A parodontológus színre lép – A parodontológia szakterület

No Comments

A parodontológus színre lép – a parodontológia szakterület

Az ínygyulladástól a parodontitisig

 

Az ínygyulladás az ínybetegségek enyhe formája, amely az íny duzzadását, vörösségét és vérzését okozza. Legtöbbször a nem megfelelő szájhigiénia, a lepedék és a fogkő felhalmozódása okozza. Amíg a professzionális kezelést időben elvégzik, az állapot visszafordítható, és nem vezet komolyabb fertőzéshez vagy betegséghez.

Ha azonban az ínygyulladást figyelmen kívül hagyják könnyen parodontitisszé válik, amely az ínybetegségek legsúlyosabb típusa.

Az enyhe ínybetegség könnyen és gyorsan tud átváltani gyulladásos parodontitisbe, melynek következtében a szöveteket mellett a csontállomány is pusztulásnak indul.

A gyulladásos folyamat során az íny és a fogak elválnak, így különböző méretű zsebek keletkeznek. Ezeknek a zsebeknek a kialakulása közvetlenül összefügg a kialakuló fertőzéssel, mivel a baktériumok itt csapdába esnek, és szaporodásnak indulnak.

Végül az eredmény csontkárosodás és fogvesztés is lehet.

Ínygyulladás (reverzibilis)

A képen az ínygyulladás vizsgálata látható, speciális parodontológiai szondával. A klinikai eredmények között legfeljebb 4 mm-es zsebek, vörös, duzzadt íny, valamint vérzés tapasztalható a szondázás során, gyulladás, esetleg plakk és fogkő van jelen, de nincs csontvesztés és nincs gyökérkárosodás. Ez az egyetlen fajta parodontális betegség, amely visszafordítható, és általában orvos vagy higiénikus végzi a rutinszerű tisztítást. Bizonyos esetekben agresszívabb tisztításra, például kürettálásra is szükség lehet, főleg azokban az esetekben, amikor jelentős mértékű a baktériumok felhalmozódása az íny alatt. A parodontális egészség elérése érdekében célszerű 1-2 hónapon belül egy második (kontroll) tisztítást is beiktatni.

Ínygyulladás 1

Enyhe krónikus parodontitis

Amennyiben a vizsgálat során 4-6 mm- es zseb mérhető, krónikus parodontitisről beszélünk. A szondázás során vérzés, gennyes váladékozás egyaránt tapasztalható, emellett plakk és fogkő is jelen van, valamint enyhe gyökérerózió, és csontvesztés látható. A Páciens kezelési terve a mélytisztításon (kürettáláson) kívül a gyökértömés mellett kiegészítő gyógyszereket is magába foglal, a kezelés során pedig rendszeres és gyakori kontrollokat követel meg.

Ínygyulladás 2

Mérsékelt krónikus parodontitis (irreverzibilis)

Akkor beszélhetünk mérsékelt, krónikus parodontitisről, ha a parodontológiai szondával 5-6 mm-es zsebeket mérhetünk, emellett az íny vörös és duzzadt, a vizsgálat során vérzés és gennyes váladék tapasztalható. Ebben az esetben szintén jelen van a plakk- és fogkő, emellett mérsékelt gyökéreróziót és csontvesztést is tapasztalhatunk, amit a fogak enyhe mobilitása is jelez. A folyamat visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, és a fogak elvesztésével is járhat. A Páciens kezelési terve a mélytisztításon (kürettáláson) kívül a gyökértömés mellett kiegészítő gyógyszereket is magába foglal, a kezelés során pedig rendszeres és gyakori kontrollokat követel meg. A fogak stabilizálását pedig úgynevezett sínezéssel tudjuk biztosítani, amikor speciális üvegszálakkal rögzítjük őket a terápia és a gyógyulás idejére.

Ínygyulladás 3

Fejlett parodontitis (irreverzibilis)

A parodontitis legsúlyosabb formája az, amikor a vizsgálat során 6 mm-es vagy annál nagyobb zsebeket mérhetünk. Az íny ebben az esetben szintén vörös és duzzadt, a vérzés és a gennyes váladékozás egyaránt jelentkezik, emellett plakk és fogkő is látható. A gyulladás során súlyos gyökérerózió és csontvesztés következik be, a fogak könnyen mozgathatók lesznek. A folyamat visszafordíthatatlan károsodásokat okoz. A Páciens kezelési terve a mélytisztításon (kürettáláson) kívül a gyökértömés mellett kiegészítő gyógyszereket is magába foglal, a kezelés során pedig rendszeres és gyakori kontrollokat követel meg. A csontvesztés előrehaladott jellege miatt fontolóra kell venni a mobilis fogak eltávolítását, és a csontpótlás, valamint a fogpótlás lehetőségeit.

Ínygyulladás 4

Dr. Wesselényi Gabriella

parodontológus, implantológus specialista

Parodontológia – minden fogászati kezelés alapja

Szakterületem a fogágybetegségek kezelése, az íny plasztikai műtétei, továbbá az esztétikai fogkezelések, például a porcelán héjak. Nagy tapasztalatra tettem szert az implantológia területén is. Több fajta, a világon leggyakrabban használt implantátum rendszerekkel Magyarországon, valamint külföldön évente több száz implantációs műtétet végzek.

Legfőbb szakterületem – a parodontológia – minden fogászati kezelés alapja és feltétele is egyben, mégis sajnos kevéssé ismert. Ennek oka, hogy a páciensek gyakran nincsenek tisztában az ínysorvadás illetve a fogágybetegségek tüneteivel és következményeivel, annak ellenére, hogy ezek széles körben elterjedtek és minden korosztályban előfordulhatnak. Éppen ezért a munkám egyik legfontosabb részének tartom az alapos tájékoztatást és edukációt. Számomra a legnagyobb öröm, amikor a páciensek megértik a megelőzés fontosságát!

Tudta?

A megfelelő időben elvégzett, rendszeres dentálhigiénés tisztítással visszafordítható az ínygyulladás, így megelőzhető annak elfajulása, vagyis a parodontitis kialakulása!

Ne várjon! Jelentkezzen be konzultációra még ma, és kérje komplex parodontológia kezelés- csomagunkat!