Az otthoni fogfehérítés – 5 dolog, amit tudnod kell róla

Az otthoni fogfehérítés – 5 dolog, amit tudnod kell róla

 

Az emberek többsége elégedetlen a mosolyával, és tapasztalatunk szerint egyszerűen nem létezik olyan, hogy „eléggé fehér mosoly”! Így nem meglepő számunkra, hogy Pácienseink többsége már használt valamilyen formában otthoni fogfehérítőt. A tapasztalatok eléggé vegyesek, számunkra azonban már az is megnyugvást jelent, ha megbizonyosodhatunk róla, hogy az otthoni kísérletezgetéssel nem szenvedtek maradandó károsodást Pácienseink.

Fogfehérítés otthon

Az otthoni fogfehérítés praktikusnak tűnhet elsőre, hiszen akár néhány kattintással online is megrendelhető, és még házhoz is szállítják. Nem kell külön befáradni egy fogorvosi rendelőbe, hanem saját otthonunkban varázsolhatunk hófehér mosolyt saját magunknak…legalábbis elméletben! A gyakorlatban már közel sem ennyire egyszerű a dolog.

Pácienseink beszámolói alapján kijelenthetjük, hogy a várt fehérség 10- ből 8- szor elmaradt, a legnagyobb problémát azonban nem ez jelentette. Számos esetben fájdalommal járt a „kezelés”, ami gyakran a nyálkahártya- és a fogak sérülését is okozta.

Utólag persze már mindenki okosabb, de nézzük mi az az 5 dolog, amit talán Neked is tudnod kellett volna, mielőtt otthon fehérítesz!

1. A kevesebb néha több

Elsőre logikusnak tűnhet, hogy ha több fogfehérítő anyagot használunk és tovább hagyjuk fent, sokkal látványosabb eredményt érhetünk el, ráadásul rövidebb idő alatt. Nem árt tudnod, hogy a fogfehérítés eredményét nem befolyásolja pozitív irányba sem az ha csordultig töltöd a fogfehérítő síned, ahogy az sem, ha egész nap viseled. Sőt! Többet árthatsz vele, hiszen a felesleges fogfehérítő anyag az ínnyel érintkezve komoly sérüléseket, marásokat is tud okozni, pláne ha hosszú órákon keresztül érintkezik az anyaggal.

2. Fehér fogak… és egészségesek is?

Amikor valaki az otthoni fogfehérítés során kísérletezésbe kezd, általában figyelmen kívül hagyja az ínye és a fogai általános állapotát. Pedig nem véletlen, hogy még rendelői körülmények között is csak abban az esetben végezzük el a kezelést, ha az íny és a fogak is megfelelő állapotban vannak.

Hiszen egy- egy lyukas fog, vagy a gyulladt íny állapotát is tovább súlyosbíthatja a fogfehérítő használata. Ezért nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a mindenféle fehérítő kezelés kipróbálása előtt egy alapos állapotfelmérés!

3. Türelem, türelem…

Amikor valaki az otthoni fogfehérítést választja, ugyanolyan hófehér fogakat szeretne végeredményül. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy ez a rendelőn kívül, otthoni körülmények között sokkal időigényesebb.

Gondoljunk csak bele, az online rendelhető/ drogériákban is beszerezhető különböző készítmények összetétele nagyban eltér a rendelőben, professzionális körülmények között alkalmazott fehérítő zselétől: sokkal kisebb koncentrációban tartalmazza a megfelelő kémiai anyagokat. Így könnyen csalódás érheti az embert, amikor nemhogy az első, de még az ötödik alkalom után sem tapasztal különösebb változást. Az otthoni fehérítéshez bizony türelem kell, ezzel szemben az eredmény közel sem garantált.

4. Vedd komolyan az érzékenységet!

Tízből kilenc ember nem olvassa el a betegtájékoztatót, és fittyet hány az olyan megelőző műveletekre, mint például az érzékenységi teszt! Rendelői körülmények között folyamatosan jelen van egy szakember, aki figyelemmel kíséri a fehérítés folyamatát, és amint rendellenességet tapasztal, a megfelelően tud eljárni annak érdekében, hogy semmilyen károsodást ne szenvedjen a Páciens.

Otthon az ember ezzel szemben csak önmagára hagyatkozhat, ami a megfelelő információ hiányában igen veszélyes is lehet. Például: az otthoni fehérítés során tapasztalt érzékenységet, vagy irritációt sokan nem veszik elég komolyan, a hófehér fogak utáni vágy elfeledteti az itt- ott benyilalló fájdalmat, vagy a kissé kipirosodott fogínyt, mert hát a szépségért meg kell szenvedni… Vagy mégsem?

Határozottan felhívnám mindenki figyelmét arra, hogy alaposan olvassa át a tájékoztatót, és tartsa be a használati utasításban leírtakat. Ha pedig érzékenységet, vagy irritációt tapasztalunk, a fogaink egészsége érdekében azonnal meg kell szakítani a fehérítést!

5. Nem lesz tökéletes az otthoni fogfehérítés!

Végül, de nem utolsó sorban: a Pácienseink zöme egyértelműen kijelentette, hogy nem volt maradéktalanul elégedett a fehérítés eredményével. Annak ellenére, hogy tapasztalható volt a változás, a beszámolók alapján sok helyen „foltos” maradt a foguk. Ez szerencsére ugyan néhány héten belül el is tűnt, milyen kár, hogy a fehérséggel együtt…

Nem véletlen, hogy a fogászati rendelőben külön szakember, a dentálhigiénikus végzi a fogfehérítést, aki a megfelelő tudás birtokában képes felmérni a fogak állapotát, és felismer minden olyan elváltozást, ami akadályozná a fehérítés elvégzését.

A biztonságos és egyben tökéletes eredmény csak a megfelelő szakember felügyelete mellett garantált, ezért ne senkinek se legyen túl magas elvárása a boltokban, vagy online beszerezhető- hófehér mosolyt ígérő készítményekkel szemben!

Végső gondolatok

A fenti pontokban többnyire saját Pácienseink tapasztalatait vettük alapul, akik az otthoni próbálkozások után végül mégis a rendelői fogfehérítést választották. Ez sok mindent elárul…

Noha az otthoni megoldás olcsóbbnak tűnhet, egyáltalán nem biztos, hogy meg is éri az árát!

A Silver Dentnél magasan képzett szakembereink, a legmodernebb Beyond technológiás fogfehérítést alkalmazva, nagy odafigyeléssel és megfelelő körültekintéssel végzik a fogfehérítést.

Nálunk tényleg biztonságban érezheti magát!

Jelentkezz be még ma!

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető, Klinikai fogászati higiénikus- Silver Dent