Kezeléseinkről az alábbiakban rövid tájékoztatást nyújtunk, ami azonban nem helyettesíti a személyre szabott fogorvosi tanácsadást. A Silver Dent fogorvosai professzionális tudású, a szakmájuk iránt elhivatott szakemberek, akik megfelelő időt szánnak a tájékoztatásra is. Türelmesen és részletesen magyarázzák el Önöknek a kezelésekkel kapcsolatos tudnivalókat, minden kérdésükre készséggel válaszolnak.

Silver Dent fogszabalyozas ivcsere

Honnan tudhatom, hogy fogszabályozóra van szükségem?

Bár a fogszabályzó kezelés szükségességét csak Fogszakorvos tudja biztosan megállapítani a megfelelő klinikai vizsgálatok elvégzése és kiértékelése után, ha az alábbi rendellenességek közül bármely fennáll, akkor nagy valószínűséggel szükséges a kezelés:

 • Overbite, „túlharapás” — összezárt állapotban, a felső fogsor nagy mértékben az alsó elé zár, a két fogsor között akkora a hely, hogy akár a kisujjunk is befér
 • Underbite, „bulldog- harapás” — összezárt állapotban, az alsó fogsor a felső elé zár, nevét a kutyafajta jellegzetes szájtartásáról kapta
 • Crossbite, „keresztharapás” — zárt állapotban az érintkező alsó- felső fogpárok csücskei nem megfelelő helyen érintkeznek
 • Nyitott harapás — zárt állapotban a felső metszőfogak nem takarják az alsókat, jelentős rés van a két régió között
 • Középvonal eltolódás— összecsukva, az alsó és a felső középvonal nagy mértékben eltér
 • Rések- a fogak között egy vagy több helyen nincs kontaktpont, a szomszédos fogak nem érintkeznek egymással
 • Torlódás — a szomszédos fogak összetorlódva, egymáshoz képest eltérő tengelyállásban helyezkednek el, gyakran egyik fog nagy mértékben takarja a mellette lévőt

A SILVER DENT FOGSZABÁLYOZÓ SZAKORVOSAI

JKF_6255

Dr. Fekete Bernadett

fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Fogorvosi diplomámat a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán szereztem. Fogszabályozó szakképzésemet a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetében végeztem, ahol a fogszabályozó szakellátás mellett az ambuláns és konzerváló fogászati betegellátással, illetve rehabilitáción résztvevő páciensek fogászati ellátásával is foglalkoztam. A sokrétű ismeretek hozzásegítettek a páciens központú ellátási szemléletem megerősödéséhez, amire minden fogszabályozó kezelés során kiemelt figyelmet fordítok.

Specialitásom a fájdalommentes, esztétikus fogszabályozó eljárások alkalmazása a legmodernebb eszközökkel és technikákkal. 

Rendszeresen látogatok külföldi és hazai szakmai konferenciákra, hogy az onnan hozott tudást beépíthessem praxisomba. Célom, hogy szakemberként ne fogakat, hanem embereket kezeljek, akiknek hozzám, és a Silver Dent rendelőhöz való bizalmát a legmagasabb szintű ellátással viszonozzam.

Dr. Magyar Cecília 

fogorvos, fogszabályozó szakorvos

Diplomámat a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Fogorvos Szakán szereztem. Már az egyetemi éveim alatt, a klinikai gyakorlatok során eldöntöttem, hogy a fogszabályozással szeretnék foglalkozni. 2018-ban Az egyetemi tanulmányok befejezését követően elkezdtem a fogszabályozási szakképzésemet, azóta azon dolgozom, hogy pácienseimnek magabiztos, szép mosolyuk legyen. A szakképzés mellett volt lehetőségem körezti fogászati rendelőben is dolgozni, ahol gyakorlatot szerezhettem a konzerváló fogászati valamit fogpótlástani ellátásban, melyek hozzájárultak, hogy komplexebb fogászati ellátást nyújthassak pácienseimnek. 

Fontosnak tartom, hogy a fogszabályozás során ne csupán esztétikai korrekciót végezzünk, ezért kiemelt figyelmet fordítok a nem megfelelő funkciók kezelésére, valamint harapás megfelelő beállításra.

Úgy gondolom, hogy folyamatosan megújuló modern technikák alkalmazásával kíméletesebb és hatékonyabb kezelést nyújthatok, ezért igyekszem tudásomat folyamatosan bővíteni, mint passzív önzáró rendszerek, alignerek, myofunkcionál trainerek alkalmazása. Célom, hogy a hozzám érkező pácienseknek a kezelés végére magabiztos gyönyörű mosolyuk legyen.

Milyen fogszabályozási kezelések közül választhatok?

A fogászat ezen ága jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi években/ évtizedekben. Az új technológiák egyre gyorsabb és kíméletesebb, sokszor akár teljesen észrevehetetlen kezelést tesznek lehetővé.

Napjainkban a legnépszerűbb kezelések:
Rögzített készülékek

 • hagyományos rögzített fém/ esztétikus készülékek
 • önligírozós rögzített fém/ esztétikus készülékek
 • linguális rögzített készülékek

Kivehető készülékek

Fogszabályozás_esztétikus_Kővágó_Dóra

Rögzített készülékek

A rögzített készülékek közös tulajdonsága, hogy a fogak mozgatása a fogakra speciális technikával ragasztott tappancsok (brackettek) és az ezekben rögzített ívek segítségével történik. A tappancsok típusától függően megkülönböztetünk hagyományos multiband és önligírozó készülékeket.

A hagyományos készülékeknél az ív apró gumigyűrűkkel rögzül a brackettekben, ellenben az önligírozók zárszerkezettel rendelkeznek, melynek köszönhetően sokkal kisebb a súrlódási erő, így hatékonyabban, ugyanakkor kíméletesebb és gyorsabban történik a fogak mozgatása.

A rögzített készülékek speciálisabb típusa a linguális készülék, amely teljes mértékben láthatatlan, hiszen a fogak nyelv- illetve szájpadlás felöli oldalán rögzülnek a brackettek. A kezelés során egyénre szabottan, digitális terv alapján előre legyártott íveket alkalmazunk.

DAMON fogszabályozás

A Damon fogszabályozó rendszer nemzetközileg szakmailag magas fokon elismert és a páciensek által is kedvelt fogyszabályozás. Damon rendszerrel  jelenleg több millió pácienst kezelnek sikeresen világszerte. Szintén rögzített rendszer, de a hagyományos rögzített készülékkel szemben passzív önligírozó technikával működik, amely során lágy biológiai erők hatnak a fogakra.

Segítségével foghúzás nélkül oldhatóak meg nagyfokú torlódások és állcsont műtét nélkül képes a fogívek tágítására. A lágy erőknek köszönhetően a kezelés kényelmesebb fogszabályozó viselést, kevesebb kellemetlenséget eredményez, illetve a kezelés hossza is rövidebb lehet a hagyományos készülékekhez viszonyítva.

A kezelés eredményeként egy szabályos, szép széles mosolyt kaphatunk.
Létezik esztétikus (Damon Clear) és fém (Damon Q) változatban.
Foghúzásra esetleg arcesztétikai okokból kerülhet sor.

A DAMON rendszer előnyei:

 • Legtöbb esetben nincs szükség foghúzásra.
 • Akár 3-6 hónappal rövidebb ideig tart a kezelés.
 • A lágy erők miatt a kezelés fájdalommentes és kényelmesebb is.
 • Könnyebb tisztítani a backetek és ívek közötti részeket.
 • A backetek esztétikusabbak.

RÖGZÍTETT FOGSZABÁLYOZÓVAL MOSOLYGÓ PÁCIENSEINK

Fogszabályozás_esztétikus_Halász_Klaudia
Fogszabályozás_Fém_Smaltig_Dalma
Szécsi_Debóra

Kivehető készülékek

A kivehető fogszabályozóknál megkülönböztetünk aktív és passzív készülékeket. A legfontosabb különbség a két típus között, hogy míg az aktív készülékekkel a fogak mozgatását, a passzív készülékekkel pusztán a fogak aktuális pozíciójának rögzítését végezzük.

Aktív készülékek

Az Aligner sínterápia napjainkban egyre népszerűbb kezeléstípus. Ez a  technológia olyan megoldást kínál, mely alig észrevehető és bármikor eltávolítható a szájból.
Ebben az esetben egy számítógépes program segítségével tervezzük meg a
kezelés folyamatát, mely alapján egy 3D nyomtató készíti el az átlátszó
síneket, melyeket megfelelő sorrendben, meghatározott időközönként
cserélve szükséges hordani, minimum napi 20 órán át.

Passzív készülékek

A passzív lemezes készülékekkel már nem végzünk fogmozgatást, többnyire a fogszabályozó kezelés befejezése után, retenciós céllal alkalmazzuk őket. Feladatuk a fogak pozíciójának stabilizálása, és a visszarendeződés megakadályozása. Külsőleg a láthatatlan fogszabályzó sínekhez hasonló, átlátszó műanyag készülékek mellett, az éjszakai kivehető készülékekhez hasonló lemezek tartoznak ebbe a csoportba.

Hogyan zajlik a fogszabályozó kezelés?

Az első lépés egy szakorvosi konzultáció, ahol az általános állapotfelmérést követően röntgenfelvételeket készítünk, és tanulmányi lenyomatot veszünk a fogakról.

Fogszakorvosunk a röntgenfelvételek, és a lenyomat alapján készült fogazati minta kiértékelése után elkészíti a kezelési tervet, akár több lehetséges alternatívát is felsorakoztatva. A második konzultáció alkalmával a lehetséges alternatívák közül közösen választják ki a Páciens számára legideálisabb kezelési tervet, és fogszabályozó készüléket/ készülékeket.

Amennyiben a rögzített készülékre esett a választás, ragasztásra egyeztetünk időpontot. A rögzített készülék felhelyezése 1- 1,5 órát vesz igénybe. A ragasztás előtt megtisztítjuk a fogakat, majd speciális anyaggal készítjük elő őket. Fogszakorvosunk egyesével, rendkívül precízen pozícionálva helyezi fel a bracketteket, melyeket uv lámpával világítunk meg. Miután az összes tappancs felkerült, rögzítjük az íveket, majd minden szükséges tanáccsal ellátjuk Páciensünket a fogszabályzó tisztításán át, egészen az étkezés szabályokig.
A készülék felhelyezése után 4- 6 hetente kerül sor a fogszabályozó aktiválására, amely során többek között íveket cserélünk.

Az Aligner terápia kiválasztása után első lépésként precíziós lenyomatot veszünk a fogívekről, amely alapján a fogtechnikai laborban elkészítik az átlátszó síneket. Elsőként 2 pár sínt adunk át a Páciens részére, majd 4-5 hét múlva a következő kontroll alkalmával ellenőrizzük, hogy a sínek megfelelően elvégezték e a szükséges fogmozgatásokat. Amennyiben cserélhetőek a sínek, újabb 2 párral távozik Páciensünk, és szintén 4-5 hetente szükséges a kontrollokon megjelennie.

Minden típusú fogszabályozó kezelésre egységesen elmondható, hogy annak összetettsége és személyenként eltérő hatásmechanizmusa miatt az első konzultáció és kezelési terv elkészítésekor a kezelés időtartamát csak hozzávetőlegesen lehet meghatározni. Ez hatással lehet a kezelés költségeire is. Többek között ezért is szükséges a rendszeres fogszakorvosi kontroll, mely során a páciens igényeit is lehetőség van megbeszélni, megtervezni a soron következő lépéseket.

Mi történik a kezelés után?

Akár kivehető, akár rögzített készüléket viselt Páciensünk, a kezelés befejezése után minden esetben szükséges retenciós készülék/ készülékek használata.
A fogak mozgatása során a csontszövetben átépítődési folyamatok mennek végbe, ennek következtében a csontállomány bizonyos mértékben lazább szerkezetűvé válik. A fogmozgatások befejezése után egyéntől függően hónapokig/ évekig is eltart míg a csontszövet teljes mértékben regenerálódik, és a fogak megfelelően rögzülnek új pozíciójukba. Ez idő alatt, a fogak elvándorlásának megakadályozásában segítenek a retenciós készülékek.
A leggyakrabban retenciós síneket használunk, amelyek külsőre ugyanúgy néznek ki, mint a láthatatlan fogszabályzók, és viselésük elsősorban éjszaka, alvás közben történik.
A frontfogak pozíciójának külön rögzítésére bizonyos esetekben szükség lehet ún. retainer- re, amely egy speciális, vékony fémszál. A retainert általában szemfogtól- szemfogig, minden esetben a fogak belső felszínére ragasztják.

A fogszabályozás befejezése után megfelelő rendszerességgel a kontrollok alkalmával történik a retenciós készülékek, illetve a fogszabályozás eredményének ellenőrzése fél évente, majd évente.

Szeretne többet olvasni a fogszabályozásról?

Fogászati blog oldalunkon egy három részes bejegyzéssorozat foglalkozik részletesen a témakörrel, melyeket ide kattintva olvashat:

1. RÉSZ , 2. RÉSZ , 3. RÉSZ , KÉSZÜLÉK GALÉRIA

Arra törekszünk, hogy minden páciensünk egészségesen és ragyogóan mosolyoghasson!