mielőbbi fogmosással szintén sokat tehetünk annak érdekében, hogy a fogfehérítésre elköltött összeg ne legyen kidobott pénz. A Dentálhigiénikusunkkal egyeztetve használhatunk otthoni fogfehérítőt is az eredmény fenntartására, amit elegendő fél évente/ évente néhány napig, emlékeztető jelleggel alkalmazni.

A Silver Dent fogorvosi rendelőben nem létezik olyan, hogy „buta kérdés”. Számunkra a legfontosabb, hogy Pácienseink tisztában legyenek az egyes kezelések folyamataival, azok céljával és következményeivel. Kiemelt figyelmet fordítunk az utógondozásra, mert hisszük hogy csak a Pácienseinkkel együtt, közös munkával érhetjük el a legjobb eredményeket!

AKCIÓS RENDELŐI FOGFEHÉRÍTÉS A SILVER DENTBEN!

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető- Klinikai fogászati higiénikus, Silver Dent Fogorvosi rendelő