Allergia a fogászati kezelések során

No Comments

Allergia a fogászati kezelések során

Sajnos az allergia a fogászatban sem ismeretlen fogalom, a legtöbb általunk használt anyag érzékenységet válthat ki az arra érzékeny Pácienseknél. A kellemetlen reakciók elkerülése érdekében ezért kiemelten fontos, hogy ismerjük a számunkra allergén anyagokat.

 

Mi is az allergia?

Azt, hogy valamire allergiások vagyunk, sajnos csak akkor tudjuk meg, ha találkozunk valamilyen formában a számunkra allergén anyaggal (akár a hétköznapjainkban, akár egy vizsgálaton), és egyértelműen be tudjuk azonosítani, hogy allergiás tünetet okozott. Az allergia az immunrendszerünk túlzott válaszreakciója az egyébként ártalmatlan ingerekre. Mivel a “támadót” szervezetünk megjegyzi, egy későbbi újbóli találkozás alkalmával, ismét harcba száll ellene. Ezután pedig már egészen kis mennyiségű allergén anyag is elegendő lehet ahhoz, hogy kiváltsa a kellemetlen reakciót.

Mely anyagok lehetnek allergének a fogászatban?

A fogászatban számos olyan anyag van, melyek szervezetünk számára ismeretlen, ilyenek lehetnek a különböző vegyi anyagok, pl. érzéstelenítők, fertőtlenítők, melyek általában rögtön jelentkező és egyértelműen beazonosítható tünetekkel járnak, így egy újbóli kezelés alkalmával már elkerülhetők.

Szintén helyi irritációt válthat ki a természetes latexgumiban található latex. A jelenség az enyhe bőrirritációtól a súlyosabb elváltozásokig is jelentkezhet. A latexallergia felismerését tovább nehezíti, hogy az allergiás tünetek sokszor csak órákkal, vagy akár az érintkezést követő napon jelentkeznek.

A másik csoportba a különböző szájba beépülő anyagok tartoznak, mint például a tömések, vagy a fogpótlások, melyek esetén leggyakrabban a nikkel, króm, kobalt, higany, palládium, ezüst, vagy a réz a felelős a különböző panaszokért. A néhány éve még antiallergénnek vélt titániumról is kiderült, hogy különféle allergiás reakciók okozója lehet.

A fenti anyagoknál a folyamatos ionvándorlás okozza az allergiás reakciót, mivel a leváló fémionok a véráramon át a fehérjékhez kötődnek, és a szervezetbe jutva különféle panaszokat okoznak, akár más allergén által okozott reakciót is felerősíthetnek. Különösen veszélyeztetettek azok a Páciensek, akiknek a szájában többféle fém együtt van jelen.

A fémallergia felismerése nem egyszerű, ugyanis a tünetek nem csak száj területén jelentkezhetnek. Az egyszerű nyálkahártya-gyulladások, ínyvérzés, száj körüli bőrgyulladás, vagy az ekcéma mellett a testen bárhol jelentkezhetnek bőrkiütések, esetleg hajhullás. De szintén aggodalomra adhat okot a krónikus fáradtság, a gyakori hőemelkedés vagy akár a gyomor- és emésztőrendszeri panaszok is. Tovább nehezíti a fémallergia felismerését, hogy a tünetek sokszor nem azonnal, hanem csak hosszú idő múlva jelentkeznek, akár hetek, sőt évek elteltével.

Milyen tüneteket okozhat a fogászati allergia?

A fogászati anyagok által kiváltott allergiás reakciók tünetei leggyakrabban a szájnyálkahártyán vagy a bőrön jelennek meg.

A közvetlenül a szájüregben jelentkező, ún. helyi reakciók: szájégés, nyelvbizsergés, szájszárazság, fekélyek keletkezése, villanyozó érzés, vérbőség, ínygyulladás, szájnyálkahártya gyulladás, ajakgyulladás, nyelvgyulladás, kóros elszarusodás, leukoplakia.

A szájüregen kívül, a testünk valamely távoli pontján jelentkező bőrreakciók: égő érzés, viszketés, vérbőség, hólyagok jelentkezése, elszarusodott felület kialakulása, ekcéma, bőrgyulladás, hajhullás.

Mit tehetünk a fogászati anyagokkal szemben fellépő allergia esetén?

Jelenleg sajnos nincs olyan módszer, ami a fogászati allergiát orvosolná, vagy megszűntetné. Ha bebizonyosodik a megléte, akkor általában az egyetlen járható út a fogászati tömések, pótlások, implantátumok cseréje, illetve a megfelelő eszközök használata (pl.: latexmentes eszközök), és az allergiát kiváltható anyagok mellezőse a kezelések során.

Mint minden esetben, itt is a megelőzésen van a hangsúly. Az allergiás tünetek kiküszöbölése érdekében, előzetes allergiavizsgálat elvégzése is javasolt. A vizsgálatot érdemes elvégezni akkor, ha valakinek a fenti tünetei már régóta fennállnak, de az okát ez idáig nem sikerült kideríteni, de különösen fontos a teszt elvégzése olyan Páciensek esetén, akik már vesztettek el pótlást, ilyenkor ugyanis az esetek nagy részében fémallergiáról lehet szó.

Mit tehetsz, ha bebizonyosodik az allergia?

Ha a teszt igazolja allergiát, akkor sem kell elkeseredni. A tudomány folyamatos fejlődésének köszönhetően már rengeteg alternatíva létezik, amit kifejezetten az allergiás reakciók kiküszöbölése érdekében alkottak meg. Így terjedt el az utóbbi időben a fogpótlások alapanyagaként használt cirkónium-dioxid, vagy az implantátumok gyártása során használt, teljes mértékben biokompatibilis anyagok, melyek nem okoznak allergiás reakciókat, így bátran élhet vele bárki.

A fenti alternatívák választása azonban nem pusztán az allergia ismeretében ajánlott, megelőzésként szintén érdemes minden esetben a biztonságosabb megoldást alkalmazni a hosszú távú megoldások érdekében.

A Silver Dent Fogorvosi rendelőben Fogorvosaink a legváltozatosabb és egyben legmodernebb technikákkal dolgoznak, így mindenki számára biztos és hosszútávú megoldást nyújtunk. Legyen szó egy egyszerű tömésről, vagy akár egy komolyabb protetikai munkáról, esetleg implantálásról, a Silver Dent a legjobb megoldást nyújtja!

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető, Klinikai Fogászati Higiénikus- Silver Dent Fogorvosi rendelő