A fogkefe választás 4 alapszabálya

No Comments

A fogkefe választás 4 szabálya

Fogaink és fogínyünk megfelelő ápolásán túl a különböző szájüregi betegségek megelőzésében is kiemelt a fogkefe szerepe. A szájápolási eszköztárunk legfontosabb eleme a fogkefe, épp ezért nem mindegy milyen típusra esik végül a választás. Ez azonban sokkal nehezebb feladat, mint azt elsőre gondolnánk: nagyon sok féle- fajta fogkefével találkozhatunk az üzletek polcain, és a megfelelő ismeretek hiányában könnyen elveszhetünk a rengetegben…

De aggodalomra semmi ok, segítünk a fogkefe választásban!

A fogkefe választás szabályai:

 1. Tudd, hogy mire van szükséged!

Sajnos az idő nem kíméli a fogainkat sem, el kell fogadnunk, hogy a szájüregünk folyamatos változáson megy keresztül: felütheti fejét az ínyvérzés, az elvesztett fogakat pótlásokkal helyettesítjük, a kuszákra pedig fogszabályzó kerülhet… egy szó, mint száz, ahogy a fogaink és a szájképleteink változnak, úgy a fogkefénknek is változnia kell. Egy hagyományos kefével a fogszabályzó mellett nem sokra megyünk, ínyvérzés esetén pedig többet ártunk, mint használunk. Nézzük, mire is szükséges odafigyelni:

 • A fogszabályzót viselők tudják jól, hogy a „tappancsok” körül, és az ív mögött előszeretettel tapad meg a lepedék, amit megfelelő eszköz hiányában nem is lehet teljes mértékben eltávolítani. Érdemes a speciális ortho fogkefe mellett egy ún. egycsomós kefét is beszerezni!
 • A fogpótlások (koronák, hidak) körül felhalmozódó lepedékben elszaporodó baktériumok gyulladásokat idézhetnek elő, ezért kiemelten fontos a jól megválasztott, speciálisan ezekre a területekre kifejlesztett, közepes keménységű fogtisztító.
 • Ínybetegségek esetén egy erősebb sörtéjű kefével gyakran az íny visszahúzódását idézhetjük elő. Ezekben az esetekben a megfelelő fogmosási technika elsajátítása mellett, a megfelelő puhaságú fogkefe kiválasztása a legfontosabb!
 • Ha viszonylag rövid időn belül hajlamosak vagyunk a fogkő kialakulására, akkor könnyen lehet, hogy a hibát a fogkefénkben kell keresnünk. Érdemes ilyenkor egy keményebb sörtéjűt választani, ami hatékonyabban távolítja el a lepedéket.
 1. Nem mindegy, hogy kemény, vagy puha!

A fogkefe sörtéinek keménysége az egyik legfontosabb szempont, ami segít a megfelelő eszköz kiválasztásában. A csomagoláson az alábbi fokozatokkal találkozhatunk:

 • extra- vagy ultra soft: a legpuhább sörtéjű kefék kapják ezt a jelölést. Általában terápiás céllal: ínyműtétet, vagy szájsebészeti beavatkozást követően ajánlják a fogorvosok. Ugyanakkor az ínysorvadás, ínyvérzés, vagy bármely parodontológiai probléma megléte esetén javasolt.
 • soft: egy puha sörtéjű kefe azok számára ajánlott, akik nem biztosak a fogmosási technikájuk tökéletességében. A finom sörtékkel ugyanis az erőteljesebb mosás mellett sem tudjuk felsérteni az ínyt, vagy a fogzománcot. Ínyvérzés esetén kifejezetten ajánlott a puha sörte!
 • medium: ha gyakran kell fogkőeltávolításra járnunk, erőteljesebb a lepedékfelhalmozódásunk akkor egy közepes erősségű fogkefe a megfelelő választás. Nem árt azonban ügyelni a helyes fogmosási technikára, mert az erősebb sörtékkel árthatunk a fogainknak, vagy ínyvérzést idézhetünk elő.
 • hard: az igazán kemény sörtéjű fogkeféket főleg a kivehető pótlások/ protézisek tisztításra javasolják. A hagyományos fogtisztításhoz csak a tökéletesen kivitelezett fogmosási technika mellett alkalmazható, ellenkező esetben csúnyán felsérthetjük a fogínyt, és a fogzománcban is maradandó károsodást okozhatunk!
 1. Fontos a sörték száma!

A sörték keménységén túl ma már a sörték számát is előszeretettel tüntetik fel a gyártók. Értelemszerűen minél több sörtét tartalmaz egy adott méretű fej, annál sűrűbb, és annál hatékonyabban távolítja el a lepedéket. A sörték sűrűségét azonban érdemes összevetni a fogkefe fej nagyságával is. Hiszen hiába van több sörte egy nagyobb fejjel rendelkező fogkefén, ha a sörték eloszlása szegényes, a hatékonysága nem lesz megfelelő; ellenben egy kisebb fej esetén ugyanaz a sörteszám, sokkal nagyobb sűrűséget és hatékonyságot eredményez.

 1. Elektromos, vagy manuális?

A kézi mosogatást felváltotta a mosogatógép, seprű helyett is van már porszívó…a technika, ahol csak lehet, igyekszik megkönnyíteni a dolgunkat. Nincs ez másként az elektromos fogkefével sem, ahol már nem kell sikálnunk, elég végig vezetnünk a fogak felszínén. A kényelem azonban sokszor a figyelem rovására megy, ezért fontos leszögezni, hogy az elektromos fogkefe használatának is megvannak az ún. szabályai. Ugyanakkor a kézi fogkefét sem szükséges mellőznünk, hiszen a megfelelő technikával éppúgy hatékony lehet a manuális fogmosás is.

Vannak azok a sajnálatos esetek, amikor a megfelelő technika nem kivitelezhető, pl.: időskorban, mozgáskorlátozott személynél, baleseti sérülés következtében…stb., ilyenkor kifejezetten ajánlott kézi helyett az elektromos fogkefe használata.

A hatékonyságot illetően a klinikai vizsgálatok nyomán mérhető a különbség a manuális és az elektromos kefék között, ez alapján a gépi modellek sokkal alaposabbnak bizonyulnak. Csak összehasonlításképp: ha elektromos fogkefével 3 percig mosunk fogat, ugyanazon hatékonyság eléréséhez, manuális fogkefével hozzávetőlegesen 45 percig kellene tisztogatnunk.

Mielőtt azonban bárki is végleg elektromos fogkefére váltana, nem árt számításba vennie a korábban felsorolt tulajdonságokat, hiszen a megfelelő fogkefefej kiválasztása ebben az esetben is körültekintést igényel. Ha biztosra szeretnél menni, válassz kizárólag sörtékből álló fejet az elektromos készülékhez, melyek közepesen kemények, vagy puhák és kellőképp sűrűn vannak csomózva!

Milyen fogkefe a megfelelő választás?

Ahogy a fentiekből is látszik, a fogkefe választást számos tényező befolyásolja, általánosságban mégis elmondható, hogy egy kisebb fejű, sűrű, soft (puha) sörtével rendelkező fogkefével nem tudunk nagyot hibázni.  És ha végre megtaláltuk a számunkra ideális fogkefét, akkor nincs más dolgunk, mint rendszeresen használni, és 3- 4 havonta újra cserélni!

Még nem találtad meg az igazit?
Hozd el hozzánk fogkeféd a következő látogatáskor a Silver Dent rendelőbe, és segítünk a megfelelő fogmosási technika elsajátításában vagy az új fogkeféje kiválasztásában!

Írta: Klein Eszter
Klinikai fogászati higiénikus, Rendelővezető- Silver Dent Fogorvosi Rendelő