Amit ma megehetsz… – Ezeket fogyaszd az erős fogakért

No Comments

Erős fogak? – Ezeket fogyaszd!

Tudtad, hogy a fog képes lehet meggyógyítani saját magát? Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a fogaink éppolyan élő szövetek, mint a testünk többi része. Ezért különösen fontos, hogy ne csak kívülről, hanem belülről is támogassuk fogaink egészségét. Egy jól „táplált” fog azonkívül, hogy ellenállóbb a külső negatív behatásokkal szemben, a megfelelő ásványianyagok birtokában könnyen regenerálódik: a fogzománc alatt elhelyezkedő dentin -mint élő szövet- képes a sejtek újra növesztésére, ezzel pótolva akár a felszíni fogszuvasodás során elpusztult foganyagot.

A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok pótlása azonban nem csak a regeneráció miatt, hanem a fogak, a fogíny és a szájüreg általános egészsége miatt is fontos. Nem mindegy azonban, hogy milyen vitaminokkal töltjük fel szervezetünket, hiszen a különböző típusok eltérő módon, és különböző területeken fejtik ki jótékony hatásukat.

Nézzük, hogy milyen vitaminokkal és ásványi anyagokkal biztosíthatjuk szájüregünk egészségét és az erős fogakért!

Kálcium

A kálcium alapvetően fontos a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez. A fluorhoz hasonlóan beépül a fogzománcba, késleltetve, és bizonyos fokig megakadályozva a fogszuvasodás kialakulását. A kálcium hiányában a fogak törékennyé válnak, melynek oka a fogszövet porózussá válása, akárcsak a csontritkulás során.

A kálcium természetes forrásai: tejtermékek, hüvelyesek, halolaj, máj, zöld és sárga zöldségek, gabonafélék, káposzta.

A- vitamin

Az A-vitamin elsősorban a fogínygyulladás ellen hasznos, hiszen megfelelő mennyiségben növeli a nyálkahártya ellenállóképességét a különböző fertőzésekkel szemben.
Emellett fogyasztásával hatékonyabban tartható fenn az ínyszövetek és a fogzománc egészsége. Vitaminhiány esetén a fogzománc károsodása mellett, gyulladásra hajlamosabbá válhat és kiszáradhat a nyálkahártya, a nyelv pedig berepedezhet.

Az A vitamin természetes forrásai: a sárga, narancssárga zöldségek és gyümölcsök, spenót, sóska, hal, belsőségek, tej, tojás.

D- vitamin

A legfrissebb kutatások szerint a téli időszak végére minden 10 emberből 9 bizonyos mértékben D- vitaminhiányban szenved, melynek következtében csökkenhet a kálcium felszívódása, beépülése a szervezetbe. Ez negatívan befolyásolja a csontok, és különösen a fogak szerkezetét, amelyek hajlamosabbá válnak a szuvasodásra, és törékennyé válnak.

Az erős csontokhoz és fogakhoz a napfény, a tej, a tojás és az olajos hal nyújtják a megfelelő mennyiségű és minőségű D-vitamin esszenciát.

C- vitamin

A C-vitaminnak egyaránt fontos szerepe van a fogíny és a fogágy egészsége szempontjából. Régen a tengerészek C-vitamin hiány következtében skorbutot kaptak, melynek következtében kihullottak a fogaik.
A C- vitaminhiány megmutatkozhat a nyálkahártyavérzések formájában is, ezért fontos szerepe van a parodontitisz, vagyis a fogágybetegségek megelőzésében, hiszen amellett, hogy az íny védekezőképességét növeli, segíti annak regenerációját is.

Természetes C- vitamin források: citrusfélék, eper, csipkebogyó, savanyú káposzta, kivi, paradicsom, petrezselyem, zöldpaprika, burgonya, karfiol, karalábé.

Q10-koenzim

A fenti tápanyag az immunrendszer egyik legfontosabb támogatója, nagy szerepe van a fogászati betegségek kivédésében is. Például a fogínygyulladásnak gyakran épp a Q10-koenzim hiánya az oka. A fogászati problémák elkerülése mellett célszerű kiemelten figyelnünk a pótlására, hiszen ha nincs elegendő a szervezetünkben, annak többek között általános fáradtság és gyengeség lehet a tünete.

Természetes Q10- koenzim források: belsőségek, káposzta, hagyma, olajos magvak és olajos halak, illetve alapvetően az olajok (pl. napraforgó- és szezámolaj).

B12-vitamin

A B12-vitamin kulcsfontosságú szerepet tölt be a vérszegénység megelőzésében, ezért lényeges a pótlása már egészen babakorunktól kezdve. Hiányában levertségre és fáradékonyságra lehet panasz, és a szájüregben megjelenő gyulladások is az alacsony B12- vitaminszintre utalhatnak. Árulkodó jel lehet továbbá a nyelv kivörösödése és a csökkent nyáltermelődés következtében kialakuló szájszárazság is.

Fontos tudni, hogy a sok bosszúságot okozó herpesz kezelésére is kitűnően alkalmas ez a vitaminfajta.

Természetes B12- vitamin források: sertés- és marhahús, tojás, tejtermékek, hal.

A fenti felsorolásból is jól látható, hogy számos vitaminra és ásványianyagra van szüksége a fogaink és a fogínyünknek ahhoz, hogy erősek és ellenállóak legyenek. Érdemes sorra venni, hogy milyen természetes forrásból tudjuk hozzájuttatni szervezetünket a legfontosabb vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, bizonyos esetekben pedig étrendkiegészítőkkel biztosíthatjuk a megfelelő vitaminellátásunkat.

A kevesebb, néha több!

Fontos azonban kiemelni, hogy a túlzott vitamin és ásványianyagbevitel éppolyan káros lehet, mint azok hiánya, ezért a szedésük előtt feltétlen kérjük ki orvosunk vagy fogorvosunk tanácsát.

A Silver Dent fogorvosi rendelőben különösen nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, így a konzultáció során az állapotfelmérés mellett Fogorvosaink személyre szabott tanácsadásban is részesítik Pácienseinket. Kérje Ön is bátran szakembereink segítségét, és jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra!

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető, Klinikai Fogászati Higiénikus- Silver Dent Fogorvosi rendelő