A parodontológus színre lép – Parodontológia szakterület

No Comments

A parodontológus színre lép – a parodontológia szakterület

Az ínygyulladástól a parodontitisig

 

Az ínygyulladás az ínybetegségek enyhe formája, amely az íny duzzadását, vörösségét és vérzését okozza. Legtöbbször a nem megfelelő szájhigiénia, a lepedék és a fogkő felhalmozódása okozza. Amíg a professzionális kezelést időben elvégzik, az állapot visszafordítható, és nem vezet komolyabb fertőzéshez vagy betegséghez.

Mi is az a parodontológia?

Ha azonban az ínygyulladást figyelmen kívül hagyják könnyen parodontitisszé válik, amely az ínybetegségek legsúlyosabb típusa.

Az enyhe ínybetegség könnyen és gyorsan tud átváltani gyulladásos parodontitisbe, melynek következtében a szöveteket mellett a csontállomány is pusztulásnak indul.

A gyulladásos folyamat során az íny és a fogak elválnak, így különböző méretű zsebek keletkeznek. Ezeknek a zsebeknek a kialakulása közvetlenül összefügg a kialakuló fertőzéssel, mivel a baktériumok itt csapdába esnek, és szaporodásnak indulnak.

Végül az eredmény csontkárosodás és fogvesztés is lehet.

Ínygyulladás (reverzibilis)

A képen az ínygyulladás vizsgálata látható, speciális parodontológiai szondával. A klinikai eredmények között legfeljebb 4 mm-es zsebek, vörös, duzzadt íny, valamint vérzés tapasztalható a szondázás során, gyulladás, esetleg plakk és fogkő van jelen, de nincs csontvesztés és nincs gyökérkárosodás. Ez az egyetlen fajta parodontális betegség, amely visszafordítható, és általában orvos vagy higiénikus végzi a rutinszerű tisztítást. Bizonyos esetekben agresszívabb tisztításra, például kürettálásra is szükség lehet, főleg azokban az esetekben, amikor jelentős mértékű a baktériumok felhalmozódása az íny alatt. A parodontális egészség elérése érdekében célszerű 1-2 hónapon belül egy második (kontroll) tisztítást is beiktatni.

Ínygyulladás 1

Enyhe krónikus parodontitis

Amennyiben a vizsgálat során 4-6 mm- es zseb mérhető, krónikus parodontitisről beszélünk. A szondázás során vérzés, gennyes váladékozás egyaránt tapasztalható, emellett plakk és fogkő is jelen van, valamint enyhe gyökérerózió, és csontvesztés látható. A Páciens kezelési terve a mélytisztításon (kürettáláson) kívül a gyökértömés mellett kiegészítő gyógyszereket is magába foglal, a kezelés során pedig rendszeres és gyakori kontrollokat követel meg.

Ínygyulladás 2

Mérsékelt krónikus parodontitis (irreverzibilis)

Akkor beszélhetünk mérsékelt, krónikus parodontitisről, ha a parodontológiai szondával 5-6 mm-es zsebeket mérhetünk, emellett az íny vörös és duzzadt, a vizsgálat során vérzés és gennyes váladék tapasztalható. Ebben az esetben szintén jelen van a plakk- és fogkő, emellett mérsékelt gyökéreróziót és csontvesztést is tapasztalhatunk, amit a fogak enyhe mobilitása is jelez. A folyamat visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, és a fogak elvesztésével is járhat. A Páciens kezelési terve a mélytisztításon (kürettáláson) kívül a gyökértömés mellett kiegészítő gyógyszereket is magába foglal, a kezelés során pedig rendszeres és gyakori kontrollokat követel meg. A fogak stabilizálását pedig úgynevezett sínezéssel tudjuk biztosítani, amikor speciális üvegszálakkal rögzítjük őket a terápia és a gyógyulás idejére.

Ínygyulladás 3

Fejlett parodontitis (irreverzibilis)

A parodontitis legsúlyosabb formája az, amikor a vizsgálat során 6 mm-es vagy annál nagyobb zsebeket mérhetünk. Az íny ebben az esetben szintén vörös és duzzadt, a vérzés és a gennyes váladékozás egyaránt jelentkezik, emellett plakk és fogkő is látható. A gyulladás során súlyos gyökérerózió és csontvesztés következik be, a fogak könnyen mozgathatók lesznek. A folyamat visszafordíthatatlan károsodásokat okoz. A Páciens kezelési terve a mélytisztításon (kürettáláson) kívül a gyökértömés mellett kiegészítő gyógyszereket is magába foglal, a kezelés során pedig rendszeres és gyakori kontrollokat követel meg. A csontvesztés előrehaladott jellege miatt fontolóra kell venni a mobilis fogak eltávolítását, és a csontpótlás, valamint a fogpótlás lehetőségeit.

Ínygyulladás 4

Dr. Wesselényi Gabriella

parodontológus, implantológus specialista

Szakterületem a fogágybetegségek kezelése, az íny plasztikai műtétei, továbbá az esztétikai fogkezelések, például a porcelán héjak. Nagy tapasztalatra tettem szert az implantológia területén is. Több fajta, a világon leggyakrabban használt implantátum rendszerekkel Magyarországon, valamint külföldön évente több száz implantációs műtétet végzek.

Legfőbb szakterületem – a parodontológia – minden fogászati kezelés alapja és feltétele is egyben, mégis sajnos kevéssé ismert. Ennek oka, hogy a páciensek gyakran nincsenek tisztában az ínysorvadás illetve a fogágybetegségek tüneteivel és következményeivel, annak ellenére, hogy ezek széles körben elterjedtek és minden korosztályban előfordulhatnak. Éppen ezért a munkám egyik legfontosabb részének tartom az alapos tájékoztatást és edukációt. Számomra a legnagyobb öröm, amikor a páciensek megértik a megelőzés fontosságát!

Tudtad?

A megfelelő időben elvégzett, rendszeres dentálhigiénés tisztítással visszafordítható az ínygyulladás, így megelőzhető annak elfajulása, vagyis a parodontitis kialakulása!

Ne várj! Jelentkezz be konzultációra még ma, és kérd komplex parodontológia kezelés- csomagunkat!