Fogfehérítés – ezeket érdemes tudni róla!

No Comments

A fogfehérítés – minden amit tudni érdemes róla

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az esztétikai fogászat, így nem meglepő, hogy a kezelések 80%- a a fogfehérítés területet érinti. A legnagyobb érdeklődésnek a fogszabályozás után a fogfehérítés örvendhet, ő foglalja el a képzeletbeli 2. helyet a ranglétrán. Nem árt azonban néhány dolgot tisztázni a fogfehérítést illetően.

Nézzük, melyek a leggyakoribb tények és tévhitek:

A fogfehérítés károsítja a fogakat.

Jó hír azok számára, akik fontolgatják a fogfehérítést, de félnek az esetleges károsodásoktól, hogy kísérletek és klinikai vizsgálatok támasztják alá azt, hogy abban az esetben, ha a szakmai szabályokat betartják, nincs káros mellékhatása a fogfehérítésnek.

Az elfogyasztott ételek, italok újra elszínezhetik a fogaimat.

Igen, a magas színező anyagtartalmú ételeket és italokat valóban célszerű mellőzni a hagyomány fogfehérítést követően. Az általunk alkalmazott technológia esetében ez azonban inkább csak elővigyázatosság; a színező ételek, valamint italok mellőzését mindössze 2-3 nap erejéig javasoljuk. A Beyond fogfehérítés ugyanis a zománc legmélyebb rétegeit is megtisztítja az elszíneződéstől, mindezt az egyedülálló hidegfénynek köszönhetően a fogzománc kristályszerkezetének megsértése nélkül teszi, így nincs kockázata a fogak azonnali elszíneződésének.

Az elszíneződött, gyökérkezelt fogakat nem lehet fehéríteni.

A hagyományos rendelői fogfehérítés valóban hatástalan a gyökérkezelés során elszíneződött fogakkal szemben. Ilyen esetekben az ún. belső fogfehérítést alkalmazzuk a fog fehérítésére, 2- 3 ülésben.

Egészségi állapottól függetlenül bárkinél alkalmazható a fogfehérítés.

Ez nem igaz; számos kizáró oka lehet a fogfehérítésnek. Várandósság, illetve szoptatás alatt egyáltalán nem javasolt elvégezni. Bizonyos fejlődési rendellenességek, mint például a tág pulpakamra szintén kontraindikációt jelent, akárcsak a kezeletlen, szuvas fog, vagy a rossz széli záródású tömés, és egyéb sérülések a fogakon.

A tömött fogak is ugyanúgy fehéríthetőek, mint az eredeti fogak.

Jó tudni, hogy a fogfehérítés a fogzománcban történik, a fogtömések anyagára semmilyen hatása nincs. A meglévő tömések tervezett cseréjét ezért célszerű a fehérítés utánra halasztani, akárcsak a fogpótlások végleges színének kiválasztását.

Nem szükséges a fogtisztítás fehérítés előtt.

A fogtisztítás minden esetben szükséges, a legtökéletesebb végeredményt csak a teljesen tiszta, lepedék- és fogkőmentes fogfelszíneken érhetjük el. Ezért rendelőnkben a fogfehérítés kezelése magába foglalja a professzionális tisztítást is.

A rendelői fogfehérítés hatékonyabb, mint az otthoni.

Ez valóban így van, akárcsak a szalonban, és az otthon elvégzett hajfestés esetében… A megfelelő szakmai képzettség és tudás nagyban befolyásolja a fogfehérítés eredményét és esetleges következményeit. A Silver Dent fogorvosi rendelőben ezért kizárólag magasan képzett dentálhigiénikusaink végzik a fogfehérítést és az ehhez szükséges előkészületeket, tisztításokat.

A fogfehérítés nem ad tartós eredményt.

A fogfehérítés tartósságát két dolog befolyásolja: a fogfehérítési technológia és az életmód. Nagyon fontos, hogy milyen eljárást választunk, mert -bár bizonyított mellékhatása nincs- nem ajánlatos fél évente- évente fehéríteni a fogainkat. Vannak eljárások, amelyek mindössze néhány hónapig, maximum egy évig tartósak, a Beyond fogfehérítéssel viszont, a megfelelő szájhigiénia mellett akár hosszas évekig is megőrizhető az elért fehérség.
Önmagában a kimagasló technológia nem minden esetben elegendő; a helytelen életmód (pl. a dohányzás), vagy nem megfelelő szájhigiénia sok esetben lerövidíti a fehérítés tartósságát.

A Silverdent Fogorvosi rendelőben számunkra a fogak épsége a legfontosabb, ezért esett választunk a Beyond fogfehérítésre, amit szakembereink segítségével teljes biztonsággal alkalmazunk nap, mint nap. Menj biztosra, és válaszd a legmodernebb technológiát!

Írta: Klein Eszter
Klinikai Fogászati Higiénikus, Rendelővezető- Silver Dent Fogorvosi Rendelő