A rettegett gyökérkezelés

No Comments

A rettegett gyökérkezelés

A konzerváló fogászatban, ahogy a neve is mutatja a fogmegtartás az elsődleges szempont. Nem lehet cél a fog eltávolítása abban az esetben, ha létezik olyan kezelési mód, mellyel megmenthető az eredeti fog.

Jelen blogbejegyzésünkben a sokak által rettegett gyökérkezelésről szeretnénk információval szolgálni, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy felnőtt pácienseink körében a foghúzás után az első helyen ez a kezelés áll, ha az a kérdés melyik beavatkozástól tartanak leginkább.

Szeretnénk megismertetni, hogy mikor, és miért van szükség a gyökérkezelésre.

Mikor indokolt a gyökérkezelés?

A fogszuvasodás, illetve hő-, kémiai, mechanikai ingerek, különböző sérülések okozhatják a fogbélüreg fertőződését, gyulladását, végső soron pedig a fogideg teljes elhalását. Ilyen esetben gyökérkezelés szükséges.

Milyen tünetek jelezhetik a foggyökér gyulladását?

A gyulladást különböző specifikus panaszok jelzik, különösen akkor, ha már előrehaladottabb állapotban van. A leggyakrabban az alábbi tünetekről számolnak be a pácienseink:

  • fájdalom evés közben, ráharapáskor;
  • lassan múló érzékenység hidegre/melegre;
  • éjszaka, fekvéskor jelentkező erős fájdalom, mely másnapra akár meg is szűnhet
  • íny- és súlyosabb esetben arcduzzanat az érintett területen,
  • a fájó fog környékén az íny mentén apró nyílás jelentkezik, melyen keresztül genny ürül

Amennyiben a fentiekhez hasonló tüneteket tapasztalsz, érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni!

Mi a gyökérkezelés menete?

Ezt a kezelést minden esetben helyi érzéstelenítésben végezzük, így teljesen fájdalommentes.

Az orvos célja, hogy a fog koronai részén keresztül megnyissa a fogbelet, melyben a fertőzött fogideg található. A fogorvos feltárja a gyökércsatornát vagy csatornákat, leméri azok hosszát, megvizsgálja átjárhatóságát, majd ezt követően eltávolítja a gyulladt vagy elhalt idegeket. Mindezen lépésekre manapság már precíziós kézi és gépi eszközök is rendelkezésre állnak.

A fizikai tisztítás után kémiailag is fertőtleníti a gyökércsatornákat, majd gyógyszerrel tölti fel azokat és ideiglenesen zárja a fogat. A kezelés mindig több lépésben történik, amennyiben teljesen panaszmentes a fog, csak akkor kerülhet sor a gyökértömés elvégzésére és a fog lezárására.

A vizitek közben kiegészítésképpen kezdetben még szükség lehet fájdalomcsillapítóra, de az első beavatkozás után jelentős mértékben enyhülnek a panaszok, majd idővel teljesen megszűnnek.

Mi a teendő gyökérkezelés után?

A gyökértömés elvégzése után szükséges a fog koronai részének megerősítése. Ezt részben az indokolja, hogy a koronai részből túl nagy darab hiányzik, mely egy egyszerű töméssel nem minden esetben pótolható, illetve a gyökérkezelt fogak sokkal sérülékenyebbek élő társaiknál, ezért sokszor fémkerámia vagy cirkon koronával javasolt ellátni azokat.

A kezelés után a végleges tömés/fogpótlás elkészültéig érdemes kímélni a fogat, puha ételeket célszerű fogyasztani, de legalábbis azon az oldalon kevésbé rágjunk erőteljesen.

Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy évekkel vagy akár évtizedekkel tovább megőrizzük a kezelt fogat, de fontos rendszeresen ellenőriztetni azt és panasz esetén azonnal orvoshoz fordulni vele.

Sajnos arra nincsen garancia, hogy életünk végéig problémamentes lesz a kezelt terület, ezért előfordulhat, hogy a későbbiekben mégis el kell távolítani a fogat, de lényegesen meghosszabbíthatjuk az élettartamát.

Szakorvosaink szívesen válaszolnak bármilyen felmerülő kérdésre, panasz esetén pedig készséggel adnak javaslatot a lehetséges kezelési módokra.

Időpont egyeztetésért kérjük hívj minket a +36301636330-as telefonszámon vagy írj emailt az [email protected] email címre.