Mindenkinek jár egy második esély! Fogszabályozás – (2. rész)

No Comments

Fogszabályozás, avagy mentsük, ami menthető!

Mindenkinek jár egy második esély! (második rész)

Ha életünk egyes területein nem is helytálló ez a megállapítás, a fogszabályozás esetén ez annál inkább az!

Sikeresnek mondhatunk egy fogszabályozó kezelést abban az esetben, ha szép szabályos, egyenes fogíveket kapunk végeredményül, melynél az alsó és felső fogív zárásakor a fűrész fogaihoz hasonlóan harmonikusan érintkeznek. Ez az állapot (azon túl, hogy esztétikus megjelenést biztosít) szükséges ahhoz, hogy az állkapocs ízület egészsége is fennmaradjon lehetőleg életünk végéig.

 

Mi történik a fogszabályozó készülék levétele után?

A szabályos fogíveket a fogszabályozó készülékes kezeléssel érhetjük el. Azonban nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez a kezelés nem ér véget a fogszabályozó készülék eltávolításával, hisz az eredményt meg is kell(ene) őrizni.

Joggal felmerül a kérdés, hogy miért nem marad tartós a fogak beállított pozíciója?

Ahhoz, hogy ezt megérthessük, egy kis anatómiai leírásra van szükség! A fogak az állcsontokban nagyon speciális rostokkal, szalagocskákkal rögzülnek. Ez a rostrendszer biztosítja azt, hogy a fogaink ne egy merev, elcsontosodott kapcsolatban álljanak a csonttal, hanem egy olyan rugalmas egységet képezzenek, melyben a rágás során biztosított a komfort és az optimális erőrendszer. Ezek a rostok rugalmasságuknál fogva a fogszabályozó kezelés során túlfeszült állapotba kerülnek azáltal, hogy a fogszabályozó készülék a fogakat magával vontatja. Ezek a feszessé vált rostok természetesen szépen, lassan átépülnek a fogmederrel együtt, viszont ez idő alatt meg kell akadályozni, hogy a húrszerűen feszes rostok visszarángassák fogainkat a kiindulási állapotba: lezárt résesség esetén ne nyíljon ismét rés, vagy a torlódott fogazat kiegyenesítése révén nyert szabályos fogív ne torlódjon vissza!

Tehát ez alapján a fogszabályozás 3 fő szakaszra osztható:

  • Tervezés
  • aktív készülékes kezelési fázis
  • valamint a helyben tartó, vagy úgynevezett retenciós fázis.

A fogszabályozás retenciós fázisa

A helyben tartás történhet kivehető, illetve rögzített készülékekkel.

A kivehető helyben tartó fogszabályozók lehetnek a gyermekek kezelésénél ismeretes kivehető készülékek (köznyelvben elhíresült nevén „éjszakai fogszabályozó”), vagy átlátszó fóliából készült sínek, melyek a láthatatlan fogszabályozás sínjeihez hasonlóak. Ezek hordási ideje minimum az aktív fogszabályozó készülékes kezelés idejének kétszerese! Ez idő alatt legalább alvás során be kell helyezni a helybentartót (bár minél többet vannak hordva, tehát ha napközben is szájban vannak, annál tartósabb az eredmény). Sajnos egy két nap kihagyás is komoly következményekkel járhat, ezért a viselőjének komoly együttműködést kell tanúsítania a kezelő orvossal!

Az egyszerűbb és biztosabb megoldás érdekében alkották meg a rögzített helybentartó készüléket, vagyis a fix retainert. Ez az elülső fogak belső felszínére speciális ragasztóval rögzített vékony drótszál, vagy üvegszál. Ez a láthatatlan megoldás (hisz a fogak belső felszínén rögzül!) biztosítja az egész napos védelmet az elmozdulás ellen! Kényelmes, sem a beszédet, sem az étkezést nem zavarja, tisztítás rendkívül egyszerű, viszont évente kétszer érdemes fogkő eltávolítás keretein belül professzinálisan is megtisztítani. Biztosan felmerül a kérdés, hogy ez mennyi ideig marad szájban? Minél tovább, annál jobb! Hisz ez az egész a rögzítő elem biztosítja, hogy a fogágy teljesen átépüljön az új pozícióhoz alkalmazkodva. Ezzel a későbbi külső hatásoknak is ellen álljon szép szabályos fogívünk (például a bölcsességfogak előtörésének).

A fogak fogszabályozó készülékkel történő beállított pozíciója azonban nagyban függ a kezelés végén elért állapottól is! Hisz abban az esetben, ha az alsó felső fogív harmonikusan záródik, akkor már a fogívek is egymás helyben tartóiként szerepelnek, a felső az alsót, az alsó a felsőt tartja helyén a rágás során. Ha tehát visszarendeződtek a fogak egy esetleges fogszabályozó kezelést követően, akkor mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy a fogívek érintkezése milyen? A nem jó érintkezési pontok miatt rágás során egyes fogak próbálják kitaszítani a sorból szemben lévő párjukat, ezáltal kuszálva össze a fogívet.

Így lesz garantált a siker!

A fogszabályozó kezelés egy komoly tervezést és kivitelezést igénylő kezeléssorozat. A kezelés egyes lépései pontosan kivitelezett menetben zajlanak, egyes fázisok nem kihagyhatóak, bár esetenként helyettesíthetőek. A tervezésnél fontos, hogy a páciens felvilágosítást kapjon kezelő orvosától az egész folyamattal kapcsolatosan, hisz csak így érhető el a tökéletes eredmény. A készülékes kezelés során az orvos feladata, hogy a fogívek harmonizálása megtörténjen. Vagyis a funkció tekintetében stabil és esztétikus, szabályos fogívet alakítson ki. Az aktív fázis végeztével gondosan átbeszélve a páciens habitusához, életviteléhez és a kiindulási fogazati rendellenesség súlyossági fokához mérten kell megválasztani a retenciós fázis készülékét/ készülékeit.

Kellő szaktudással és odafigyeléssel, na meg persze gondos, alapos páciens tájékoztatással nem lesz szükség második kezelésre, viszont akik fogsora már volt szabályozva, de visszarendeződtek a fogak, azok is kapnak második esélyt!

Foglalj időpontot nálunk!

Írta: Dr. Varga Adrienn
A Silver Dent Fogorvosi rendelő fogszabályzó szakorvosa