Ne halogasd a fogászati kontroll idejét nyáron sem!

No Comments

Túlélőtábor a fogainknak – ne halogasd a fogászati kontroll idejét nyáron sem!

Hasznos tippek a nyárra, hogy ép foggal megúszhasd

Itt a nyár, és sokan már a nyaralást vagy a hétvégi kiruccanást tervezik. Ne felejtsük el, hogy a fogaink ilyenkor sem mennek szabadságra. Sőt! A nyári időszakban még jobban oda kell figyelnünk fogaink egészségére, ezért összeszedtük a legfontosabb tippeket és tanácsokat, hogy tényleg gondtalan legyen a pihenés.

1. Hideg- meleg- fagyos- forró…

A huzamosabb ideig tartó tikkasztó kánikula alatt egy- kettőre visszasírjuk a téli mínuszokat. Nem csoda, hogy a szoba-hőmérsékletű italok már nem oltják kellőképp a szomjunkat a meleg időben. A langyos üdítők helyett mindenki a jéghideg vagy jégkockával megpakolt hűsítőktől várja a felfrissülést, ugyanakkor a friss főtt kukoricára, vagy a gőzölgő lángosra sem tudunk nemet mondani. Nem árt azonban odafigyelni arra, hogy beiktassunk egy kis szünetet, a hideg-meleg hatás ugyanis gyors és drasztikus váltakozásával, a hirtelen érzékelhető fájdalom mellett a fogzománc gyengülését is kockáztatja. Ezért azt tanácsoljuk, hogy kerüld a hideg és meleg ételek egymás után történő fogyasztását, és a túlságosan hideg italokkal sem árt óvatosnak lenni!

2. Óvatosan a savakkal!

A nyár kétségkívül a friss gyümölcsök szezonja. Nem csoda, hogy ilyenkor próbálunk egész évre feltankolni belőlük. De az eperszezon berobbanása alatt se feledkezzünk meg arról, hogy a C- vitaminban gazdag bogyós gyümölcsök vagy limonádék azon túl, hogy vitaminnal töltenek fel, a bennük található savak a fogainkat károsíthatják!
A szervezet védekező mechanizmusa képes ugyan korrigálni a fogzománc puhulását, és a nyálból visszaépülnek a zománc normál állapotához nélkülözhetetlen anyagok. Azonban, ha a fogzománcot gyengítő sav- hatások túl sokáig és túl gyakran ismétlődnek, a zománc regenerációja nem következik be, saverózió alakulhat ki.
Ennek megelőzésére azt tanácsoljuk, hogy a savas ételek- italok fogyasztása után öblögessünk sima vízzel, ezzel semlegesíthetjük a szánk ph- értékét.

3. Alkoholfogyasztás – csak okosan!

Egy jó sör, vagy egy finom vörösbor társaságában elképzelhetetlen nyár este, főleg ha a barátokkal közös meccsnézésről, vagy kerti partiról van szó.
Kevesen gondolnak ilyenkor arra, hogy az alkoholtartalmú italok savas kémhatásuk mellett bőséges cukortartalmukról is híresek. Így miközben a gyerkőcöket próbáljuk óvni a túl sok fagyi- csoki és egyéb nyári nyalánkság fogyasztásától, nem árt a poharunk mélyére nézni! Na nem azt mondjuk, hogy sör helyett vízzel szurkoljunk kedvenc csapatunknak, de ügyeljünk arra, hogy az alkoholfogyasztás után öblögessünk kevés vízzel, és néhány óra elteltével a fogmosásról se feledkezzünk meg!

4. Legyen elővigyázatos!

A nyári időszakban a legtöbb esetben a gyerekek sérülése miatt szükséges az ügyeltre rohannunk…vagy legalábbis mindenki ezt gondolja! Ilyenkor ugrásszerűen megnő a felnőttek körében is a traumás fogbalesetek száma. Rendre érkeznek a telefonhívások a letört, netán kimozdult fogakkal kapcsolatban. A balesetek a legkülönbözőbb okokból adódhatnak: a vizes sportok, a csúszdaparkok, és a csúszós strandok a felnőttek számára is tartogathatnak kellemetlen meglepetéseket.

5. Rágót a táskába!

Az egész napos városnézésekhez, vagy tengerparti strandolásokhoz számos dolognak helyet kell szorítanunk a táskánkban, így megértjük, hogy a fogkefénknek és a fogkrémnek már nem marad hely. Ilyen esetekben tanácsoljuk, hogy legalább egy csomag rágó legyen nálunk napközben, amivel étkezések után könnyen visszaállíthatjuk a szánk normál ph- értékét. A ropogós zöldség segít a fogak és az íny tisztántartásában. A rostban gazdag zellerszár remekül alkalmazható ebéd utáni fogtisztításra. Sőt, rágcsálásával még a fogkő kialakulását is megakadályozhatod. Apróságnak tűnhet, de a fogaink hálásak lesznek érte!

6. Fogászati kontroll a nyaralás előtt

Ha hosszabb kiruccanás, vagy külföldi nyaralás előtt állunk, mindenképp érdemes a nyaralás előtt a fogászati kontroll megejtése. Egy problémás fog, mint például egy el nem távolított, beszorult bölcsességfog, vagy egy addig panaszt nem okozó lyukas fog, nem megfelelő higiénés körülmények között hamarabb begyulladhat, és kellemetlen órákat szerezhet nekünk a vakáció alatt. Ne sajnáljuk azt a fél órát egy egyébként is esedékes fogászati kontrollra, mert lehet, hogy ezzel mentjük meg a nyaralásunk felhőtlen hangulatát!

7. Menj biztosra!

Tegyük fel, hogy nem voltunk elég elővigyázatosak, és azon kapjuk magunkat, hogy sajog, érzékeny, vagy netán begyulladt a fogunk. Nincs annál kellemetlenebb, amikor külföldön történik mindez velünk, hiszen amellett, hogy ugrott az aznapi hajókázás, még további súlyos fogászati költségekkel is növeljük a kiadásainkat. Hogy elkerüljük a váratlan kiadásokat, érdemes olyan biztosítást kötnünk, ami lehetővé teszi, hogy térítésmentes ellátásban részesüljünk a külföldi betegellátás során.

Ne hagyd, hogy egy fájó fog elrontsa a gondosan megtervezett nyaralást! Előzd meg a kellemetlenségeket, és utazás előtt gyere el Silver Dent- be egy állapotfelmérésre!

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető, Klinikai Fogászati Higiénikus- Silver Dent Fogorvosi Rendelő