Az időskori szájápolás fontossága

9 ok, amiért különösen fontos
időskorban is a megfelelő szájápolás

 

Az idő előrehaladtával sajnos az emberek gyakran nem fordítanak kellő figyelmet az egészségi állapotuk szempontjából különösen fontos dolgoknak. Így van ez a fogászati kontrollokon való rendszeres megjelenéssel is: a tapasztalatok azt mutatják, hogy időskorban egyre ritkábban keresik fel a fogászati rendelőt kontroll céljából, pedig az általános egészségi állapot szempontjából kiemelten fontos lenne a rendszeres ellenőrzés és a megfelelő szájápolás.

Így befolyásolja a szájhigiénia az általános egészségi állapotot:

Az idős kori fogászati ​​problémák általánosak, a szájszárazságtól egészen a parodontális betegségekig számos formában, és nagy valószínűséggel megjelenhetnek bizonyos kor felett. Mivel a szájhigiénia és az orális állapot közvetlenül befolyásolja a test általános egészségét, ezeket a problémákat nagyon komolyan kell venni. Ezért idős korban a fogak és íny állapotának ellenőrzése és gondozása ugyanolyan fontos, mint az általános egészségügyi (kardiológiai, reumatológiai…stb.) ellátás igénybevétele.

1. Szívbetegség

Számos kutatás bizonyítja, hogy kapcsolat áll fenn az ínybetegség és a szívbetegségek között. A jó szájhigiénia fenntartása ezért a legerősebb fegyver a szívroham, a stroke és más kardio- vascularis betegségek kialakulása ellen. Bizonyított, hogy az ínybetegségben szenvedő embereknél csaknem kétszer akkora a veszélye a szívproblémák kialakulásának. Az egyik tanulmány megállapította, hogy a szájbetegségek -ideértve az ínybetegséget, a szuvasodásokat és a hiányzó fogakat is- legalább annyira felelősek a szívproblémák kialakulásáért, mint a nem megfelelő koleszterin- szint!

2. Tüdőgyulladás

A rossz orális egészség idős korban gyakran társul a tüdőgyulladáshoz. Ugyanis a csökkent immunitás miatt a szájból a tüdőbe belélegzendő baktériumcseppekkel szemben az idős emberek kevésbé védettek; ezért a megfelelő szájhigiénia fenntartása a legbiztosabb módszer a baktériumok leküzdésére, megelőzve ezzel a légző- szervi megbetegedéseket.

3. Cukorbetegség

A súlyos ínybetegség képes akár megakadályozni a test megfelelő inzulin- ellátását. A magas vércukorszint pedig, amely a cukorbetegség következménye, ínyfertőzéshez is vezethet. A megfelelő szájápolás a rendszeres fogászati ​​ellenőrzések mellett azonban segíthet megelőzni ezt az állapotot is.

4. Elszíneződött fogak

Az elfogyasztott ételek és italok az idő előrehaladtával elszínezik a fogszövetet, vagyis a dentint, amely a fogak színét „adja”. A külső zománcréteg elvékonyodásával pedig a sárga dentin egyre jobban áttűnik, ez okozza a fogak nagyfokú elszíneződését. A rendszeres dentálhigiéniai tisztítás során a szakemberek a fogkő mellett a felületi elszíneződéseket is eltávolítják, ezért az egészséges szájhigiéniai mellett esztétikai szempontból is különösen fontos legalább fél évente beiktatni egy teljeskörű tisztítást.

5. Fogínybetegség

Az ínybetegségekért az el nem távolított lepedék, a nem megfelelő étrend, a dohányzás, vagy a rosszul illeszkedő hidak és fogsorok éppúgy felelősek, mint a vérszegénység, vagy a cukorbetegség. Ha nem kezelik időben az ínybetegséget, akkor az könnyen a fogak elvesztését idézheti elő, nem beszélve a fent említett egyéb betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség…stb.) kiváltásáról.

6. Szájszárazság

A szájszárazság megjelenhet bizonyos gyógyszerek, valamint a fej és a nyak területén alkalmazott sugárkezelés mellékhatásaként is. A csökkent nyáltermelést komolyan kell venni, hiszen a nyálnak azon túl, hogy nedvesen tartja a szánkat, fontos védelmi szerepe is van: megvédi a fogakat a szuvasodástól, és megakadályozza a fertőzések kialakulását azáltal, hogy a baktériumok, vírusok és gombák túlzott elszaporodását is megakadályozza a szájban.

7. Gyökér- erózió

Időskorban az egyik leggyakoribb fogbetegség a foggyökerek eróziója, vagyis pusztulása. Ebben a korban az íny már kevésbé feszes, és bizonyos mértékben visszahúzódott, amely következtében a fognyakak és a foggyökér is szabaddá válik. A foggyökér felszínét nem védi zománcréteg, így az étkezések során fellépő külső savhatások következtében a foggyökér nagy veszélynek van kitéve. A megfelelő kezelés hiányában a fogérzékenységen túl a foggyökér pusztulása következik be, ami a fog megtarthatóságát is veszélyezteti. Ezért különösen fontos a nyaki kopások mielőbbi ellátása, esztétikus töméssel.

8. Harapási rendellenesség

Ha a fogak elvesznek, és nem helyettesítik azokat művi úton, akkor a többi fogak vándorlásnak indulnak, amely következtében kiegyenlítetlen válik a harapási pozíció. Az esztétikán túl funkcionális problémákat is okoz a helytelen harapás, amely negatívan befolyásolja az állkapocsízületet, és a maradó fogak állapotát is veszélyezteti. Ezért kiemelten fontos az elvesztett fogak mielőbbi pótlása.

9. Gyulladások

A rosszul illeszkedő, kényelmetlen, vagy nem megfelelő anyagból készült fogsor gyulladásokat okozhat a szájban. A nyálkahártyát felsértve, a sérülés helyen rossz szájhigiéniai esetén gyorsan kialakulhat a gyulladás, vagy a gombás felülfertőződés, ami rendkívül kellemetlen lehet idősebb szeretteink számára. Megelőzésként fontos, hogy a fogsor viselése mellett is kellő figyelmet fordítsunk a szájápolásra, és a nyálkahártya, valamint a fogsor megfelelő eszközökkel történő tisztítására és rendszeres fertőtlenítésére is. Emellett pedig ne habozzuk felkeresni fogorvosunkat, ha az elkészült pótlást kényelmetlennek találjuk!

Íme néhány tipp, amivel az időskori szájápolás hatékonyabb lehet:

  • Naponta legalább kétszer mosson fogat puha sörtéjű fogkefével és fluoridtartalmú fogkrémmel!
  • Használjon elektromos fogkefét!
  • Tisztítsa meg a fogait naponta egyszer fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével!
  • Naponta egyszer vagy kétszer öblítsen antiszeptikus szájvízzel
  • Ha teljes vagy részleges fogpótlást visel, ne felejtse el naponta megtisztítani!
  • Minden nap legalább négy óráig vegye ki a fogsorát! A legkönnyebb talán, ha alvás közben mellőzi.
  • Ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre, igyon akkor is rendszeres időközönként, ha nem érzi magát szomjasnak!
  • Ne dohányozzon!
  • Látogasson el rendszeresen a fogorvosi kontrollokra, iktasson be legalább fél évente egy teljes körű dentálhigiéniai tisztítást!
  • Figyeljen az egészséges étkezésre, fogyasszon magas rosttartalmú ételeket, tejtermékeket és sovány húsokat!

A Silver Dent fogorvosi rendelőben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy idős Pácienseink számára biztosítsuk azt a magas szintű gondoskodást, amely során a számukra legmegfelelőbb kezelések mellett életmód- tanácsadást is nyújtunk.

Jöjjön el hozzánk, és kérje Fogorvosaink segítségét a teljes értékű élethez!

 

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető, Klinikai- Fogászati Higiénikus, Silver Dent Fogorvosi rendelő