Egy várandósság = mínusz egy fog?

No Comments

Egy várandósság = mínusz egy fog?

 

A régi mondás szerint: egy gyerek, egy fog. Sokan azzal magyarázták ezt a korábbi feltevést, hogy a várandósság és a szoptatás ideje alatt a gyermek fejlődéséhez és táplálásához szükséges ásványi anyagokat (pl.: kalcium) a fogakból vonja el az anya szervezete.

Ma már tudjuk, hogy a várandósság alatti hormonváltozás felelős a terhesség ideje alatt jelentkező fogászati problémákért!

Hogyan hat a várandósság a fogakra?

Tény, hogy a várandósság alatti hormonális változások a szájüreget is érintik. Fontos azonban kiemelni, hogy önmagában ez a jelenség nem veszélyezteti fogaink épségét!

Mi történik pontosan a szájüregben?

A hormonális változások hatására az íny védekezőképessége csökken, amely többnyire abban nyilvánul meg, hogy sokkal agresszívabban reagál a korábban megszokott külső behatásokra, például az étkezések során lebomló tápanyagokra, az étkezések után el nem távolított ételmaradványokra stb.

A várandósság időszaka alatt a kisebb mennyiségben felhalmozódott lepedékre, más néven plakkra is hirtelen fellobbanó ínygyulladással válaszolhat a szervezetünk, ínyvérzés kíséretében.

A hormonális változás mellett a megnövekedett energiaszükséglet is negatívan befolyásolja a szájhigiéniát. A fokozott éhségérzetre a kismamák gyakran a magas cukortartalmú ételek gyakori fogyasztásával reagálnak, amivel ráadásul a lepedékben felhalmozódott baktériumokat is táplálják. Ezek a kórokozók így gyors szaporodásnak indulnak, és az általuk termelt toxinok fokozzák az ínygyulladás, és az ínyvérzés mértékét.

Miért veszélyes a várandósság alatti ínygyulladás?

Az el nem távolított plakkban elszaporodó baktériumok egyrészt károsítják a fogzománcot, ezzel nő a fogszuvasodás veszélye, másrészt az ínygyulladás következtében elszaporodó baktériumok által termelt toxinok hatására a fogíny és a csontállomány is leépülésnek indul, aminek következtében a fog tartószerkezete károsodik. A fogak meglazulnak, ezzel pedig fennáll a veszélye a fogvesztésnek.

Klinikailag bizonyított, hogy a fogágybetegséget okozó (baktériumok által termelt) toxinok a véráramba bekerülve könnyen bejutnak és szétterjednek a szervezetben. Ezzel növelve a terhességi komplikációk esélyét, akár koraszülést idézve elő.

Hogyan előzhetők meg várandósság alatt a fogászati problémák?

A legfontosabb, hogy ne felejtsük el: nem a hormonváltozás, hanem a felhalmozódott és el nem távolított lepedék a felelős a szájüregi problémák kialakulásáért.

Alapos tisztítás!

A várandósság ideje alatt a megváltozott étkezési szokásoknak megfelelően a szájápolási rutinon is változtatnunk kell! Fokozottabban szükséges ügyelni arra, hogy minden étkezést követően megtisztítsuk a fogainkat az ételmaradékoktól. A fogközök tisztítására használjunk fogselymet, a száj normál ph- értékét pedig szájvizes öblítéssel segíthetjük elő.

Figyeljünk oda az étkezésekre!

Az elfogyasztott ételek emésztése a nyál enzimjeinek köszönhetően már a szájban megkezdődik, ennek hatására a szájüreg ph- értéke is megváltozik, savassá válik. A túl gyakori étkezésekkel nem hagyunk elég időt a szervezetünknek arra, hogy a szájüreg ph- értéke visszaálljon. Szinte folyamatosan fenntartjuk a savas közeget, amely kedvez a fogszuvasodás kialakulásának.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a főétkezések közötti nassolásokat a minimálisra csökkentsük, illetve fokozottan figyeljünk arra, hogy a köztes étkezések után se felejtsük el a fogmosást!

Látogassunk el gyakrabban a fogorvoshoz!

A fogászati szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, a várandósság ideje alatt pedig különösen fontos.

A rendszeres fogászati ellenőrzéssel megelőzhető az ínygyulladás, a dentálhigiéniai kezelésekkel, fogkőeltávolítással pedig hatékonyan kezelhető a már kialakult probléma. A fogászati tanácsadás során a szakemberek segítenek a kismamáknak a helyes szájápolási rutin elsajátításában, valamint az ideális étkezési szokások kialakításában is.

Előzd meg a fogászati problémákat és kérj időpontot a tanácsadással egybekötött szűrővizsgálatunkra!

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető, Klinikai Fogászati Higiénikus- Silver Dent Rendelő