Fogkefe választás – Elektromos vagy kézi?

No Comments

Fogkefe választás: Elektromos vagy kézi fogkefét használjak?

A fogászati kezelések alkalmával sokan teszik fel a kérdést, hogy elektromos vagy kézi fogkefét ajánlunk-e az otthoni fogápoláshoz. Azt tapasztaljuk, hogy a köztudatban él egy olyan tévhit, mely szerint az elektromos fogkefével lehet csak igazán alaposan fogat mosni.

Azt bátran kijelenthetjük, hogy ez nem igaz. Ahány ember annyiféle egyéni preferencia!

Cikkünk célja, hogy eloszlassuk a fogkefe választás során felmerülő kételyeket és bemutassuk mindkét eszköz előnyeit és hátrányait. Ezáltal segítséget nyújtva pácienseinknek a számukra ideális eszköz kiválasztásban.

Ha fogkefe választás előtt állsz, ez hasznos lesz!

Tények és tévhitek

Az igazság az, hogy lehet precízen fogat mosni kézi fogkefével és rosszul elektromossal, de természetesen fordítva is. Nagy szerepe van a helyes fogkefe kiválasztásában a kézügyességnek.

Felmérések szerint kézi fogkefével kb. 200-300 mozdulat megtételére vagyunk képesek percenként, míg ez idő alatt az elektromos fogkefe akár 3000-8000 fordulatra is képes, típustól függően. Ez önmagában már komoly különbség, nem mellesleg kényelmesebb is, mert a munka jelentős részét nem mi végezzük, „csak” tartanunk kell a fogkefét. Ám nem mindegy, hogy hol és mennyi ideig.

Az elektromos esetében valóban könnyebb dolgunk van, ha azt megtanuljuk helyesen használni. Nagyobb eséllyel lesznek szép tiszták a fogaink akkor is, ha kevésbé vagyunk ügyesek.

A kézi fogkefével való fogmosásnak különböző technikái vannak, az adott egyénnek megfelelő technikát jól alkalmazva tudunk csak hasonló eredményt elérni.

A technika a hatékonyságon túl abban is szerepet játszik, hogy nem okozunk-e kárt a fogainkban, ugyanis egy erős dörzsöléssel járó fogmosás hosszabb idő után jelentős fognyaki kopáshoz vezethet.

Az elektromos fogkefe ebben is a segítségünkre van, mert jelez, ha túl erősen nyomjuk a fejet a fogunkra.

További előnye, hogy időzítővel rendelkezik, mely segít betartani a megfelelő fogmosási időt. Ez kulcsfontosságú a helyes fogápolás szempontjából. Bizonyos típusoknál már mobil applikációval összekötve a telefonon is nyomon követhetjük fogmosásunkat, elősegítve ezzel, hogy egyik terület se maradjon el.

A fentiekből tehát kiderül hogyan és milyen módon könnyítheti meg a dolgunkat az elektromos verzió, ezzel együtt sokan mégis a hagyományos fogkefe típusokat preferálják.

Ennek oka többek között, a jelentős árkülönbség és a fenntartási költségek, a hagyományos fogkefék sokkal szélesebb választéka (erősség, forma, specifikáció szempontjából), ill. van, akit egyszerűen zavar az a rezonancia a szájban, amit az elektromos fogkefe kelt.

A fogközök tisztán tartásáról sem szabad elfeledkeznünk, ehhez minden esetben elengedhetetlen a kiegészítő fogtisztító eszközök (fogselyem, interdentális kefe) használata, ezek fajtáit egy másik cikkben ismertetjük a közeljövőben.

Bízunk benne, hogy fenti cikkünk segít kiigazodni a fogkefe típusok útvesztőjében, de szívesen adunk egyéni, személyre szabott szájápolási tanácsokat és instruáljuk pácienseinket rendelőnkben is.

Fordulj hozzánk továbbra is bizalommal!