Fehér foltok a fogakon – Fluorózis és amit tudni kell róla

No Comments

Fehér foltok a fogakon

Minden, amit a fluorózisról tudni kell!

Fogunk belső rétegeinek védelmét a fogzománc látja el: megvéd a mechanikus sérülésektől, a baktériumoktól és a hideg-meleg érzéstől is óvja a fogat. Vannak azonban olyan esetek, amikor a zománc örökölt és/vagy fejlődési rendellenesség, netán az életmód hatására nem képes ellátni védelmi szerepét. Ezt a fogzománc- betegséget hypoplasiának nevezzük, ami a legtöbb esetben fehér, vagy sárgás foltok képében jelenik meg.

Mit jelentenek a fehér foltok?

A fogakon megjelenő fehér foltok általában a fluorózis jelei, melyek kialakulásában a túlzott fluorid bevitel mellett egyéb tényezők is szerepet játszhatnak. Gyermekfogászati szempontból nagyon fontos jelzések a fehér foltok. Megjelenésük esetén tanácsos minél előbb felkeresnünk a fogorvost, hiszen a háttérben számos ok állhat: vitamin- vagy fluoridhiány, fluorid felhalmozódás, vagy gyermekkorban a Tetraciklin (régen használt antibiotikum) szedése.

Egyes esetekben csak halvány fehér foltról van szó, amit gyakran csak a fogorvos vesz észre, de bizonyos esetekben lehetnek sárgás, barnás foltok, felszíni egyenlőtlenségek, vagy akár apró lyukak a zománcon.

Hogyan előzhető meg a foltok kialakulása?

A fluorózis kialakulásának megelőzésében a szülők szerepe a legfontosabb. Fontos, hogy a gyermekek által fogyasztott italok/ ételek fluorid tartalmával is tisztában legyünk. Fluorid lehet gyümölcslében, ásványvízben, vagy bármilyen üdítő italban. Ennek függvényében kell tehát eldöntenünk, hogy milyen fogkrémet és szájöblítőt adunk a gyermekünknek. Mindenképp javasolt a kifejezetten gyermekek számára készült szájápolási szerek, az alacsonyabb fluorid tartalmú fogkrémek és öblögetők alkalmazása, valamint a kisebb gyerekeknél javasolt ezek olyan helyen tárolása, ahol nem férhetnek hozzá.
Hat éves kor alatti gyerekek esetén csak borsószem nagyságú fogkrémet tegyünk a fogkefére, és tanítsuk meg nekik, hogy mindig ki kell köpni a fogkrémet.

Meddig maradnak meg a fehér foltok?

A fluorózis okozta fehér foltok, illetve elszíneződések a fogakon maradandóak. A felnőtt emberek fogain ugyanúgy megfigyelhetjük az elváltozást, azaz a fehéres vagy barnás, egyes esetekben rozsdás elszíneződéseket a fogakon. A gyermekkorban kialakult elváltozások tehát felnőtt korban sem tűnnek el, ezért kiemelten fontos még időben, gyermekkorban szakember segítségét kérni.

Hogyan tüntethetők el?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha maguktól sohasem múlnak el, akkor vajon hogyan szabadulhatunk meg tőlük? Vannak esetek, amikor a fluorózis annyira minimális részben érinti a fogakat, hogy nincs szükség fogászati beavatkozásra. A nagy méretű, jól észrevehető fehér, vagy netán sárgás foltok ellenben indokoltan kezelésre szorulnak. Eltüntetésükre számos különböző kezelés is szóba jöhet:

– rendelői fogfehérítés
– ecsetelés
– a fogak kagylóhéj- szerű kerámia héjjal, vagy koronával való borítása

A számodra legmegfelelőbb kezelés kiválasztásához kérd szakembereink segítségét. Jelentkezz be egy személyes konzultációra, ahol az orvosi vizsgálatot követően feltárjuk az elváltozásokat okozó tényezőket, melyek függvényében részletes kezelési tervet állítunk fel!