Használati utasítás az ünnepekre

No Comments

Használati utasítás az ünnepekre!

 

A karácsonyi időszakban fogaink még nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint egyébként, ezért adunk néhány praktikus tanácsot Önöknek, hogy az új év is mosolygósan induljon 😊

  1. Óvatosan a nassolással!

Ki ne hallotta volna már ezt a jótanácsot? De most elsősorban nem a plusz kilók elkerülése van fókuszban! A karácsonyi szezonban annyi finomság vesz minket körül, hogy nehéz megállni a folyamatos nassolást, ám azontúl, hogy az alakunknak sem kedvez, fontos tudni, hogy fogainkat is jobban károsítja, ha egész nap eszegetünk, mintha meghatározott időszakonként étkeznénk.

De ez az időszak nem az önsanyargatásról kell, hogy szóljon! Ehelyett azt javasoljuk, hogy válasszanak fogbarát finomságokat, mint például a sajt és a zöldségek.

  1. Nem szabad akármikor fogat mosni!

Elsőre meglepő lehet ezt olvasni egy fogászati oldalon, azonban nagyon is igaz!

A szénsavas és alkoholos italok, mint például a pezsgő, duplán károsítják a fogzománcot, a benne található savak és a cukor miatt. Természetesen ezt sem kell kizárni az ünnepi menüből, de fontos tudnunk, hogy ha pezsgőt vagy bort fogyasztunk, várjunk legalább egy órát mielőtt fogat mosunk, elkerülve így a további káros hatásokat. Ez a szabály érvényes más savas étel vagy ital esetében is.

  1. Játék vagy csoki?

A hagyományos adventi naptár általában édes finomságokkal, cukorkákkal, csokoládéval van megtöltve. Érdemes gyerekeink fogainak épségére is odafigyelni és lecserélni az édességet apró meglepetésekre, vicces játékokra, közös programokra. Mindenkinek jobban fog esni 😊

  1. Ne használjuk mindenre fogainkat!

Akármilyen hihetetlen, a karácsonyi időszakban gyakoriak az olyan fogbalesetek, amik könnyen elkerülhetőek lettek volna, ha fogunk helyett az ollót használjuk pl. a cellux tépésre, vagy a csomagolás bontására, nem is beszélve az egyes üvegek kupakjairól 😊 Sok letört foggal találkozunk ilyenkor, ezért óvatosságra intjük pácienseinket!

  1. Víz, víz, víz!

A rendszeres vízfogyasztás nem csak karácsonykor egészséges, de a szájhigiéné szempontjából azért is fontos, mert segít folyamatosan kiöblíteni az ételmaradékot, ezáltal csökkentve a baktériumok jelenlétét a szájban. Ha a vizet választjuk a szóda vagy a gyümölcslevek helyett az ünnepek alatt is, nagyban csökkenthetjük a szervezetünkbe juttatott cukor mennyiségét.

  1. Együnk fekete csokoládét!

Micsoda butaság, mondhatják most olvasóink! Eddig arról beszéltünk, hogy mennyire nem tesz jót a sok cukor és a nassolás. Igen ám, de azt mi sem tartjuk reális elvárásnak, sem magunkkal, sem pácienseinkkel szemben, hogy töröljük az édességeket a karácsonyi asztalról. De akkor sem mindegy milyet fogyasztunk. Az étcsokoládé kevesebb cukrot tartalmaz, és kevésbé káros fogainkra, mint pl. egy ragacsos karamella.

  1. Ne feledkezzünk meg a napi rutinról!

A hosszabb szabadág alatt hajlamosak vagyunk elkényelmesedni, több szabadidős elfoglaltságunk, programunk van, mint az átlag hétköznapokon, ezért ilyenkor könnyen háttérbe szorulhat a szokásos napi rutin, ami a szájápolást illeti.

Ne feledjük! Ennek a pár napnak, hétnek is hosszú távú következményei lehetnek, ha nem fordítunk kellő figyelmet a szájápolásra.

  1. Pakold be a fogkefét is!

 Elutazik az ünnepekre? Ilyenkor gyakran megesik, hogy ottfon felejtjük a fogkefét, szájvizet, fogselymet és egyéb kiegészítő eszközöket. Valljuk be nem ezek a legfontosabbak a karácsonyi szünetben, azonban nagyon nehézkes lehet a beszerzésük és megfelelő szájhigiénia hiányában kényelmetlenül érezhetjük magunkat a pihenés alatt.

 

+1 tipp: Kezdje az új évet egészséges fogakkal!

 

Foglaljon már most időpontot az év elejére egy szokásos fogászati szűrésre, tisztításra! Így biztosan nem fogják kellemetlen meglepetések érni az új évben sem.

Ezúton is kellemes karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk kedves pácienseinknek! A tőlünk megszokott szakértelemmel, gondoskodással várjuk Önöket jövőre is!

Fordulj hozzánk továbbra is bizalommal!