A nyelv állapota többet árul el, mint gondolnánk

No Comments

Ezt árulja el a nyelv állapota az egészségéről!

A nyelv az egyik legfontosabb érzékszervünk! Azonban nem csupán egy testrész: ha hiszi, ha nem, a nyelv állapota a fogorvosának számos információt rejt! Higgye el, meglepődne, ha tudná, mennyi mindent árul el a nyelve az Ön száj- és általános egészségügyi állapotáról!

Ezt árulja el a nyelv állapota az egészségéről!

Így árulkodik a nyelv az egészségi állapotról

Fehér lepedék

Az egészséges nyelv szép rózsaszín árnyalatú. Ha foltokban fehér lepedéket vél felfedezni rajta, akkor az utalhat szájpenészre, amit az élesztő baktériumok túlzott elszaporodása okoz. Nem kell azonban megijednie; igyekezzen nagyobb figyelmet fordítani a fogmosás során a nyelv tisztítására is! Ha a fehér lepedék kezd halványodni, akkor folytassa szorgalmasan a tisztítást, azonban ha nem lát érdemi változást, feltétlen keresse fel fogorvosát!

Fehér foltok

A szájpenésztől jól megkülönböztethető jelenség az élesen körülhatárolt fehér foltok megjelenése a nyelv felületén. Ez az ún. leukoplakia egy olyan állapot, amely akkor fordul elő, ha a nyelvet káros- irritáló külső hatások érik: például dohányzás esetén. Mivel ez az állapot akár rosszindulatú elváltozás is lehet, nem elegendő felhagyni a rossz szokásokkal, feltétlenül fontos, hogy mielőbb felkeresse fogorvosát. Egy szakszerű szájüregi vizsgálatot követően a fogorvos meg tudja állapítani az elváltozás okát, és a megfelelő kezelési terápiát.

Vörös nyelv

Míg a túl vörös nyelv az ún. Kawasaki-betegség egyik legjellemzőbb tünete lehet, mégis sokkal gyakrabban társul vitaminhiányhoz. Kutatások támasztják alá, hogy a folsav és a B12 vitamin hiányában gyakori jelenség a nyelv vöröses elváltozása. A megoldás sokszor egyszerű: növelni szükséges a napi vitamin- bevitelt és pótolni a hiányzó nyomelemeket. Az egyéb betegségek kizárása végett itt is javasolt mielőbb felkeresni a fogorvosát!

Szőrös nyelv

A szőrös nyelv a nyelv megbetegedése, melyet a nyelvszemölcsök megnagyobbodása és elszíneződése jellemez. A ritka betegség kialakulásának a mechanizmusa nincs tisztázva, azonban sok esetben a keratinizált réteg túltermelése vagy a réteg lassabb lelökődése lehet a háttérben. A kiváltó okok között szerepelhet: antibiotikum- vagy kortikoszteroidkezelés, rossz szájhigiénia, illetve gombás fertőzés. Ezenkívül megállapítható, hogy gyakrabban fordul elő dohányosoknál. Általában egy helyes fogmosási rutin vagy a nyelvkaparó használatának bevezetése, illetve az imént felsorolt készítmények kiiktatása segít megszabadulni ettől a kellemetlen tünettől. Mindenesetre a tünetek jelentkezésekor fontos mielőbb felkeresnie a fogorvosát!

Sok esetben a fogorvos az első védelmi vonal mind a súlyos, mind a jóindulatú egészségügyi problémák kivédésében. Ezért ne feledkezzen meg a rendszeres fogászati kontroll beiktatásáról, hiszen számos betegség már a korai szakaszban mutat orális elváltozásokat!

Jelentkezzen be hozzánk általános szűrővizsgálatra még ma!