Így hat az orális egészség az általános egészségi állapotunkra

No Comments

Így hat az orális egészség az általános egészségi állapotunkra

Sokan nem is gondolnák, de az orális egészség is nagyban befolyásolhatja az általános egészségügyi állapotunkat!

Ha egy betegség felüti a fejét 10- ből 9- en a háziorvoshoz rohanunk. Majd miután kifogytunk a felírt gyógyszerből, értetlenül állunk azelőtt, hogy a tünetek nem múlnak! Bizony, gyakran figyelmen kívül hagyjuk azt a fontos tényt, hogy az általános egészségügyi állapotunkat nagyban befolyásolhatja a fogazatunk és a fogínyünk, egyszóval az orális egészségünk!

Bizonyított, hogy a megfelelő fogápolás életünk során jelentősen javíthatja az általános egészségi állapotunkat. Ebben a blogbejegyzésben most sorra vesszük, hogy a szájhigiénia figyelmen kívül hagyása, hogyan befolyásolhatja jelentősen az általános egészségi állapotunkat és milyen hatással van az immunrendszerünkre.

 

Tudta?

Az olyan betegségek, mint a fogszuvasodás, vagy az ínybetegségek, illetve a súlyosabb szájüregi daganatok a világ népességének csaknem felét érintik. Valójában a leggyakoribb betegség világszerte a fogszuvasodás!

Mi lehet az oka annak, hogy az emberek többsége mégis kevés figyelmet szentel a megelőzésre? Miért csak a fájdalom jelentkezésekor keresik fel a fogászati rendelőt?

Sajnos az a tapasztalatunk, hogy a rendelőnkbe érkező Páciensek zöme egyszerűen nincs tisztában a fogászati betegségek veszélyével. Emellett nem ismerik a kezelési megoldásokat sem, sőt akad, aki a helyes fogápolás menetét, illetve eszközeit sem ismeri. Mégsem hibáztathatunk senkit, hiszen ha visszagondolunk, az iskolában a fog felépítésén kívül nem sok szó esett a fogászati betegségekről, vagy a prevenció fontosságáról. A legtöbben felnőttkorban szembesülnek a nem megfelelő szájhigiénia okozta betegségekkel. Az így megjelenő fogászati problémák gyorsan csökkenthetik az életminőséget, és a szájüregben megjelenő elváltozások mellett az általános egészségi állapotunkat is negatívan befolyásolják.

A száj egészségével kapcsolatos általános egészségügyi kérdések

Függetlenül a figyelmen kívül hagyott szájüregi egészségügyi ellátás következtében fellépő fogbetegségektől, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés elhanyagolása a beteg általános egészségi állapotát is befolyásolhatja. Ennek oka az, hogy a szívbetegséghez és a cukorbetegséghez kapcsolódó számos kockázati tényező szintén a szájüregi betegségek kialakulásának kockázati tényezője. Például a dohányzás és a túlzott cukorfogyasztás hajlamosítja a betegeket az ínybetegségek kialakulására, és növeli a szívbetegségek kockázatát is. Valójában az ínybetegségben szenvedők körében életük során körülbelül kétszer nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szívbetegségek.
A szívbetegségek mellett számos más betegség is „megmutatkozik” a szájüregben. A szisztémás betegségek, például az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség gyakran először szájüregi tüneteken keresztül nyilvánul meg, mint például az „acetonos” lehelet. Bizonyított, hogy a rosszul kezelt cukorbetegség esetén a betegeknél gyakrabban fordul elő valamilyen szájfertőzés (pl.: afta) és vagy ínybetegség. A szájüregi egészséghez kapcsolódó egyéb szisztémás befolyásoló tényezők közé tartozik továbbá a terhesség és a szülési szövődmények, mivel a parodontitis (vagyis az ínygyulladás) összefüggésben áll a koraszüléssel és az alacsony születési súllyal. Tudományosan igazolt, hogy az összes betegség több mint 90% -ának olyan orális tünetei vannak, amelyeket a fogorvos egy általános kontrollvizsgálat során is megfigyelhet. Ezért sem győzzük eleget hangsúlyozni a rendszeres ellenőrzés fontosságát!

Tippek a szájüregi szövődmények megelőzéséhez – az orális egészség

Megfelelő szájápolás

A megfelelő szájhigiénia fenntartása és a fogorvos rendszeres látogatása ellenőrzés céljából nagymértékben javíthatja az általános egészségi állapotot. A megfelelő szájhigiénia fenntartásához emellett napi kétszer két percig tartó fogmosás ajánlott, közepes erősségű sörtével ellátott fogkefével és fluoridos fogkrémmel. Ezt javasolt kiegészíteni a napi fogselymezéssel és a fluoridtartalmú szájvíz használatával. Magát a fogkefét havonta célszerű cserélni. Az otthoni szájápolást a rendszeres professzionális tisztításokkal ajánlott kiegészíteni.

Egészséges életmód

Mind a fogorvosok, mind az orvosok elismerik, hogy az étrendünk és életmódunk is befolyásolja az általános egészségi állapotunkat. A cukros ételek, az üdítők és az édességek, valamint a túl fűszeres ételek fogyasztásának korlátozása segíthet csökkenteni a szájüregi és az ínybetegség kialakulásának kockázatát, valamint csökkentheti a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is. A dohányzás az ínybetegségek, a szájüregi daganatok, valamint a tüdőrák és más szisztémás betegségek fokozott kockázatával is összefügg. A dohányzásról való leszokás és a dohányzás megszüntetése jelentősen javíthatja a száj és az általános egészségügyi állapotát.

Rendszeres fogászati ​​szűrés

A lakosság nagy része egyetért azzal, hogy orvosának rendszeres látogatása javíthatja általános egészségi állapotát. A fogászatot azonban gyakran figyelmen kívül hagyják, annak ellenére, hogy minden egészségügyi vizsgálat lényeges eleme. A fogorvos rendszeres felkeresése segíthet megelőzni a gyakori szájbetegségeket, például az ínybetegségeket és a fogszuvasodást, ugyanakkor fontos betekintést nyújt az Ön egészségi állapotába is. Az életkor előrehaladtával a rendszeres fogászati kontrollok segíthetnek megelőzni ezeket a szájüregi és szisztémás betegségeket, így időt, pénzt és nem kevés fájdalmat spórolhat meg.

Ne feledje!

A megelőzés a szájüregi egészség legfontosabb eleme, ezért javasoljuk, hogy rendszeresen keresse fel fogorvosát, hogy a szájüregi és szisztémás megbetegedések jeleit ellenőrizzék.

Tipp!
Ha Ön is észleli az ínybetegség korai jeleit, ne habozzon felkeresni rendelőnket!