Ketogén diéta hatása a szájhigiéniára

No Comments

Ketogén diéta hatása a szájhigiéniára

Ki ne hallott volna az egyik legújabb, legfelkapottabb, és nem mellesleg nagy népszerűségnek örvendő Ketogén diétáról? Kétségtelen, hogy rendkívül hatásos a fogyni vágyóknak, de vajon összefér- e a keto étrend és a szánk egészsége?

Ketogén diéta és a szájhigiénia – vajon milyen hatása van a ketodiétának?

 

Ketogén diéta és szájhigiénia

A keto diéta egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú, emellet viszont igen magas zsírtartalmú étrend – gondoljunk csak húsra, halra, sajtra, diófélékre és alacsony szénhidráttartalmú zöldségekre. És mi hiányzik a sorból? A cukor! Fogaink épségének érdekében nem győzzük eleget hangoztatni a cukorfogyasztás mérséklését, ezért ilyen szempontból (is) kifejezetten ideális választás lehet ez az életmód, hiszen a kevesebb cukor fogyasztással kevesebb baktérium tud elszaporodni a fogainkon, ami a fogszuvasodás mellett a fogíny problémák megelőzésében is fontos.

Bár a fentiek alapján úgy gondolhatnánk, hogy a keto étrend csak pozitív hatással bír a szájhigiéniánkra, egy rossz oldala mégis van, ez nem más, mint az ún. keto lehelet.

A keto-leheletnek általában aceton- vagy erjedt gyümölcs “illata” van; a keto diétázók már biztosan tapasztalták ezt a kellemetlenséget. Bár ez a rossz lehelet a diéta működésbe lépését jelzi, a legtöbben még a súlyvesztés ellenére sem akarunk rossz lehelettel járni!

A keto-légzés okai

A jó hír, hogy a keto lehelet általában átmeneti mellékhatás, amikor a test még nem használja fel a máj által termelt összes ketont. A test akkor válik keto-adaptálttá, amikor ezeket a ketonokat elkezdi használni az izmok és az agy táplálására. Amikor ketonok felhasználása elkezdődik, a rossz leheletnek is alább kell hagynia. A kellemetlen szájszag tehát átmeneti; tapasztalatok szerint 3-6 hétig tart.

Hogyan lehet megakadályozni a Keto leheletet?

A keto légzés megelőzésére a szájhigiéniánk javításával érdemes felkészülni, Íme néhány tipp a rettegett keto-lehelet megakadályozásához:

Igyon sok vizet!
A nyáltermelés az étkezések alatt fokozódik, míg az étkezések között minimálisra csökken. A keto diéta kezdetén általában étvágyvesztés tapasztalható, és a diétázók kevesebbszer étkeznek. Minél kevesebbet eszünk, annál többször érezhetjük a száraznak a szánkat, ezért a keto lehelet elkerüléséhez a bőséges folyadékfogyasztás javasolt, mellyel megakadályozhatjuk a baktériumok elszaporodását a szájban.

+1 Tipp!
A nyáltermelés fokozására van még egy egyszerű tippünk: a rágógumi!

Ügyeljen a megfelelő szájhigiéniára!
A jó szájápolási rutin nemcsak a keto lehelet megelőzésében, hanem az általános egészségi állapotunk megőrzésében is rendkívül fontos! A hagyományos fogmosást mindenképp ajánlott a fogközök fogselyemmel történő tisztításával , sőt a rendszeres alkoholmentes szájvíz használatával is kiegészíteni.

Lassítson!
Ahelyett, hogy egyből fejest ugrana a szénhidrátmentes étrendben, inkább igyekezzen fokozatosan csökkenteni a mennyiségét. Ezzel időt ad a testének, hogy alkalmazkodjon a változáshoz, és egyúttal meggátolja, hogy túl nagy mennyiségű keton szabaduljon fel egyszerre.

Csökkentse a stresszt!
A stresszkezelés mindig fontos, de különösen a keto diéta során. A stressz nemcsak csökkenti a nyál áramlását (gondoljon arra, hogy kiszárad a szája, amikor feszült, vagy ideges), hanem emellett lassítja a fehérjék emésztését is. A szorongás így savas refluxot is okozhat, amelyről szintén ismert, hogy rossz leheletet okoz. Az életmódváltás mellett fontos megtalálni a stressz csökkentésének módjait, ezért ha még nem tette meg, tanuljon meg néhány egyszerű gyakorlatot, vagy légzéstechnikát!

Bár a keto étrend kellemetlen leheletet eredményezhet, emellett mégis nagyszerű módja az általános egészség elérésének és fenntartásának. Készüljön rá tudatosan, menjen biztosra és előzze meg a kellemetlen mellékhatásokat egy teljes dentálhigiéniai tisztítással és kérje szakembereink tanácsát a megfelelő szájápolási rutinja kialakításában!