A fogszabályzó mellett tönkre mehetnek a fogaid?

No Comments

Fogszabályozás, avagy mentsük, ami menthető!

Örömmel jelentjük be, hogy blog oldalunkon három részes bejegyzés sorozatot indítunk a fogszabályozás általános kérdéseivel kapcsolatban. A bejegyzés sorozat ötlete Dr. Varga Adrienn fogszabályozó szakorvosunk 2019. áprilisi előadásainak nagy sikere után merült fel bennünk. Íme az első rész, mely egy általános áttekintés. Abban az esetben, ha kérdésük merülne fel a témával kapcsolatban, keressenek minket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén!

A Silver Dent csapata

A fogszabályozó mellett tönkre mehetnek a fogaid? Nálunk ugyan nem!

A fogszabályozó mellett tényleg tönkre mehetnek a fogaink? Olvasd el cikkünket!

3 lépés az egészséges fogakért!

A megfelelő szájhigiénia elérése és fenntartása érdekében minden esetben személyre szabott, egyéni orálhigiéniés tanácsadás szükséges. Különösen igaz ez a rögzített fogszabályzót viselő személy esetében. A hagyományos fogmosási technikák a rögzített készüléket viselő személy esetében nem biztosítják a megfelelő szájhigiénét, ahogy a hagyományos tisztító eszközök sem. Az orthodontiai kezelés során ezért mind a páciens szájhigiéniája, mind pedig a kezelés hatékonyságának szempontjából kiemelkedően fontos a megfelelő szájhigiénés technikák, és eszközök alkalmazása. Különös figyelmet kell fordítani a brackettek körüli területre, ahol az akadályoztatottság miatt az öntisztuló folyamatok nem érvényesülnek, illetve a fogak közötti, valamint a brakcettek körüli részekre, ahova csak nehezen tud eljutni a páciens a tisztító eszközökkel.

Bár minden esetben egyénileg kell megválasztani a tisztítási módszereket, általánosságban elmondható, hogy egy ún. „háromlépcsős” tisztítással rendkívül hatékonyak lehetünk. A háromlépcsős tisztítás tulajdonképpen egy kombinációja a hagyományos fogmosási technikáknak, melyeket együtt alkalmazva biztosíthatjuk a fogak, a brackettek, és az íny megfelelő tisztítását, a lepedék és a baktériumok eltávolítását.

1.lépés

Az első lépés a brackettek tisztítása. Ehhez a kefe sörtéjét először a fog felszínére merőlegesen tartjuk, és a bracketteken előre- hátrairányuló mozgást végzünk, majd a kefét 45 fokos szögben megdöntve a brackettek felett, illetve alatt folytatjuk a tisztítást, szintén előre- hátra irányuló mozgással. Ezzel a módszerrel hatékonyan távolítható el a brackettek felszínén, illetve a brackett talpa körül letapadt lepedék, anélkül hogy kárt tennénk a felragasztott készülékben. Ez a lépés elsősorban a megfelelő szájhigiénia fenntartása céljából fontos, ugyanakkor nem elhanyagolható a kezelés hatékonyságának szempontjából sem. Egyes, zárszerkezetű bracketteknél ugyanis a fogak mozgatását is akadályozhatja, ha nincs megfelelően tisztán tartva a brackett, amely könnyen befogkövesedhet, így az nehezebben mozog majd az íven.

A brackettek tisztítása

2.lépés

A második lépés a fogközök, illetve a brackett- az ív- és a fogak közötti terület tisztítása. Ez a terület a legnehezebben hozzáférhető a rögzített készüléket viselő személy számára, ezért különösen nagy figyelmet kell szentelni rá, hiszen az ételmaradékok előszeretettel szorulnak be az imént említett területre. Számos segédeszköz biztosítja azt, hogy az ételmaradékok és a lepedék ezekről a területekről is hatékonyan eltávolítható legyen.

A fogközök tisztítása

3.lépés

A harmadik lépés az íny tisztítása, amely az egyik legfontosabb lépés a rögzített fogszabályzó viselése esetén. Azáltal ugyanis, hogy a brackettek felragasztásra kerülnek, az íny és brackett közötti területek az addig megszokott fogmosási technikával hozzáférhetetlenné válnak, így a baktériumok könnyen elszaporodnak ezen a területen, ínygyulladást okozva.

Az íny tisztításához a fogkefe fejét az íny irányába forgatjuk, és kb. 45°- os szögben az íny felé döntve, enyhe nyomással apró körkörös mozdulatokat végezve vezetjük végig a kefét az ínyvonal mentén.

Az ínymosás

 A megfelelő fogkefe

Rögzített fogszabályzó viselésekor -ha a fogkefe kiválasztásáról van szó- elsősorban az elektromos fogkefét javasoljuk. Ebben az esetben kiemelten fontos a hatékonyság. A fogkefe fej kiválasztásánál érdemes odafigyelni arra, hogy olyan fejet válasszunk, ami csak sörtéből áll, és nem rendelkezik ún. polírozó koronggal. Vagy választhatjuk a speciálisan fogszabályozó készülékhez kialakított elektromos fogkefefejet is, mellyel kíméletesen végezhető a tisztítás a fogközöknél is. Emellett az ortho fej nagyobb mértékű plakkeltávolítást eredményezhet, mint a normál fej használata.

Ha mégis inkább a kézi fogkefét választaná, minden esetben speciális, ortho fejjel rendelkező manuális kefét válassza. Az ortho fogkefék legfontosabb tulajdonsága, hogy a fej kifejezetten a rögzített fogszabályozó készülékhez „kompatibilisen” van kialakítva: a fej középső részén rövidebb sörtékkel rendelkezik, így a kefe sörtéi megfelelő hatékonysággal tisztítják a készülék egyes elemeit, hiszen a rövidebb sörtéket nem tolják szét a brackettek, így érvényesülhet a tisztító hatás

Fogköztisztító eszközök fogszabályozó mellé

A fogak és a brackettek, valamint az ív közötti területek tisztítására a legalkalmasabb a fogköztisztító kefe használata, melynél fontos kiemelni, hogy nem elég pusztán az ív mögötti terület tisztítása, hanem enyhe nyomással a bracketthez simítva, annak minden oldalát meg kell tisztítani. A fogköztisztító ezenkívül kitűnően alkalmas a bracketteken lévő kampók mögötti terület alaposabb tisztításához is, ahova a fogkefével nehezebb a hozzáférés. Ugyanezen területek tisztítására fejlesztették ki az egycsomós kézi fogkefét, mellyel könnyen elérhetők ezek a területek is.

A fogközök tisztítására a leghatékonyabb eszköz a superfloss, melyet könnyebb átvezetni a brackettek között, illetve az ív alatt. Használata megegyezik a hagyományos fogselyemével. Az ív alatt átvezetve a fogselymet áthúzva a kontaktponton, levezetjük egészen az íny alá, majd a fogfelszínhez simítva iniciális irányban lehúzó mozgást végzünk a lepedék eltávolítására. A technika alkalmazása nagyobb odafigyelést igényel a rögzített készülék viselésekor. Erre hívjuk fel a páciens figyelmét, és gyakorlatban mutatjuk meg számára helyes technikát. Emellett motiválásként érdemes elmondani, hogy a fogközök tisztításának elhanyagolása vezet a legtöbb esetben az approximális területeket szuvasodásához, illetve a papillák megnagyobbodásához, és az ínygyulladás kialakulásához.

A megfelelő fogkrém

Fogszabályzó viselésekor nagyobb mennyiségű plakklerakódásokkal kell számolnunk, ami jelentősen megnöveli a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Ezért nagyon fontos a megfelelő fogkrém kiválasztása is. Mivel a fluorid ellenállóbbá teszi, és megerősíti a fogzománcot, érdemes fluorid tartalmú fogkrémet választani, illetve ma már léteznek kifejezetten a rögzített készület viselő páciensek részére kifejlesztett, emelt fluorid tartalmú fogkrémek is, melyek egyéb speciális összetevőik révén támogatják az íny épségének megőrzését is.

Szájöblögetők, szájvizek

A hatékonyság növelése, és megtartása érdekében minden esetben javasoljuk a szájöblögetők, szájvizek használatát. Az öblögetés során az antibakteriális hatóanyagok így azon területekre is eljutnak, ahova a fogkefével, és az egyéb tisztítóeszközökkel sem érünk el. A szájvizek között is találhatók kifejezetten a rögzített készüléket viselő páciensek részére kifejlesztett termékek, amelyek hasonlóan a fogkrémekhez, egyéb speciális összetevővel is rendelkeznek. Ezek elsősorban az íny egészséges állapotának fenntartását is segítik. Ilyen speciális szájvíz a Vitis orthodontic, vagy a G.U.M. ortho.

A sokáig el nem távolított lepedékből dentális plakk, majd az idő előrehaladtával fogkő képződik. Ezért javasoljuk a Silver Dent fogorvosi rendelőben -különösen a fogszabályzó kezelés ideje alatt- egyéntől függően 3- 4 havonta a komplex dentálhigiéniai tisztítást beiktatását. Ennek során szakember segítségével eltávolítjuk a fogakról és a brackettekről a fogkövet, illetve a lerakódott lepedéket, és elszíneződéseket. A fogak közötti területeken érdemes továbbá helyi fluoridálást is alkalmazni. Ezzel megelőzhetjük a caries kialakulását a tisztítás során nehezen hozzáférhető helyeken.

Tegyél Te is fogaid egészségének megőrzéséért, és jelentkezz be hozzánk!

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető, Klinikai fogászati higiénikus- Silver Dent Fogorvosi Rendelő