Utazás és fogászat

No Comments

Nyaralást tervezel? Irány a fogorvos!

A címet olvasva sokak fejében megfordulhat, hogy vajon mi az összefüggés. Talán ez egy új trend, hogy a fogorvos segít az utazásszervezésben? 😊 Nos, ha abban nem is tud, szakmai jótanácsokkal el tudja látni a kedves pácienst, mi tévő legyen, ha nyaralás alatt fogászati probléma merül fel és az idegen országban nincs lehetősége azonnal orvoshoz menni. Ilyenkor az átmeneti megoldás is nagy enyhülést tud nyújtani. Hosszabb utak előtt mindenképp célszerű egy ellenőrzésre elmenni, hogy tisztában legyünk vele, minden rendben van-e ill., ha nem teljesen, akkor mire számíthatunk.

Nézzük a leggyakoribb eseteket, amik utazás során jelentkeznek:

Fogíny gyulladás

Akár saját fogakról vagy implantátumról van szó, könnyen előfordulhat, hogy beékelődik valamilyen ételmaradék, ami feszítő, fájdalmas érzés lehet, azontúl pedig szinte azonnal fogíny gyulladáshoz vezet.

Ilyen esetben legjobb megoldás, ha van nálunk fogselyem vagy fogköz tisztító kefe, illetve klórhexidin tartalmú szájvíz. Ezeket könnyen be tudjuk szerezni külföldön is gyógyszertárban vagy drogériában, ha nem tettünk be a csomagba. Alaposan tisztítsuk át az adott területet és öblögessünk vagy ecseteljük be a gyulladt részt a szájvízzel. Végezzük ezt naponta többször a panaszok

enyhüléséig.

Letört fog, kiesett tömés

Ilyen esetben amíg nem kapunk orvosi ellátást, nagyon fontos, hogy kerüljük a hideg és nagyon meleg ételeket, mert nagyon érzékenyen reagálhat a fog. Az üreget viszont bátran, alaposan kell tisztítani fogkefével és öblögetővel. Nem jó megoldás, ha nem merünk belenyúlni. Amennyiben nem fáj, nem akadályoz az étkezésben, így át lehet vészelni az átmeneti időt, de amint lehetőség van rá, keressünk fel egy fogorvost!

Leesett korona, híd

Amennyiben látható helyről hiányzik a pótlás, vagy érzékenyek alatta a fogak, úgy átmenetileg is mindenképp ajánlott visszaragasztani. Erre a célra tökéletesen alkalmas a szintén patikában vagy drogériában elérhető műfogsor ragasztó. Azonban ez a megoldás mindenképpen csak akut esetre jó, mielőbb érdemes orvoshoz fordulni! Abban az esetben, ha nem akarjuk visszaragasztani a pótlást, mindenképpen gondosan elcsomagolva őrizzük meg és vigyük magunkkal legközelebb a rendelőbe.

Fogszabályozó kiesett az ív, leesett a brackett

A leesett brackettet házilag sajnos nem lehet a fogra visszailleszteni, rögzíteni. Átmenetileg nem baj, ha hiányzik, azonban a nem kívánatos fogmozgások elkerülése érdekében minél hamarabb vissza kell helyezni a fogat az ívbe. A tappancsot őrizzük meg, és keressük fel saját fogszabályozós szakorvosunkat, amint lehetséges.

Abban az esetben, ha az ív csúszott ki és szúrja a száj belső oldalát, akkor a drogériában kapható viasszal fedjük be a végét, hogy védve a nyálkahártyát. Ne próbáljuk meg visszarakni mert nagyobb kárt tehetünk vele.

Gyulladt bölcsességfog

Ehhez általában jellegzetes szúró fájdalom társul, esetleg nehezített szájnyitás tapasztalható. Nagyon fontos az alapos fogmosás akkor is, ha ez fájdalommal jár. Továbbá a már korábban említett klórhexidin tartalmú öblögető használata. Ecsetelés, esetleg gyógyszertárban kapható kis méretű fecskendővel a terület átöblítése is javasolt az átmeneti enyhülés elérése érdekében.

Tehát nyaralás előtt irány a fogorvos!

Mint a bevezetőben említettük, cikkünkkel azon pácienseinknek szeretnénk segítő ötleteket adni, akik külföldi tartózkodásuk során fogászati panaszt, kellemetlenséget tapasztalnak, azonban nincs lehetőségük azonnal orvoshoz fordulni. Bizonyos esetekben ez nem is feltétlen szükséges, átmenetileg könnyen kezelhetőek a tünetek a hazaérkezésig.

Azonban fontos kiemelnünk, hogy ha bármelyik fent felsorolt esethez a gyulladás jellemző tünetei társulnak (hőemelkedés vagy láz, duzzanat, nyirokcsomó megnagyobbodás, fájdalom, vörösség), akkor haladéktalanul orvosi segítséget kell kérni!

Természetesen bármilyen kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésedre és igyekszünk akár telefonon vagy írásban is segítséget nyújtani.

Panaszmentes, kellemes nyarat kívánunk mindenkinek!

Kérdésed lenne vagy konzultációs időpontot foglalnál?

Várjuk jelentkezésed a +3630 1636 330-as telefonszámon vagy [email protected] email címen.