Fehér diéta – a fogfehérítés utáni tudnivalók

Fogfehérítés utáni tudnivalók – a fehér diéta

Rendelőnkben igyekszünk minden kezelés előtt, alatt és után is részletes tájékoztatást adni betegeinknek. Erre használjuk ezt a blog felületet is, hogy a gyakran felmerülő kérdéseket megválaszolhassuk és bárki számára elérhetővé tegyük.

Mai bejegyzésünkben az úgynevezett „fehér diétát” elemezzük ki, melyet minden típusú fogfehérítést követően ajánlott betartani. Erre már a bejelentkezéskor felhívjuk kedves pácienseink figyelmét, hogy amennyiben egy neves alkalomra szeretnék kifehéríttetni a fogukat, számoljanak az utógondozási idővel is.

Mi az a fehér diéta?

Annak érdekében, hogy a fogfehérítés eredménye maradéktalan legyen és ne színeződjenek vissza a fogak, a kezelést követő 5-7 napban javasoljuk a fehér diétát. A fehér diéta dióhéjban annyit jelent, hogy kerülni kell minden olyan ételt és italt, amely színes és ahogy mondani szoktuk, „egy fehér ruhán foltot hagyna”.

Ez a módszer nem kifejezetten a testsúlycsökkenést idézi elő, hiszen sok hizlaló, de színezőanyag mentes étel van. Ám tapasztalatunk szerint, azáltal, hogy nem minden megengedett, kicsit karcsúsodni is lehet ez idő alatt. 😊

Miért van szükség a fehér diétára?

A diéta betartása az eredmény megtartása érdekében fontos. A fogfehérítés tartóssága leginkább attól függ, mennyire fogyaszt az egyén sok színező ételt vagy italt, és dohányzik-e. Így a későbbiekben is jelentősége van ezek mennyiségének, de a kezelést követő pár nap kiemelten fontos, mert az eljárás hatásmechanizmusából adódóan itt még intenzívebben színeződhetnek el a fogak, mint később.

Csak fehér ételt ehetek egy hétig?

Természetesen nem! Az alábbi listában a teljesség igénye nélkül ismertetjük a javasolt és a tiltólistás ételeket, italokat, valamint ötleteket adunk az étkezéshez.

A fogfehérítés után kerülendő:

  • Dohányzás, pipázás, beleértve az elektromos cigarettát is
  • Színezőanyagot tartalmazó ételek (pl.: csokoládé, cékla, répa, szeder, szója, ketchup, paprikás és paradicsomos ételek, curry, narancs, meggy, áfonya stb.).
  • Színezőanyagot tartalmazó italok (pl.: kávé, tea, kóla, vörösbor, kakaó, forró csoki, energiaitalok, gyümölcslevek, turmixok stb.).

Amik fogyaszthatók:

A világos színű, kevés festékanyagot tartalmazó ételek, mint a fehér húsok, halak, szárnyasok, a színezőanyagot nem tartalmazó tejtermékek (pl. tej, sajtok, natúr joghurt), különböző magvak (pl. kesudió, napraforgómag), a habarással készült főzelékek, levesek. Kifejezetten jól alkalmazható zöldségek a fehér káposzta, karfiol, karalébé, zeller, cikória, fehér burgonya, cukkini meghámozva.

Köretek közül a tészta, rizs, bulgur ajánlott, a fehér kenyér és a fenti kritériumoknak megfelelő péksütemények is fogyaszthatóak, valamint a fehér húsú gyümölcsök (alma, banán, körte, fehér húsú őszibarack, fehér szőlő) megfelelő táplálékok lehetnek fogfehérítés után is.

Az interneten böngészve a fehér diéta címszó alatt számos ételrecept áll rendelkezésre, érdemes ötletet meríteni ezekből is.

  • A fogfehérítés ideje alatt követendő a helyes, alapos napi minimum kétszeri fogmosás. (Az ételmaradék, ill. a lepedék ronthatják a fehérítés hatékonyságát, azonban itt is figyelni kell a színekre.) Az elszíneződést okozható szájöblítőket is mellőzni kell (pl. Chlorhexamed, Corsodyl) és a fogkrém is mindig fehér színű legyen.

Reméljük, hogy a fenti felsorolás megkönnyíti pácienseink számára a kezelés utáni napokat, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy sokaknak okoz fejtörést, hogy mit szabad fogyasztani ilyenkor.

Amennyiben speciális kérdésed lenne a fentiekkel kapcsolatban, vagy időpontot szeretnél foglalni fogfehérítésre, mindig szívesen állunk rendelkezésre a 06-30-1636330-as telefonszámon vagy az [email protected] email címen.