Veganuárra fel!
Mit jelent a „veganuár”?
Sosem tudtad elképzelni milyen lehet hús nélkül élni? Vagy próbáltad már, csak úgy érezted a teljes átállás nem sikerülne? A veganuár kezdeményezés célja, hogy az embereket arra ösztönözze, győzzék le a kételyeiket, a bizonytalanságukat, és adjanak egy esélyt a vegán életmódnak.
Először 2014-ben dedikálták az év első hónapját a vegán táplálkozás népszerűsítésének, és azóta már több mint fél millióan vettek részt a kihívásban, hogy 31 napig nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű élelmiszert. A január amúgy is a fogadalmak és nagy életmódváltások periódusa, így nincs jobb időszak, amikor próbára teheti magát az ember. Az állatok jogai, a környezetvédelem, a személyes egészség javítása – bármilyen megfontolásból is próbálja ki valaki a vegán étrendet vagy térjen rá át hosszú távon, a tettek számítanak igazán.
Személyes tapasztalataink
A témában személyesen is érintettek vagyunk, ugyanis több kolléganőnk híve a vegetáriánus vagy vegán életmódnak. Ők mesélnek személyes tapasztalataikról és mindezek fogászati vonatkozásairól.
Rendelővezetőnk érdeklődőként vesz részt a kezdeményezésben és ebben a hónapban kipróbálja milyen az, ha vegetáriánus ételeket fogyaszt. Miért is jó ez valójában? Kinek mi a célja?
„Én nem érzem késznek magam arra, hogy teljesen húsmentessé tegyem a táplálkozásomat, ugyanakkor érzem a felelősséget és foglalkoztatnak azok a kérdések, hogy mennyi ideig tudja még a Föld kiszolgálni az emberek igényeit vagy milyen hatással van a túlzott hús fogyasztás a szervezetünkre és nyitott vagyok a változtatásra. Meglepődve tapasztalom, hogy milyen gazdag ízvilágú a vegetáriánus konyha és mennyire kevés lemondással jár egy-egy ételt vegetáriánus formában elkészíteni, elfogyasztani, ezért, ha nem is állok át a tisztán húsmentes életmódra, rendszeresen fogok ilyen új ételeket kóstolni és beépítem ezeket a mindennapjaimba.”
Egyik fogszabályozó szakorvosunk így mesél erről:
„Az egyetemi éveim alatt lettem vegán, a tudatos életmódváltás első lépéseként. Addig is viszonylag kevés húst ettem, ezért nem járt nagy lemondással a változás, főleg miután megismertem, milyen kreatívan lehet húsmentesen főzni. Új módszerekkel, izgalmas fűszerezéssel, gyorsan elkészíthetőek a finomabbnál finomabb ételek. Az agyunknak elsősorban az ízek és az állagok számítanak, a testünk pedig meghálálja, ha nem fogyasztunk állati eredetű élelmiszereket. Számomra a vegán táplálkozás egyet jelent az egészségtudatos életmóddal és folyamatosan tapasztalom ennek testi-lelki előnyeit is.”
Egy másik orvosunk véleménye:
„Tavaly tértem át a vegán étkezésre, melyet elsősorban a környezet – és egészségtudatos szemlélet ihletett. Több dokumentumfilmet is megnéztem a témában, amik nagy hatással voltak rám, ugyanakkor bizonyos testi tüneteim is jelentkeztek, melyekre – azóta bebizonyosodott- az életmódváltás volt a megoldás. Azt tapasztalom, hogy sokkal több energiám van, nem érzem olyan leterheltnek a szervezetem, mint amikor húst fogyasztottam és a kellemetlen panaszok is elmúltak.”
Csak annyi a dolgom, hogy ne egyek húst?
Fontos, hogy ezt az étrendet gondosan, a szükséges tápanyagok és vitaminok ismeretében kövessük.
A vegán étrend tisztán növényi eredetű élelmiszerekből áll, ami különböző kihívások elé állíthatja az emberi szervezetet. Az ételeknek tartalmazniuk kell minden olyan tápanyagot, amelyre a testnek szüksége van, beleértve azokat is, amelyek alapvetően állati termékekből származnak. Például A, B12 és D vitamin, vas, omega-3 zsírsavak és kalcium. Ezeket tudatosan, növényi eredetű élelmiszerekkel vagy étrendkiegészítőkkel kell bevinni, különben hiánytünetek jelentkezhetnek. Például a kalcium elsősorban tejtermékekből származik, azonban a gyártók nagyon odafigyelnek a vegán fogyasztóikra éppen ezért a legtöbb növényi alapú tejkészítmény hozzáadott kalciumot tartalmaz.
A vegáknak tényleg rosszabbak a fogaik?
A fogászat szempontjából is érdekes vizsgálnunk ezt a kérdést, hiszen minden, amit megeszünk, hatással van a szájüregi egészségünkre is. Nagyon fontos megjegyezni, hogy vegetáriánusként és vegánként is lehet egészségtelenül étkezni, de általában, akik szemléletváltás miatt térnek át erre az életmódra, azok nagyon odafigyelnek a részletekre.
Összességében elmondható, hogy aki több zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, az sokkal több ásványi anyagot és vitamint visz be a szervezetébe, ezáltal csökkentve a caries rizikót. Mindemellett a zöldségek, gyümölcsök magas nedvességtartalma fokozza a nyál mosóhatását, ami szintén fontos a lepedék – és fogkőképződés, ill. fogszuvasodás szempontjából. A magas rosttartalmú ételek további pozitív hatása, hogy jobban tisztítják a fogakat rágás során. Azt tapasztaljuk, hogy kevesebb az ínygyulladással küzdő páciens a vegetáriánusok között, de a növényi étrendtől jobban elszíneződnek a fogak.
A vegán életforma képviselőiként bízunk benne, hogy sok páciensünk érdeklődéssel olvassa ezeket a sorokat és tapasztalatainkból merítve kedvet kap a növényi alapú ételek vagy étrend kipróbálásához.
Reméljük, hogy sikerült rácáfolnunk azokra a téves közhelyekre, ami a vegetáriánus életformával kapcsolatban él sokak fejében.
Szívesen válaszolunk még a témában felmerülő kérdésekre és adunk hasznos tanácsokat a fogápolás tekintetében! Fordulj hozzánk továbbra is bizalommal!