Új őrület: az aktív szenes fogkrém!

No Comments

Új őrület: az aktív szenes fogkrém!

Az úgynevezett aktív szenes fogkrém használata manapság nagyon felkapott téma; valószínűleg Te is találkoztál már a reklámokban, vagy a közösségi médiában a fekete fogkrémmel. Az aktív szén használata a kozmetikumokban elsősorban méregtelenítő tulajdonságainak köszönhető, ugyanakkor -mint sok más otthoni gyógymódnak- vannak ellenzői és támogatói is.

Vessünk most egy pillantást mindkét oldalra!

Aktív szenes fogkrém

Mit mondanak a gyártók?

A fekete fogkrém nagy divat lett, mert különleges és nem utolsó sorban vicces! A gyártók fogfehérítő hatással kecsegtetnek, és azt ígérik, hogy az aktív szenes fogkrém képes eltávolítani az elszíneződéseket. Nincs azonban konkrét mércéje annak, hogy mennyi idő szükséges az eredményességéhez, vagy milyen mértékben képes fehéríteni a fogakat. Emellett a fekete fogkrém hatásosságának egyelőre nincs tudományos bizonyítéka sem.

 

Az aktív szenes fogkrém használatának kockázatai

A fekete fogkrém használatával kapcsolatban a következők adhatnak okot aggodalomra:

  • Mechanikai ártalom: A rendszeresen használta mellett a szén károsíthatja a fogzománc felszínét és az ínyszövetet is.
  • Túlzott felszívódás: A szén egyik tulajdonsága, hogy képes bizonyos anyagokat „megkötni”, így például bizonyos gyógyszereket a szervezetben felhalmozni.
  • Székrekedés: A bélelzáródás és a székrekedés, a fekete széklet és az elszíneződött nyelv mellett a szén hosszú távú alkalmazásának eredménye lehet.
  • Utóhatás: Még az aktív szenes fogkrém hívei is elismerik, hogy a fekete fogkrémes tisztítást követően is szükséges egy hagyományos fogkrémmel fogat mosniuk a friss lehelet érdekében.
  • Nincs fluorid: Fontos kiemelni, hogy az aktív szenes fogkrémek nem képesek teljes egészében kiváltani a hagyományos fogkrémeket, hiszen nem tartalmaznak fluoridot. A fluorid pedig különösen fontos a fogszuvasodás megelőzése érdekében!
  • Ismeretlen hosszú távú hatás: Egyelőre kevés tanulmány készült a szén, mint étrend-kiegészítő előnyeiről, ezért mind a rövid, mind a hosszú távú hatások ismeretlenek.
  • Ismeretlen hatékonyság: A faszén fehérítő hatása nagyrészt spekulatív. Nem voltak olyan tudományos szempontból elfogadott vizsgálatok, amelyek megerősítenék a szén fehérítő hatását.

 

Mit mond a fogorvos?

A fehérebb, fényesebb mosoly érdekében a fogorvosok azt javasolják, hogy kerülje az olyan színező ételek- italok fogyasztását, mint a bor, a kávé, a tea és a dohánytermékek. Szintén ajánlott a fehér és egészséges mosoly érdekében naponta legalább kétszer, két teljes percig fogat mosni valamilyen abrazív (szemcsés) fogkrémmel. Az elszíneződések, erősen tapadó lepedék és fogkő eltávolításához rendszeresen látogasson el a fogorvoshoz tisztításra, a fogfehérítést pedig bízza szakemberre!

A ragyogó fehér mosoly és az egészséges száj a jó szájápolási szokásokkal kezdődik!

A gyönyörű mosolyért fordulj hozzánk,

és kérd szakembereink tanácsát!