Kezeléseinkről az alábbiakban rövid tájékoztatást nyújtunk, ami azonban nem helyettesíti a személyre szabott fogorvosi tanácsadást. A Silver Dent fogorvosai professzionális tudású, a szakmájuk iránt elhivatott szakemberek, akik megfelelő időt szánnak a tájékoztatásra is. Türelmesen és részletesen magyarázzák el Önöknek a kezelésekkel kapcsolatos tudnivalókat, minden kérdésükre készséggel válaszolnak.

Silver Dent fogszabalyozas ivcsere

Honnan tudhatom, hogy fogszabályozóra van szükségem?

Bár a fogszabályzó kezelés szükségességét csak Fogszakorvos tudja biztosan megállapítani a megfelelő klinikai vizsgálatok elvégzése és kiértékelése után, ha az alábbi rendellenességek közül bármely fennáll, akkor nagy valószínűséggel szükséges a kezelés:

 • Overbite, „túlharapás” — összezárt állapotban, a felső fogsor nagy mértékben az alsó elé zár, a két fogsor között akkora a hely, hogy akár a kisujjunk is befér
 • Underbite, „bulldog- harapás” — összezárt állapotban, az alsó fogsor a felső elé zár, nevét a kutyafajta jellegzetes szájtartásáról kapta
 • Crossbite, „keresztharapás” — zárt állapotban az érintkező alsó- felső fogpárok csücskei nem megfelelő helyen érintkeznek
 • Nyitott harapás — zárt állapotban a felső metszőfogak nem takarják az alsókat, jelentős rés van a két régió között
 • Középvonal eltolódás— összecsukva, az alsó és a felső középvonal nagy mértékben eltér
 • Rések- a fogak között egy vagy több helyen nincs kontaktpont, a szomszédos fogak nem érintkeznek egymással
 • Torlódás — a szomszédos fogak összetorlódva, egymáshoz képest eltérő tengelyállásban helyezkednek el, gyakran egyik fog nagy mértékben takarja a mellette lévőt

A SILVER DENT FOGSZABÁLYOZÓ SZAKORVOSAI

DrBarsonyNora_SilverDent

Dr. Bársony Nóra

fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Már egész kiskorom óta nagy szerepet tölt be az életemben a fogorvoslás. Édesanyám nyomdokaiba lépve 2014-ben szereztem fogorvosi diplomát a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán, majd 2017-ben fogszabályozásból kiválóan megfelelt eredménnyel szakvizsgát szereztem.

A fogszabályozás során a kívánt esztétika és funkció eléréséhez kiemelten fontosnak tartom a kezelés alapos megtervezését, igyekszem komplex, átfogó kezelést biztosítani pácienseim számára.

Ennek érdekében rendszeres továbbképzéseken veszek részt, hogy a legújabb technikákat és elveket tudjam alkalmazni. Egyúttal elengedhetetlennek tartom a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt a megfelelő szájhigiénia kialakítását, és a szuvas tej-és maradó fogak ellátását.

JKF_6255

Dr. Fekete Bernadett

fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Fogorvosi diplomámat a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán szereztem. Fogszabályozó szakképzésemet a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetében végeztem, ahol a fogszabályozó szakellátás mellett az ambuláns és konzerváló fogászati betegellátással, illetve rehabilitáción résztvevő páciensek fogászati ellátásával is foglalkoztam. A sokrétű ismeretek hozzásegítettek a páciens központú ellátási szemléletem megerősödéséhez, amire minden fogszabályozó kezelés során kiemelt figyelmet fordítok.

Specialitásom a fájdalommentes, esztétikus fogszabályozó eljárások alkalmazása a legmodernebb eszközökkel és technikákkal. 

Rendszeresen látogatok külföldi és hazai szakmai konferenciákra, hogy az onnan hozott tudást beépíthessem praxisomba. Célom, hogy szakemberként ne fogakat, hanem embereket kezeljek, akiknek hozzám, és a Silver Dent rendelőhöz való bizalmát a legmagasabb szintű ellátással viszonozzam.

Milyen fogszabályozási kezelések közül választhatok?

A fogászat ezen ága jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi években/ évtizedekben. Az új technológiák egyre gyorsabb és kíméletesebb, sokszor akár teljesen észrevehetetlen kezelést tesznek lehetővé.

Napjainkban a legnépszerűbb kezelések:
Rögzített készülékek

 • hagyományos rögzített fém/ esztétikus készülékek
 • önligírozós rögzített fém/ esztétikus készülékek
 • linguális rögzített készülékek

Kivehető készülékek

Fogszabályozás_esztétikus_Kővágó_Dóra

Rögzített készülékek

A rögzített készülékek közös tulajdonsága, hogy a fogak mozgatása a fogakra speciális technikával ragasztott tappancsok (brackettek) és az ezekben rögzített ívek segítségével történik. A tappancsok típusától függően megkülönböztetünk hagyományos multiband és önligírozó készülékeket.

A hagyományos készülékeknél az ív apró gumigyűrűkkel rögzül a brackettekben, ellenben az önligírozók zárszerkezettel rendelkeznek, melynek köszönhetően sokkal kisebb a súrlódási erő, így hatékonyabban, ugyanakkor kíméletesebb és gyorsabban történik a fogak mozgatása.

A rögzített készülékek speciálisabb típusa a linguális készülék, amely teljes mértékben láthatatlan, hiszen a fogak nyelv- illetve szájpadlás felöli oldalán rögzülnek a brackettek. A kezelés során egyénre szabottan, digitális terv alapján előre legyártott íveket alkalmazunk.

DAMON fogszabályozás

A Damon fogszabályozó rendszer nemzetközileg szakmailag magas fokon elismert és a páciensek által is kedvelt fogyszabályozás. Damon rendszerrel  jelenleg több millió pácienst kezelnek sikeresen világszerte. Szintén rögzített rendszer, de a hagyományos rögzített készülékkel szemben passzív önligírozó technikával működik, amely során lágy biológiai erők hatnak a fogakra.

Segítségével foghúzás nélkül oldhatóak meg nagyfokú torlódások és állcsont műtét nélkül képes a fogívek tágítására. A lágy erőknek köszönhetően a kezelés kényelmesebb fogszabályozó viselést, kevesebb kellemetlenséget eredményez, illetve a kezelés hossza is rövidebb lehet a hagyományos készülékekhez viszonyítva.

A kezelés eredményeként egy szabályos, szép széles mosolyt kaphatunk.
Létezik esztétikus (Damon Clear) és fém (Damon Q) változatban.
Foghúzásra esetleg arcesztétikai okokból kerülhet sor.

A DAMON rendszer előnyei:

 • Legtöbb esetben nincs szükség foghúzásra.
 • Akár 3-6 hónappal rövidebb ideig tart a kezelés.
 • A lágy erők miatt a kezelés fájdalommentes és kényelmesebb is.
 • Könnyebb tisztítani a backetek és ívek közötti részeket.
 • A backetek esztétikusabbak.

RÖGZÍTETT FOGSZABÁLYOZÓVAL MOSOLYGÓ PÁCIENSEINK

Fogszabályozás_esztétikus_Halász_Klaudia
Fogszabályozás_Fém_Smaltig_Dalma
Szécsi_Debóra

Kivehető készülékek

A kivehető fogszabályozóknál megkülönböztetünk aktív és passzív készülékeket. A legfontosabb különbség a két típus között, hogy míg az aktív készülékekkel a fogak mozgatását, a passzív készülékekkel pusztán a fogak aktuális pozíciójának rögzítését végezzük.

Aktív készülékek

Az Aligner sínterápia és az Invisalign láthatatlan fogszabályozás
napjainkban egyre népszerűbb kezeléstípusok. Mindkét technológia olyan
megoldást kínál, mely alig észrevehető és bármikor eltávolítható a
szájból.
Ebben az esetben egy számítógépes program segítségével tervezzük meg a
kezelés folyamatát, mely alapján egy 3D nyomtató készíti el az átlátszó
síneket, melyeket megfelelő sorrendben, meghatározott időközönként
cserélve szükséges hordani, minimum napi 20 órán át.

Passzív készülékek

A passzív lemezes készülékekkel már nem végzünk fogmozgatást, többnyire a fogszabályozó kezelés befejezése után, retenciós céllal alkalmazzuk őket. Feladatuk a fogak pozíciójának stabilizálása, és a visszarendeződés megakadályozása. Külsőleg a láthatatlan fogszabályzó sínekhez hasonló, átlátszó műanyag készülékek mellett, az éjszakai kivehető készülékekhez hasonló lemezek tartoznak ebbe a csoportba.

Invisalign részletes leírásért kattintson a képre!

Hogyan zajlik a fogszabályozó kezelés?

Az első lépés egy szakorvosi konzultáció, ahol az általános állapotfelmérést követően röntgenfelvételeket készítünk, és tanulmányi lenyomatot veszünk a fogakról.

Fogszakorvosunk a röntgenfelvételek, és a lenyomat alapján készült fogazati minta kiértékelése után elkészíti a kezelési tervet, akár több lehetséges alternatívát is felsorakoztatva. A második konzultáció alkalmával a lehetséges alternatívák közül közösen választják ki a Páciens számára legideálisabb kezelési tervet, és fogszabályozó készüléket/ készülékeket.

Amennyiben a rögzített készülékre esett a választás, ragasztásra egyeztetünk időpontot. A rögzített készülék felhelyezése 1- 1,5 órát vesz igénybe. A ragasztás előtt megtisztítjuk a fogakat, majd speciális anyaggal készítjük elő őket. Fogszakorvosunk egyesével, rendkívül precízen pozícionálva helyezi fel a bracketteket, melyeket uv lámpával világítunk meg. Miután az összes tappancs felkerült, rögzítjük az íveket, majd minden szükséges tanáccsal ellátjuk Páciensünket a fogszabályzó tisztításán át, egészen az étkezés szabályokig.
A készülék felhelyezése után 4- 6 hetente kerül sor a fogszabályozó aktiválására, amely során többek között íveket cserélünk.

Az Aligner terápia kiválasztása után első lépésként precíziós lenyomatot veszünk a fogívekről, amely alapján a fogtechnikai laborban elkészítik az átlátszó síneket. Elsőként 2 pár sínt adunk át a Páciens részére, majd 4-5 hét múlva a következő kontroll alkalmával ellenőrizzük, hogy a sínek megfelelően elvégezték e a szükséges fogmozgatásokat. Amennyiben cserélhetőek a sínek, újabb 2 párral távozik Páciensünk, és szintén 4-5 hetente szükséges a kontrollokon megjelennie.

Minden típusú fogszabályozó kezelésre egységesen elmondható, hogy annak összetettsége és személyenként eltérő hatásmechanizmusa miatt az első konzultáció és kezelési terv elkészítésekor a kezelés időtartamát csak hozzávetőlegesen lehet meghatározni. Ez hatással lehet a kezelés költségeire is. Többek között ezért is szükséges a rendszeres fogszakorvosi kontroll, mely során a páciens igényeit is lehetőség van megbeszélni, megtervezni a soron következő lépéseket.

Mi történik a kezelés után?

Akár kivehető, akár rögzített készüléket viselt Páciensünk, a kezelés befejezése után minden esetben szükséges retenciós készülék/ készülékek használata.
A fogak mozgatása során a csontszövetben átépítődési folyamatok mennek végbe, ennek következtében a csontállomány bizonyos mértékben lazább szerkezetűvé válik. A fogmozgatások befejezése után egyéntől függően hónapokig/ évekig is eltart míg a csontszövet teljes mértékben regenerálódik, és a fogak megfelelően rögzülnek új pozíciójukba. Ez idő alatt, a fogak elvándorlásának megakadályozásában segítenek a retenciós készülékek.
A leggyakrabban retenciós síneket használunk, amelyek külsőre ugyanúgy néznek ki, mint a láthatatlan fogszabályzók, és viselésük elsősorban éjszaka, alvás közben történik.
A frontfogak pozíciójának külön rögzítésére bizonyos esetekben szükség lehet ún. retainer- re, amely egy speciális, vékony fémszál. A retainert általában szemfogtól- szemfogig, minden esetben a fogak belső felszínére ragasztják.

A fogszabályozás befejezése után megfelelő rendszerességgel a kontrollok alkalmával történik a retenciós készülékek, illetve a fogszabályozás eredményének ellenőrzése fél évente, majd évente.

Szeretne többet olvasni a fogszabályozásról?

Fogászati blog oldalunkon egy három részes bejegyzéssorozat foglalkozik részletesen a témakörrel, melyeket ide kattintva olvashat:

1. RÉSZ , 2. RÉSZ , 3. RÉSZ , KÉSZÜLÉK GALÉRIA

Arra törekszünk, hogy minden páciensünk egészségesen és ragyogóan mosolyoghasson!