Fogszabályozás, avagy mentsük ami menthető (első rész)

m

Fogszabályozás, avagy mentsük, ami menthető!

Örömmel jelentjük be, hogy blog oldalunkon három részes bejegyzés sorozatot indítunk a fogszabályozás általános kérdéseivel kapcsolatban. A bejegyzés sorozat ötlete Dr. Varga Adrienn fogszabályozó szakorvosunk 2019. áprilisi előadásainak nagy sikere után merült fel bennünk. Íme az első rész, mely egy általános áttekintés. Abban az esetben, ha kérdésük merülne fel a témával kapcsolatban, keressenek minket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén!

A Silver Dent csapata

Fogszabályozás, avagy mentsük, ami menthető! (első rész)

A manapság jellemző rohanó életmód mellett bizony nem egyszerű a pillanatnyilag számunkra fontos (-nak tűnő) dolgokon keresztül a távolabbi jövőnk felé tekinteni.

A torlódott- kusza fogak, vagy az állcsontok rendellenes pozíciója miatt kialakult csúnya arcvonások sokakban visszatetszést keltenek. Így nem meglepő, hogy a Páciensek elsősorban az esztétikai okok miatt keresik fel a fogszabályzó szakorvost. Ám a megfelelő funkcionalitás helyreállítása legalább annyira fontos.

Ha az egészségünkről van szó, nem köthetünk kompromisszumot! Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy bizony a szájüreg alkotó elemeinek (fogak, íny, nyálkahártya) épen tartása is hozzá tartozik testünk komplex egészségének megtartásához.

Az egyszerűség mindenek felett!

Akármelyik kisebb-nagyobb részletét tekintjük mindennapi életünknek, megállapíthatjuk, hogy az egyszerű, jól kezelhető megoldások irányába mozdulunk el, így könnyítve saját magunkon és egymáson.

A fogszabályozás sem más! Mit teszünk? A rendellenes, vagyis „bonyolult” fogazatot alakítjuk át könnyen kezelhető, harmonikus rendszerré.

Hogy miért bonyolult?

Aki például torlódott fogazattal rendelkezik, azonnal tudja miről is van szó. Gondoljunk csak bele, hogy egy szabályos, egyenes fogív esetén mennyivel egyszerűbb a tisztán tartás. Sokkal kevesebb speciális kiegészítő elemre lesz szükségünk a lepedék hatékony eltávolításához, na és persze sokkal kevesebb időre.

Fogszabályozás = megelőzés

A fogazati eltérések számos betegség, és egyéb probléma okozói lehetnek: a torlódott fogakat nehezebb tisztán tartani, így gyorsabban szuvasodnak; a fogak rendellenes pozíciója ínysorvadást, fogágybetegséget okozhat; a kiálló metszőfogak gyermekkorban gyakran megsérülnek; a fogívek szabálytalan találkozása pedig állkapocsízületi problémákhoz vezethet.

Ha azt szeretnénk, hogy fogaink, fogágyunk egészsége nagyobb biztonságban legyen szükséges, hogy megteremtsük azokat a feltételeket, melyek révén egyszerűbben fenntartható lesz az integritás.

Fogszabályozás gyermekkorban

Ennek a gondos megelőző tervezésnek már akkor el kell kezdődnie, amikor gyermekünk/gyermekeink tejfogacskái elkezdenek váltódni és szembesülünk vele, hogy bizony sokszor igen kusza fogsor kezd kialakulni a szájukban. Az időben, kora gyermekkorban alkalmazott egyszerű, jól tervezett fogszabályozó kezeléssel megelőzhetünk komolyabb elváltozásokat és hosszan tartó kezeléseket. Tehát már a fogváltás ideje alatt célszerű megkezdeni a fogszabályozó kezelést, illetve a rendszeres kontrollok alkalmával figyelemmel kísérni a fogak előtörésének folyamatát. Ebben az időszakban kivehető készülékeket alkalmazunk, melyekkel a fogmozgatás mellett a harapási eltéreseket és a rossz szokásokat is korrigálhatjuk.  A kivehető készülékeket megfelelő óraszámban hordva (nem csupán alvás során, hanem amíg a gyermek tanul, tévézik, olvas, számítógépezik…stb.) igen látványos eredmény érhető el.

Ha a kivehető készüléket a gyermek nem hordta, vagy a fogszabályozó kezelés valamilyen oknál fogva elmaradt, vagy nem megfelelő eredménnyel zárult (esetleg helyben tartó hiányban a fogak visszarendeződtek), akkor a kezelést felnőtt korban kell elvégezni.

Fogszabályozás tinédzser- és felnőtt korban

Sajnos igen gyakori példa, hogy tinédzser- és felnőtt korban egy- egy fogszabályzó kezelés időtartama lényeges rövidebb lehetne, vagy nem is lenne szükséges, ha már gyermekkorban, a fogváltás idején részesült volna bármilyen fogszabályzó kezelésben az illető.

Szerencsére a fogszabályozás ma már tényleg kortalan, mindenki számára létezik megfelelő megoldás, ezért merjünk segítséget kérni!

Mik a lehetőségek?

Tinédzser és felnőtt korban a számottevő fogazati eltérések korrigálásánál már nem vezet látványos eredményhez az éjszakai kivehető készülékek hordása. ez azonban nem jelenti azt, hogy csak és kizárólag rögzített készülékeket alkalmaznánk.

Alapvetően két fogszabályzó típus közül választhatunk felnőtt korban, rögzített és kivehető készülékek is rendelkezésünkre állnak.

Rögzített készülékek

A hagyományos rögzített készülékeknél az ív apró gumigyűrűkkel rögzül a brackettekben, ellenben az önligírozók zárszerkezettel rendelkeznek, melynek köszönhetően sokkal kisebb a súrlódási erő, így hatékonyabban, ugyanakkor kíméletesebben és gyorsabban történik a fogak mozgatása. Mindkét típusból léteznek esztétikus, kerámia/ zafír brackettek, amelyek alig észrevehetőek.

A rögzített készülékek speciálisabb típusa a linguális készülék, amely teljes mértékben láthatatlan, hiszen a fogak nyelv- illetve szájpadlás felöli oldalán rögzülnek a brackettek. A kezelés során egyénre szabottan, digitális terv alapján előre legyártott íveket alkalmazunk.

Kivehető készülékek

Az Aligner terápia a napjainkban legnépszerűbb úgy nevezett láthatatlan fogszabályozás. A kezelés során számítógépes program tervezi meg a fogak mozgatásához szükséges átlátszó síneket, melyeket a fogtechnika készít el. A síneket megfelelő sorrendben, meghatározott időközönként cserélve szükséges hordani, minimum napi 20 órát. Fontos kiemelni, hogy bár a technika rengeteget fejlődött az Aligner terápia területén, mégis vannak olyan komplikáltabb esetek, amikor kivehető sínekkel nem érhető el megfelelő eredmény.

Ha tehát szabályozzuk a fogakat, akkor amellett, hogy szép szabályos fogíveket alakítunk ki, melyek jól, könnyen, egyszerűbben tisztíthatóak, a tökéletes harapási pozíció elérésére is törekszünk. A torlódásmentességnek köszönhetően kisebb az esélye a szuvasságok kialakulásának, s ezáltal hosszabb ideig meg tudjuk őrizni fogainkat, az állkapcsok harmonikus pozíciójával pedig a megfelelő stabilitást biztosítjuk, vagyis mentettük az egyébként menthetőt!

Írta: Dr. Varga Adrienn
A Silver Dent Fogorvosi rendelő fogszabályzó szakorvosa