A 10 leggyakoribb kérdés Tőletek – Fogfehérítés

A 10 leggyakoribb kérdés Tőletek

A FOGFEHÉRÍTÉS

(1. rész)

 

 1. Van bármi, ami akadálya lehet a fogfehérítésnek?

A fehérítés előtti vizsgálat felfedheti egy adott kezelés szükségességét a fehérítés előtt, vagy adott esetben ahelyett. Az elszíneződésnek például több belső oka is lehet – kimozdult, elhalt és gyökérkezelt fogak…stb. – amely esetekben a fogfehérítés nem oldja meg a problémát.

Az olyan elváltozások, mint például a kiterjedt szuvasodás, nyaki kopás, illetve az ínygyulladás pedig kifejezetten kontraindikációt jelent, vagyis amíg ezek nincsenek megfelelően ellátva/ kezelve a fogfehérítés nem végezhető el! Ilyen esetekben a fogszakorvosi konzultációt és kezeléseket követően térhetünk vissza újra a fogfehérítésre.

2. A fogfehérítés károsíthetja a fogakat?

A fehérítéssel kapcsolatban már számos kutatás kimutatta, hogy a megfelelő minőségű, ellenőrzött forrásból származó peroxid, alacsony koncentrációban biztonságosan alkalmazható képzett szakember által, a megfelelő fogászati vizsgálat után. A fogérzékenység a fehérítés általános mellékhatásaként ismert, azonban a megfelelő koncentrációt és technikát alkalmazva könnyen kiküszöbölhető.

A fogak épségének megőrzése mellett szintén nagyon fontos, hogy az íny számára is védelmet biztosítsunk, hiszen a savas anyag károsíthatja. A speciális ínyvédő szakszerű felhelyezése teljeskörű biztonságot nyújt az íny számára, így a kezelés biztonságosan elvégezhető.

3. Mit tehetek, ha a fogaim mégis érzékenyek lesznek a fogfehérítés során?

Először is, ha már tudod, hogy érzékenyebbek a fogaid, akkor a fehérítés előtt legalább egy- maximum két héttel javasolt kálium-nitrátot tartalmazó fogkrémet használni a mindennapi fogmosáshoz, ami segít enyhíteni a fogak érzékenységét.

A kifejezetten érzékeny fogakra ajánlott -sensitive- fogkrémek mind tartalmazzák az imént említett anyagot, amit nem csak a fehérítés előtt, hanem a kezelést követő néhány hétben is ajánlott használni.

A fogak érzékenyek lehetnek a hőmérséklet- változásra is, ezért ajánlott kerülni a túl hideg, illetve a túl meleg ételek hirtelen váltakoztatását, vagyis: egy forró levest ne öblítsünk le egyből egy jéghideg limonádéval!

4. Minden fog egyformán fehéríthető?

Az összes fog nem érheti el ugyanazt a fehérséget, ugyanis minden fog különböző maximális fehérséggel “rendelkezik”, melyen túl -függetlenül az alkalmazott technikától és anyagtól- egyszerűen nem fehéríthető tovább. A peroxid 5-15 perc alatt áthalad a zománcon (a legkülső réteg) és bejut a fog mélyebb rétegeibe, ahol egy kémiai reakció során megváltoztatja a dentin és a zománc genetikai színét, semlegesítve az elszíneződést okozó molekulákat.

Összességében elmondható, hogy a fogak eltérő fehérségi foka a legtöbb esetben nem befolyásolja a fogfehérítés végeredményét, hiszen szemmel alig látható a minimális eltérés, a hatás pedig csak természetesebb lesz.

5. Befolyásolja a fogfehérítést az életkor?

Általánosságban elmondható, hogy a 10 éves vagy annál idősebb fogak érettek a fehérítésre; nagyjából ennyi időbe telik, hogy a fejlődési folyamatok befejeződjenek.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A hatályos EU- s szabályok értelmében 18 éves kor alatt nem végezhető el a rendelői fogfehérítés. Számos fiatalkorú Páciensünk érdeklődik a kezelés iránt, nekik a fehérítés helyett egy komplex dentálhigiénés kezelést szoktunk javasolni, hiszen az alapos tisztítást -fogkőeltávolítást és sópolírozást- követően a fogak 2-3 árnyalattal így is fehérebbek lesznek!

A következő 5 kérdést és választ keressétek a következő blog bejegyzésünkben!

A Silver Dent fogorvosi rendelőben nem létezik olyan, hogy „buta kérdés”. Számunkra a legfontosabb, hogy Pácienseink tisztában legyenek az egyes kezelések folyamataival, azok céljával és következményeivel. Kiemelt figyelmet fordítunk az utógondozásra, mert hisszük hogy csak a Pácienseinkkel együtt, közös munkával érhetjük el a legjobb eredményeket!

AKCIÓS RENDELŐI FOGFEHÉRÍTÉS A SILVER DENTBEN!

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető- Klinikai fogászati higiénikus, Silver Dent Fogorvosi rendelő