Szájhigiénia gyermek korban

No Comments

Szájhigiénia gyermek korban

Így neveld a gyermeked a jó szájhigiéniára

Hiába a színes, zenélő fogkefe, vagy az eperízű fogkrém, valahogy mégsem jó „buli” a fogmosás a gyerkőcök számára. Szülőként persze tudjuk, hogy milyen fontos a megfelelő szájápolás már egészen kis kortól kezdve, sokszor mégis egy küzdelem az egészségre nevelés. 

Pácienseink már ismerik a legjobb trükköket, itt az ideje ezeket megosztani másokkal is!

A megfelelő szájhigiénia kialakítása gyermek korban kezdődik.

1. Lépésről lépésre

A hosszú távon egészséges fogak kulcsa a problémák kialakulásának minimalizálása, melyhez tudnunk kell, hogy mikor szükséges elkezdeni a gyermekfogak ápolását, és mikor célszerű megejteni az első fogászati rendelőben tett látogatást.

Íme a legfontosabb mérföldkövek a megfelelő ütemterv kialakításához:

Fogak előtti szájápolás: Életük első hat hónapjában a gyermek fogai az íny alatt fejlődnek, készülnek az első tejfogak az előtörésre. A megfelelő szájápolás kulcsa ebben a korai stádiumban a gyermek egészséges táplálása. Bár a fogak még nem törtek elő, a szájápolás már ebben a korban is fontos, célszerű az étkezések után nedves ronggyal áttörölni a gyermek száját.

Tejfogak ápolása:Javasolt már az első fogak megjelenésekor felkeresni a fogászati rendelőt, és elvégezni az első szűrővizsgálatokat, és célszerű kialakítani a megfelelő ütemtervet a jövőben esedékes féléves kontrollokra nézve. A gyermek első fogai körülbelül hat hónapos korban bújnak elő, a maradó fogak pedig körülbelül 6 éves korukban jelennek meg. A tejfogak ápolása a szülő feladata, elkezdhetjük megbarátkoztatni gyermekünket a gyermekfogkefék és fogkrémek használatával. Segítsük a megfelelő mozdulatok elsajátításában, és adjuk kezükbe a megfelelő szájápolási eszközöket.

Maradó fogak ápolása: A maradó fogak 6–12 éves kor között váltják a tejfogakat. Ebben az időszakban a legfontosabb a rendszeres szűrővizsgálatokon megjelenni, hiszen a fogazati rendellenességeket minél előbb diagnosztizálják, annál könnyebben lehet kezelni őket. Ebben a korban gyermekünk már saját maga szükséges elvégezze a fogak tisztítását. Mutassunk neki jó példát, és mossunk együtt fogat!

2. Így tanítsd meg a helyes szájápolási ​​szokásokat

Amint a gyerkőc elég nagy ahhoz, hogy egyedül mossa a fogát, ideje figyelemmel kísérni, hogyan boldogul a megfelelő technikák elsajátításával. Különösen fontos, hogy amikor már saját maga gondoskodik a fogai tisztításáról, próbáljuk fenntartani az érdeklődését a szájhigiénia iránt, és magyarázzuk el, miért is olyan fontos a gondos szájápolás. Ügyeljünk arra, hogy megértsék az egészséges fogak értékét az életük hátralévő részére nézve.

  • Kezdd el az oktatást videókkal és könyvekkel!

Rengeteg oktatási tartalmat találunk az interneten a témával kapcsolatban, amely segít a gyermekeknek megérteni a száj egészségét és a helyes fogmosás technikáját.

  • Fogmosási útmutató

A gyerekek számára sokkal szerethetőbbé tehetjük a fogmosást, ha kissé játékos formában igyekszünk bevezetni a napi rutin részeként. Készítsünk együtt útmutatót a fogmosáshoz, amit kifüggesztve a fürdőszobába, szemléltetésként tudunk alkalmazni. Vágjunk ki képeket magazinokból és könyvekből, vagy hagyjuk, hogy a gyerekek saját maguk rajzolják le a fogmosási lépéseket.

  • Járj jó példával! 

A gyermekek gyakran másolják a szülők cselekvéseit, ezért különösen fontos, hogy jó példát mutassunk. Ha gyermekünk azt látja, hogy mi is nagy gondot fordítunk a szájápolásra, biztosan örömmel csatlakozik a közös fogmosáshoz.

  • Ne csak mondd, mutasd!

Nem elegendő pusztán elmagyarázni, hogy mi a helyes fogmosási technika. Fontos, hogy segítsük gyermekünknek a megfelelő mozdulat elsajátítását a gyakorlatban is, hiszen a finom mozgásuk még közel sem annyira fejlett. Fogjuk kézbe közösen a fogkefét, és írjuk le a mozdulatokat először a szájon kívül, majd végezzük közösen a fogtisztítást. Ha már érezzük, hogy a mozdulatot sikerült elsajátítani, figyeljük hogyan boldogul egyedül gyermekünk a tisztítással, majd ellenőrizzük a végeredményt.

  • Vond be gyermeked az eszközök kiválasztásába!

Talán apróságnak tűnhet, de hidd el, hogy gyermeked szívesebben használ a szájápolási eszközöket, ha Ő maga választhatja ki. Szerezzétek be közösen a neki tetsző fogkefét, és hagyd, hogy Ő válassza ki a fogkrémet is!

  • Beszéljétek át a fogas kérdéseket!

A gyermekeknek tudniuk kell, hogyan kell vigyázniuk a fogaikra, de a legfontosabb, hogy meg kell érteniük azt is, hogy miért! Magyarázd el az olyan dolgok kockázatát, mint a fogak szuvasodása, az ínybetegségek és a fogvesztés. Ha túl fiatalok, hogy megértsék ezeket a veszélyeket, akkor beszélhetünk arról is, hogy a fogmosás segít a kellemetlen leheleten, és így lesz a szánk egészséges.

Gyermekeink helyes szájápolási szokásainak megtanítása elengedhetetlen az élet korai szakaszában, és különösen fontos időben bevezetnünk a napi rutin részeként, hogy idősebb korában is nagy gondot fordítson majd rá.  A Silver Dent Fogorvosi rendelőben nem csak felnőtt Pácienseinknek, hanem a legkisebbeknek is állunk rendelkezésére.

Gyertek el hozzánk, és segítük gyermekednek a fogmosási technikák elsajátításában és a megfelelő eszközök kiválasztásában már az első találkozástól kezdve, hiszen a megfelelő szájhigiénia kialakítása, gyermek korban kezdődik!

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető, Klinikai Fogászati Higiénikus- Silver Dent Fogorvosi rendelő