Érzékeny fog? Mi okozza? Forduljunk orvoshoz?

No Comments

A kellemetlen érzékeny fog – óvatosan a jeges frissítőkkel!

Sokan találkoztunk már a hirtelen nyilalló, kellemetlen érzéssel, amikor a nyári hőségben egy pohár hideg itallal vagy egy gombóc fagylalttal igyekszünk hűsíteni magunkat. Mi okozza ezt a fájdalmas fogérzékenységet, mit tehetünk ellene és szükséges-e orvoshoz fordulnunk a problémával?

Érzékeny fog – Mitől alakul ki?

Fogaink felépítése

Anélkül, hogy túlságosan elvesznénk a részletekben, a tünetek megértéséhez fontos a fogaink felépítését ismerni. Az állkapocs csontokban rögzülő része a foggyökér, melynek külső rétege az úgynevezett cementréteg, ez normál esetben egy ínyszövettel borított terület. A fog szájüregben látható része, amivel rágunk, az íny felett elhelyezkedő koronai rész, melyet kívülről a zománc véd a külső hatásoktól. A fog felépítése belülről kifelé haladva a fogbélből, a dentinből, majd a zománcból illetve cementrétegből áll. A dentint a fogbélből kiindulva egészen a zománc illetve cementrétegig dentincsatornák járják át. Ezeket apró kis csövecskéknek képzeljük el, melyekben folyadék van.

Mitől lesz érzékeny a fog?

A rövid ideig tartó, ám éles, szúró fájdalmat az okozza, hogy ha a zománcréteg megsérül vagy a gyökérfelszín valamilyen okból szabaddá válik. Ilyenkor nyitottá válnak a dentincsatornák. A külső ingerek hatására ezekben folyadékáramlás indul be, ami ingerli a fogbélben lévő idegvégződéseket. Ezért érezzük magát a tünetet egy idegi fájdalomnak.

Az életkornak megfelelő fluorid bevitel hiánya, savas ételek, italok túlzott fogyasztása vagy bizonyos betegségek, mint pl. reflux vagy bulimia esetén is tapasztalhatjuk, hogy meggyengült a fogzománcunk. Ugyanakkor ezt kiválthatja mechanikai tényező, mint a helytelen, túl erős fogmosási technika.

A gyökérfelszín leginkább akkor válik szabaddá, ha az íny tartósan gyulladt és ennek hatására visszahúzódik, de ezt kiválthatja a helytelen harapás, vagy az éjszakai fogcsikorgatás is illetve bizonyos genetikai hajlam szintén szerepet játszhat a folyamatban.

Bizonyos esetekben a fogfehérítés után is jelentkezhet hasonló érzékenység. Ez azonban ez teljesen normális jelenség és átmeneti állapot, így nem igényel további kezelést.

Azon túl, hogy az érzékenységgel járó kellemetlen tüneteket nehezen viseljük, fontos egy szakorvos vagy dentálhigiénikus segítségével kiderítenünk, hogy esetünkben mi váltja ki ezt és annak megfelelően célzottan kezelni a problémát. Ahogy a fenti felsorolásból látható, az okok egészen különbözőek lehetnek. Ennek megfelelően a terápia is nagyon széles skálán mozog. Kezdve a helyes fogmosás megtanításától, az érzékenységcsökkentő krémeken vagy fognyaki töméseken át a fogszabályozásig.

Megoldás tehát minden esetben létezik, de csak egy szakember tudja megítélni, hogy nekünk mire van szükségünk. Az orvosi felülvizsgálat abban az esetben kifejezetten indokolt, ha a fog ráharapásra és édes vagy savanyú ízekre is érzékennyé válik, mert ez már fogszuvasodás jele lehet.

Mit tehetünk az érzékeny fog ellen házilag, amíg eljutunk a rendelőbe?

Kerüljük a savas ételek, italok túlzott fogyasztását! Ne ingereljük fogainkat extrém hideg, meleg behatásokkal! Használjunk puha sörtéjű fogkefét és fluoridos, kifejezetten érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémet! Ezek valóban segítenek enyhíteni a panaszokat, ugyanis védőréteget képeznek az adott területen, ezáltal zárva a dentincsatornákat, így megszüntetve az ingerület átvitelt a fogbél felé.

Ha Te is fogérzékenységgel küzdesz, ne halogasd felkeresni rendelőnket! Szakorvosaink és dentálhigiénikusaink örömmel adnak tanácsot vagy javasolnak lehetséges kezelési módokat erre az esetre is!

Időpontot foglalni az [email protected] email címen vagy a + 36301636330-as telefonszámon lehet.