Szisztémás betegségek

Jó fogak, fél egészség! – Szisztémás betegségek

A szájhigiéniának jóval fontosabb szerepe van, mint gondolnánk. Bőven túlmutat a szép fehér fogakon és a friss leheleten. Fogaink és szájüregünk egészségi állapota hatást gyakorolhat testünk távolabbi pontjaira is, ezáltal befolyásolhatja általános egészségünket is. Nézzük mit is jelent ez pontosan!

A szájüreg a szervezetünk egyik legösszetettebb mikrobiológiai rendszere. Nem meglepő, hogy többszáz baktérium található benne, melyek nagy része jótékony és elengedhetetlen az egészséges szájflóra fenntartásához. Sajnos azonban a nem megfelelő szájápolás következtében táptalajt biztosítunk azoknak a baktériumoknak is, melyek az ínygyulladásért és a fogszuvasodásért felelősek. Illetve, mint azt a továbbiakban ismertetjük, további egészségkárosító hatásaik is lehetnek.

Az elmúlt néhány évtized széles körű kutatásai alapján ma már egyértelműen kijelenthető, hogy a rossz szájüregi egészség hatással van az általános egészségi állapotunkra. Egyértelmű összefüggést mutat olyan szisztémás betegségekkel, mint pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség, légzőszervi betegségek, gyulladásos bélbetegségek. Kijelenthetjük továbbá, hogy felelős lehet a koraszülésért és a kissúllyal születésért is.

Szeretnénk azonban kihangsúlyozni, hogy cikkünk célja nem az elrettentés, sokkal inkább a figyelem felkeltés és edukáció. Fontosnak tartjuk tájékoztatni pácienseinket ezekről a kevésbé ismert és ritkán előforduló összefüggésekről is, ugyanis így tehetnek a legtöbbet fogazatuk és szervezetük egészségéért.

Hogyan lehetséges ez?

A szájból származó baktériumok bejuthatnak a véráramba, és test szerte immunválaszt válthatnak ki. Ez megtörténhet a gyulladt, vérző ínyen keresztül, vagy olyan területen, ahol a fogak sérültek vagy hiányoznak, esetleg a fogászati kezelések során (pl. foghúzás).

A szervezet immunválasszal reagál, elkezd C-reaktív proteint (CRP) termelni, vagyis gyulladás alakul ki a test valamely részén. (A CRP olyan anyag, ami akkor termelődik, ha a szervezetben gyulladás van.)

Milyen betegségekre gondoljunk?

A szívbelhártya-gyulladás (endocarditis) egy viszonylag ritkán előforduló betegség, azonban súlyos lefolyású. A szívbelhártya-gyulladásban szenvedő betegek vérmintájában gyakran megtalálhatóak azok a baktériumok, amik a szájüregből származnak. Ennek következtében egyes fogászati kezelések előtt az Amerikai Kardiológiai Társaság ajánlása alapján preventív jelleggel javasolt antibiotikum alkalmazása, azoknál a pácienseknél, akiknek súlyos veleszületett szívbetegsége van vagy szívbillentyű műtéten estek át.

A kutatások jelen állása szerint a fogágybetegség (parodontitis), mint krónikus gyulladás szerepet játszhat további szív- és érrendszeri megbetegedésekben is. A tartósan fennálló fertőzés során a szájüregből a baktériumok a keringésbe bekerülve az érfalak gyulladását idézhetik elő, ezzel segítve az érelmeszesedés kialakulását.

Napjainkban egyre növekszik a különböző ízületi protézist viselők száma. A szájból a szisztémás keringésbe bejutott mikroorganizmusok szintén gyulladást okozhatnak a műízület körül. A fertőzés súlyos szövődményekkel járhat, a protézis kilökődését vagy súlyos általános állapotot idézhet elő, ezért beültetett protézissel rendelkező betegek esetében is ajánlott bizonyos fogászati kezeléseket antibiotikum védelem alatt elvégezni.

Nem csak a műízület esetében áll fenn a probléma. Számos vizsgálat szerint a parodontális elváltozások és az ízületi gyulladások között egyértelmű kapcsolat áll fenn. Klinikai megfigyelések alapján arra a következtésre jutottak, hogy a fogágybetegség kezelése által mérsékelhető a gyulladások aktivitása. Ezért is bevett gyakorlat krónikus ízületi gyulladás esetén a páciens fogászati vizsgálata, ugyanis fontos kiszűrni a szájüregi gócokat is.

Nagyszámú klinikai és tudományos vizsgálat irányult arra, hogy van-e hatása a dentális kórókozók jelenlétének a várandósságra. A kutatók itt is összefüggést találtak a koraszülés, kis súllyal születés és a fogágy gyulladása között. Ezért különösen fontos, hogy a várandós kismamák rendszeres fogászati szűrésen vegyenek részt, illetve megfelelő prevenciós tájékoztatást, oktatást kapjanak a szájápolással kapcsolatban.

Végül, de nem utolsó sorban, a cukorbetegség esetén egy oda-vissza ható mechanizmusról beszélhetünk. Egyrészről a cukorbetegség növeli a fogágybetegség kialakulásának esélyét, másrészről a fogágybetegség jelenléte hatással van a diabetes állapotára, ugyanis rontja a vércukorszint fenntartását/szabályzását.

Mit tehetek mindezek ellen?

Megfelelő szájhigiénia fenntartásával nem csak a fogaink és fogágyunk egészségét óvhatjuk meg, hanem csökkenthető a fent említett betegségek kialakulásának esélye is. Ehhez az otthoni alapos szájápolás mellett szükség van a rendszeres professzionális tisztításra (fogkőleszedés) és fogászati szűrésre is.

Rendelőnk szakemberei mindig készségesen válaszolnak kérdéseikre és a teljes test általános egészségi állapotának figyelembevétele mellett javasolják a legideálisabb kezelést.

Tedd fel kérdésed vagy kérj időpontot szűrővizsgálatra, fogkőleszedésre a +36301636330-as telefonszámon vagy az [email protected] email címen!