Az implantálás menete – implantálás lépésről-lépésre

No Comments

Implantálás menete – egyszerűbb, mint gondolnád

Implantálás lépésről- lépésre

Sokan meglepődnek, hogy az implantálás menete valójában milyen egyszerű. Teljesen érthető a kezdeti félelem, mert a beavatkozás minden laikus számára drasztikus eljárásnak tűnik. A valóságban azonban a Páciensek semmilyen fájdalmat sem éreznek a műtét során és a beavatkozást követően is minimális kellemetlenségről számolnak be.

A fogászati ​​implantátumok egy- az egyben helyettesítik a saját fogakat. Közvetlenül az állkapocsba helyezik őket, amikre természetes megjelenésű koronákat vagy fogsorokat rögzítenek. A végleges pótlás átadása általában 3 hónappal az implantátum beültetése után következik, az addigi gyógyulási időre ideiglenes pótlást készítünk.

A legtöbb implantátum ma már tiszta titánból vagy titánötvözetekből készül. Ennek a fémnek egyedi tulajdonsága, hogy képes biológiailag közvetlenül összeépülni a csontszövettel, amelyet úgynevezett osseo-integrációnak hívunk („osseo” – csont; „integráció” – összeépülés). Rendkívül fontos, hogy az implantátumot úgy tervezzék meg, hogy az maximalizálja a felület és a csont közötti kapcsolatot. Ez kétféle módon érhető el: az implantátumot formailag spirálosan alakítják ki; többszörös menettel, és mikroszkopikus érdesítéssel fokozzák a felületi tapadást. Ez lehetővé teszi az implantátum precíz behelyezését és stabilitását, a megfelelő gyógyuláshoz és osseo- integrációhoz mindkettő kiemelten szükséges.

Maga a gondolat, hogy egy csavart helyeznek valaki állkapcsába, fájdalmasan hangzik, a valóságban viszont cseppet sem az.

Nézzük az implantálás menetét lépésről lépésre:

Műtét előtt

Az implantátum műtét valójában egy viszonylag kis beavatkozás, különösen akkor, ha megfelelően alapos tervezés előzi meg. Ehhez általában radiográfiai (röntgen) vizsgálatokat, gyakran 3D- s CT felvételt és precíziós műtéti sablont készítünk. Így rendkívül nagy pontossággal tudjuk meghatározni, hogy hova helyezzük be az implantátumokat a csontba, valamint az ott található csontmennyiséget és -minőséget is könnyen meg tudjuk állapítani.
A fentiekből is jól látható, hogy semmit sem bízunk a véletlenre.

A beavatkozás „egyszerűségét” jelzi az is, hogy kivétel nélkül helyi érzéstelenítésben végezzük, és minden Páciens elmondása szerint a művelet teljesen fájdalommentes!

Műtét alatt

A műtét egyik legfontosabb része az úgynevezett „hely előkészítése”. Az ínyszövetbe való kis bemetszésekkel hozzáférünk a csontfelszínhez, kis lebenyeket alkotunk, hogy láthatóvá tegyük a csont alakját és helyét.

Műtéti sablonnal, vagy anélkül készítjük elő fúrással a csontot az implantátum behelyezéséhez. Olyan fúrási szekvenciát alkalmazunk, amely fokozatosan növeli a hely méretét, amíg pontosan az implantátum alakjának megfelelő bemenetet alakítunk ki. Az implantátumok néha lebenyek vagy bemetszések nélkül is behelyezhetők, ez azonban kivételesen jó csontminőséget és nagyfokú műtéti precizitást igényel.

A fúrás elengedhetetlen az implantátum rögzüléséhez, valamint annak biztosításához, hogy az implantátumok „összeolvadjanak” a csonttal. Az élő csontszövet nagyon óvatos kezelést igényel, enyhe nyomással és vízhűtéssel történik a beültetés, hiszen a túlmelegedés csontvesztést okozhat ott, ahol a leginkább szükség van rá. Bár a leírtak alapján drasztikusnak tűnhet az eljárás, a Páciens mindössze a fúró apró rezgéseit érzékeli.

A műtéti eljárás az íny- lebenyek összevarrásával zárul, melyhez gyakran olyan varratokat használunk, amelyek a megfelelő idő elteltével felszívódnak, ezért nem szükséges azokat külön eltávolítani, ellenkező esetben két hét múlva jön vissza a Páciens a teljesen fájdalommentes varratszedésre. A következő lépés magának az implantátumnak a behelyezése. A fogászati ​​implantátumok mind sterilek, ezért rendkívül fontos, hogy a felületük érintetlen legyen, majd a csomagolásból egyenesen a csontba kerüljenek. Az eljárás után rendszerint kontroll röntgenfelvételt készítünk, hogy ellenőrizzük az implantátum végleges helyét.

Műtét után

A műtét természete miatt és a fentebb leírt enyhe sebészi eljárás után a kellemetlenség minimális és a gyógyulás, az alapos tervezésnek köszönhetően nagyon kiszámítható (95 – 97% -os sikerességi arány). Mindazonáltal fontos megemlíteni, hogy minden helyzet más, és a legritkábban előforduló mellékhatásokról is kötelességünk tájékoztatni a Pácienseinket.

A kezelést követően gyógyszeres utó- kezelés történik, ami az első két vagy három nap során fellépő kellemetlenségek és duzzanat enyhítéséhez szükséges. Antibiotikumok is felírhatók a gyógyulás biztosítására az antibakteriális szájöblítők mellett, mint például a klórhexidint tartalmazó szájvizek.

A behelyezést követően a Páciensen a sor, hogy a megfelelő szájhigiéniával és az orvosi utasítások betartásával segítse a gyógyulási folyamatot.

A fentiek alapján talán már könnyebb elhinni, hogy az implantátum beültetése tényleg nem olyan drasztikus beavatkozás, mint azt sokan hiszik. Sőt! Minimális kellemetlenséggel jár, és köszönhetően az alapos tervezésnek és a rendkívül precízen szervezett műtéti beavatkozásnak, a beültetés sikeressége is nagyban előre kiszámítható.

A Silver Dentnél a legkiválóbb minőségű implantátumokat a legmagasabb szintű szakértelemmel párosítottuk, így segítünk Neked is visszanyerni a mosolygás örömét!

 

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető, Klinikai Fogászati Higiénikus