Barázdazárás

No Comments

Mi a barázdazárás és miért fontos?

A barázdazárás egy megelőző, un. preventív eljárás, melynek lényege, hogy a rágófogak szuvasodásra hajlamos, barázdált felszínét egy védőréteggel látjuk el, ezzel meggátolva a szuvasodás kialakulását.

Az első maradó fogaink a 6os fogak (első nagyőrlő), melyek 5-7 éves kor körül törnek elő és folyamatosan nagy igénybevételnek vannak kitéve az életünk során.

Ezeknek az őrlőfogaknak a felszíne rücskös, mélyen barázdált. A mély barázdák alján gyakran mikroszkopikus repedések találhatóak. Ezekhez már a fogkefe sörtéi sem tudnak hozzáférni, ezért a legnagyobb gondosság mellett sem tisztíthatóak alaposan. Az itt megrekedt ételmaradékban felszaporodó baktériumok pedig elindítják a fog szuvasodását.

Az eljárás során feltöltjük ezeket a repedéseket egy speciális tömőanyaggal, amely szétterül a barázdákban és zárja azokat. Így képezve simább, könnyen tisztítható felszínt.

Kinek ajánlott a barázdazárás?

A barázdazárást egészséges fogon, lehetőleg gyerekkorban vagy fiatal felnőtt korban javasoljuk elvégezni.

Ideális esetben gyermekeknél a még szuvasodásmentes, frissen áttört fogat (optimálisan az áttörést követő 6 hónapon belül) kezeljük, de az eljárás később is alkalmazható, amennyiben a fog ép.

Fontos megjegyeznünk, hogy a gyerekek kézügyessége még nem elég fejlett, nehezen is érik el ezt a területet ill. az előtörés után a fogak külső rétege, a fogzománc még kevésbé ellenálló a szájüregi savas kémhatással szemben, ezért is tanácsoljuk még ebben az életkorban elvégezni ezt a preventív kezelést.

Az ún. kiterjesztett barázdazárás idősebb gyerekek vagy fiatal felnőttek esetében akkor szükséges, ha a barázdák vagy gödröcskék mélyén már kezdődő fogszuvasodás látható. Ekkor a fogorvos először a szuvas foganyagot fúróval eltávolítja, majd ezt követően a barázdarendszert barázdazáró anyaggal lezárja.

Nagyobb szuvasodás azonban már csak esztétikai restaurációval látható el.

Mi a kezelés menete?

A barázdazárás első lépéseként egy fluoridmentes pasztával alaposan megtisztítjuk az érintett területet. Ezután lemossuk, szárítjuk és izoláljuk az adott fogat (vattarolnival és nyálszívó használatával tartjuk szárazon).

Amikor a felület kellően száraz, egy kék színű zselét viszünk fel rá, mely kondícionálja, felérdesíti a fogzománc felszínét. Erre azért van szükség, hogy a tömőanyag képes legyen kellően megtapadni. Ennek hiányában a feltöltő anyag nem maradna meg sokáig a barázdákban ill. könnyen alá is szuvasodhatna.

Egy újabb kör alapos lemosás, szárítás majd izolálás után felvisszük a barázdazáró anyagot a fogra, mely szerkezetéből adódóan szétterül a felszínén és a legapróbb repedéseket is kitölti.

Miután az anyag megszilárdult, ellenőrizzük a harapási magasságot, hogy kényelmes-e a páciensnek.

 

Összefoglalva tehát a barázdazárás egy kiemelten fontos preventív eljárás, mely tökéletesen fájdalommentes, így gyermek pácienseink is bátran vállalják és büszkén viselik.

Nem időigényes, egy alkalommal minden érintett fogon elvégezhető, mely által további kellemetlenségektől és költségektől kímélhetjük meg magunkat és gyermekeinket.

Mi, a Silver Dent-nél hiszünk a prevencióban, ezért küldetésünknek tekintjük, hogy minél szélesebb körben megismertessük ezt a kezelést.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésed, esetleg kérdésed van vagy időpontot foglalnál, kérjük fordulj hozzánk bizalommal!