A 10 leggyakoribb kérdés Tőletek 4 – fogszabályozás

No Comments

A 10 leggyakoribb fogszabályozás kérdés Tőletek

A FOGSZABÁLYOZÁSRÓL

(2. rész)

Talán nincs is még egy olyan konzultáció, ahol annyi kérdés merülne fel a Páciensek részéről, mint a fogszabályozás!

Legtöbben a rendelőben találkoznak először a különböző készülékekkel, így természetes, hogy mindenkinek sok kérdése van. Mi össze is válogattuk mindazt, amit Neked is meg kell kérdezned, mielőtt belevágnál a fogszabályozásba!

 

10 gyakori kérdés a fogszabályozás menetéről

 

6. A fogszabályozás megkezdése előtt ki kell húzni a fogakat?

Általában nincs szükség maradó fogak eltávolítására a fogszabályozó felragasztása előtt, hiszen a mai modern készülékekkel már húzás nélkül is korrigálható a fogív- szűkület. A bölcsességfogakat azonban minden esetben javasolt eltávolítani, főleg abban az esetben, ha a kezelés befejezéséig nem bújnak elő, mert a kései előtörésük veszélyeztetné a fogszabályozással elért eredményt.

7. Állkapocs- műtétet javasoltak; van más választásom?!

Sok Páciens keresi fel a rendelőnket azzal a problémával, hogy máshol csak állkapocs- műtét mellett tudják vállalni a fogszabályozását. Mivel ez a beavatkozás igen drasztikus, és a teljes gyógyulás sem garantált; nem meglepő, ha ilyen helyzetben az ember több szakember véleményét is kikéri. Büszkék vagyunk rá, hogy a Silver Dent- nél a legmodernebb fogszabályzó készülékeket, illetve technikákat alkalmazva, szinte minden esetben sikerül drasztikus beavatkozások nélkül orvosolni akár a legnagyobb fogazati eltéréseket is!

8. Mi a teendő, ha a fogszabályzó készülék letörik, vagy megsérül?

A fogszabályozás alatt a leggyakoribb „baleset” a tappancsok lepottyanása evés közben. Ha ez megtörténik, akkor a lehető leghamarabb fel kell venni a kapcsolatot a rendelővel, hogy minél előbb vissza lehessen ragasztani a brackettet. Az idő azért fontos szempont a kisebb „baleseteknél”, mert a fogak a kezelés alatt mobilisek, ezért gyorsabban el is vándorolnak a helyükről, így visszaállításuk meghosszabbíthatja a kezelési időt. Szintén gyakori, hogy a Páciensek a zavaró ívvégek miatt keresik fel két aktiválás között a rendelőt. A fogak folyamatos mozgatása miatt elkerülhetetlen, hogy a következő aktiváláshoz közeledve kissé kilógjon az ív vége, ilyen esetekben a fogviasz is nagy segítségünkre lehet, különösen akkor, ha nem tudunk beugrani a kezelő orvosunkhoz.

A kivehető készülékek sérülése (törése, eldeformálódása), vagy elvesztése esetén új fogszabályzót szükséges készíteni, melynek plusz költségei lehetnek. Ezért fontos, hogy a gyermekek készülékének biztonságáról a szülők is gondoskodjanak.

9. Mi következik a fogszabályzó levétele után?

A fogszabályzó kezelés nem ér véget a rögzített készülék eltávolításával, minden esetben szükséges az ún. retenciós készülék, vagy készülékek felhelyezése, illetve használata. Ennek az az oka, hogy a fogakat tartó szöveteknek több időre van szükségük, míg az új helyükön megfelelően stabilizálják a fogakat.A retenciós készülék hiányában, rövid időn belül szinte kivétel nélkül visszaáll bizonyos mértékben a fogszabályozás előtti állapot.

A helyben- tartó készülékek viselése nem okoz kellemetlenségeket, és a retenciós időszakban is elegendő 6- illetve 12 havonta ellátogatni a kontroll vizsgálatokra.

10. Mennyibe kerül egy fogszabályzó készülék?

A fogszabályozó készülékek általában 170.000- 300.000 Ft között elérhetőek, típustól függően. Minden készüléknek más- más előnyei vannak, ezért a legdrágább készülék nem minden esetben a leghatékonyabb is. A készülék kiválasztásánál a Fogszakorvos a Páciens adottságaihoz, és igényeihez mérten ajánl készüléket. A fogszabályzó ára önmagában soknak tűnhet, azonban ha figyelembe vesszük, hogy a kezeléssel megelőzhetők a későbbi fogszuvasodások, és fogíny-betegségek, valamint állkapocs-ízületi problémák, akkor kijelenthetjük, hogy végső soron jelentős összeget megspórolunk általa, nem beszélve az esztétikus megjelenésről.

A Silver Dent- nél a Te kérdésed sem marad megválaszolatlanul! Keress minket bizalommal, hiszen a konzultációk során Fogszakorvosaink kiemelt figyelmet fordítanak a Páciensek megfelelő és érthető tájékoztatására, emellett mind azt valljuk: nincs olyan, hogy „buta kérdés…”!

Szeretnél többet megtudni a fogszabályozásról? Kattints a többi érdekes tartalomért!

Blogbejegyzések a témával kapcsolatban: Blog 1., Blog 2., Blog 3.

Képgaléria a fogszabályozó készülékekről

Fogszabályozó szakorvosunk bemutatkozása és szolgáltatásaink