A szürke fog ötven árnyalata – elszíneződés a fogakon

A szürke fog ötven árnyalata…

Az egészséges, hófehér fog évezredek óta státusszimbólumként ismert. Már az ókori rómaiak is felismerték, hogy az ápolt, gyönyörű mosoly micsoda erővel bír, így születtek meg az első fogfehérítési eljárások.

A fogak elszíneződése azóta is mindennapi téma, ám mielőtt bárki is nekilátna az otthoni praktikák felkutatásának, érdemes utánajárni, hogy vajon mi is okozza fogaink elszíneződését.

Külső vagy belső elszíneződés?

Az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk, vajon tényleg a külső behatások miatt veszítettek- e fogaink a fehérségükből, vagy a valódi ok valahol a felszín alatt keresendő?

Kevesen fordítanak gondot rá, pedig fogaink színét számos belső tényező határozza meg:

Elhalt fogak

Ha belső okokról beszélünk, akkor talán ez érinti a legtöbb embert. Akár magától hal el egy fog, vagy egy rosszul kivitelezett gyökérkezelésen esik át, a végeredmény ugyanaz: a fogban megszűnik a vérkeringés és az anyagcsere, aminek következtében a fog törékenyebbé válik, és a színe is megváltozhat: a gyulladás során lebomló bakteriális termékek, az elhalt szövetmaradványok, illetve a rosszul megválasztott gyökértömőanyag szürkés- barnás elszíneződést okozhat.

Genetika is tehet a szürke fog kialakulásáról?

Mint számos más tulajdonságunk, a fogaink színe is genetikailag kódolva van, mégpedig a fogzománc vastagsága által. Mivel a fogak színét a zománc alatti dentin adja, ezért általánosságban elmondható, hogy a vastagabb, kevésbé áttetsző fogak fehérebbek és csillogóbbak.

Gyógyszerek

Az antibiotikumoknak számos mellékhatása ismert, mégis kevesen tudják, hogy akár a fogaink színét is kedvezőtlenül befolyásolhatják. Kutatások bizonyítják, hogy a terhesség alatt, illetve a gyermekeknek adagolt tetraciklin származékú antibiotikumok a fogak barnás, sávos elszíneződését okozzák. A fogainkon megjelenő fehér foltok a gyermekkorban történt túlzott fluorid- bevitelre utalhatnak.

Traumás elszíneződés

A baleset során elmozdult fogaknál, a trauma hatására belső felszívódás alakulhat ki. Így történhet meg az, hogy a lilás- vöröses színű fogbél áttűnik a zománcon. Tompa ütés következtében az iménti folyamat ellenkezője valósul meg: úgynevezett másodlagos, illetve harmadlagos dentinképződés indul meg, aminek következtében a fog sárgás színre vált.

Az imént felsorolt belső tényezők azok, amelyeket csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk befolyásolni. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy mi magunk tehetetlenek lennénk a fogaink elszíneződésével kapcsolatban. „Szerencsénkre” számos külső tényező is akad, amit mi magunk is könnyen kezelhetünk.

Dohányzás

A dohányzást egyébként is célszerű lenne kiiktatni, arra az esetre, ha az unalomig ismételt káros hatási mégsem jelentenének valakinek elég motivációt, talán a sárga fogak igen! A nikotin szabályosan beszívódik a fogzománc mélyebb rétegeibe, így olyan belső elszíneződést okoz, amit már csak rendelői körülmények között lehet megszüntetni.

Étkezési szokások

A gyümölcslé, színes nyalóka elfogyasztása után lila- zöld- sárga színben pompázó nyelvünk mindenki számára ismerős lehet…míg a magas színezőanyag- tartalmú ételek és italok a nyelvet csak átmenetileg, a fogainkat hosszú távon is elszínezhetik. Ha listába kellene szedni, hogy mely ételek és italok a leginkább színező hatásúak, akkor a kávé, a tea és a kóla mellett a sötét gyümölcsök/ gyümölcslevek, a paradicsomos- és paprikás ételek ugyanúgy szerepelnének, mint a kurkumával ízesített távol- keleti finomságok…

Nem megfelelő szájhigiénia

A fogkő azon túl, hogy számos ínybetegség okozója és fenntartója, esztétikailag is legalább annyira zavaró jelenség. A nem megfelelő szájhigiénia következtében gyorsan kialakul a fogfelszíneken, eltávolítása pedig otthoni körülmények között lehetetlen.

Mit tehetünk fogaink fehérségének megőrzése érdekében?

Míg a belső tényezőkkel szemben csak szakember segítségére számíthatunk, a külső hatások zömével mi magunk is megbirkózhatunk:

  • A gondos szájápolással, a megfelelő szájápolási eszközökkel és anyagokkal sikerülhet megakadályoznunk a fogaink elszíneződését. Érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fogtisztításra, különösen az erősen színező hatású ételek elfogyasztását követően.
  • Az otthoni szájápolás mellett legalább fél évente érdemes beiktatni egy professzionális tisztítást, ahol a fogkőeltávolítás mellett a fogak polírozásával a felületi elszíneződéseket is eltávolítják.
  • A túlzott fluor- bevitel nyomai, a fehér foltok egyértelműen felismerhetőek, kezelésükre számos különböző professzionális módszer, illetve ezek kombinációja áll rendelkezésünkre.
  • Amennyiben egy- egy fognál tapasztalható látványosan az elszíneződés, mindenképp keressük fel fogszakorvosunkat, hiszen az elhalt fog időben történő ellátása nem pusztán esztétikai okokból javasolt!
  • A helytelenül kivitelezett gyökérkezelés következtében elszürkült fog is korrigálható: a gyökértömés cseréje után, speciális belső fogfehérítéssel visszaállítható az eredeti fogszín.

A fenti számos tényező közül nem könnyű meghatározni, hogy adott esetben milyen külső, vagy belső tényezők felelősek fogaink elszíneződéséért. Mint mindig, ebben az esetben is célszerű szakember segítségét kérni, aki nem pusztán a kiváltó okok felkutatásában, hanem a megfelelő kezelési módszerek kiválasztásában is segít nekünk.

A Silver Dent fogorvosi rendelőben nem pusztán tüneti kezelést végzünk, hanem a megfelelő szájápolási módszerek elsajátításában is segítjük Pácienseinket. A ragyogóan fehér mosoly eléréséhez számos kezelésünk közül választhat: a professzionális tisztítástól kezdve, egészen a fogfehérítésig.

Ne bízd a véletlenre, kérd fogszakorvosunk és dentálhigiénikusunk tanácsát a számodra a legmegfelelőbb kezelés kiválasztásához!

Írta: Klein Eszter
Klinikai Fogászati Higiénikus, Rendelővezető- Silver Dent Fogorvosi Rendelő