A 10 leggyakoribb kérdés Tőletek – fogszabályzó

No Comments

A 10 leggyakoribb kérdés Tőletek

A fogszabályzó

(1. rész)

Talán nincs is még egy olyan konzultáció, ahol annyi kérdés merülne fel a Páciensek részéről, mint a fogszabályozás!

Legtöbben a rendelőben találkoznak először a különböző készülékekkel, így természetes, hogy mindenkinek sok kérdése van. Mi össze is válogattuk mindazt, amit Neked is meg kell ismerned, mielőtt belevágnál a fogszabályozásba!

1. Milyen típusú fogszabályzó a LEGHATÉKONYABB számomra?

A fogszabályozó készülékek ma már számos formában és típusban elérhetőek, egy képzett fogszabályozó szakorvos ismeri és alkalmazza is a különböző technikákat, így elmondhatja az egyes kezelési lehetőségek előnyeit és hátrányait az egyedi fogászati ​​állapothoz mérten. Ne felejtsd el, hogy a fogszabályozás nem minden Páciens számára megfelelő. Kérdezd meg a fogszabályozó szakembertől, hogy mit javasol és miért, majd ezen információk birtokában, közösen hozzátok meg a döntést, és válasszátok ki a legmegfelelőbb készüléket.

A Silver Dent- nél a hagyományos fém fogszabályozókon kívül, esztétikus zafír- és porcelán készülékeket, valamint ezek modernebb ún. önligírozó változatát is megtalálod, a teljesen átlátszó Invisalign® sínek mellett.

2. Mennyi IDEIG kell a fogszabályzót viselnem?

A fogszabályozó kezelés időtartama több tényezőtől is függ:

  • Fogszabályozási probléma komplexitása
  • A választott fogszabályozó készülék típusa
  • A Páciens egyéni adottságai
  • A Páciens kora
  • A kezelés során a fogszabályozó készülék váratlan vagy ismételt károsodása
  • A Páciens kooperációja

A fenti tényezőket figyelembe véve ne lepődjön meg, ha a fogszabályzó szakorvos csupán egy becsült időintervallumot tud mondani, hiszen olyan tényezők is befolyásolják a kezelés hosszát, amit Ő nem tud befolyásolni. Egyes fogszabályozó kezelések az állkapocs növekedésétől és helyzetétől függenek, amelyek sok esetben kiszámíthatatlanok lehetnek, hiszen ilyen esetekben nagyrészt a Páciens együttműködésére is szükség van.

3. Milyen GYAKRAN kell megjelenni a fogszabályzó állításokon?

Általában 4-8 hetente látogatnak el hozzánk a Páciensek az aktív kezelés során, vagyis azalatt az idő alatt, amíg a használt készülék/ készülékek aktívan mozgatják a fogakat. Vannak olyan ​​készülékek, ahol gyakoribb ellenőrzésre vagy tisztításra lehet szükség, emellett a látogatások ideje nagymértékben függ a kezelés típusától is. A Fogszabályozó szakorvos a legtöbb esetben már a konzultáció során meg tudja állapítani, hogy milyen gyakorisággal kell ütemeznie a találkozókat.
Fontos megemlíteni, hogy az aktív kezelés befejezése után sem köszönünk el végleg, hiszen az eredmény megtartása érdekében, Pácienseinken 6 és 12 havonta célszerű megjelenniük a rendszeresek kontrollokon.

4. Mire FIGYELJEK oda a fogszabályzó készülék viselése alatt?

Nincs különösebb korlátozás arra, hogy a fogszabályzót viselő Páciensek milyen tevékenységekben vagy sportokban vehetnek részt, azonban ha kételyed támadt, mindenképp érdeklődj orvosodnál! Előfordulhat, hogy a kezelőorvos speciális szájvédőt fog javasolni az olyan sportokhoz, amelyekben nagyobb a sérülés veszélye, például a foci, birkózás, kosárlabda…stb.

Az étkezéssel kapcsolatban már más a helyzet. Vannak olyan készülékek, melyek viselése mellett bizonyos élelmiszereket kerülnünk kell, mint például a ragacsos, vagy túl kemény ételeket, illetve apró magvakat, amelyek fogyasztása megrongálhatja vagy letörheti a fogszabályozó tappancsait. Ezekre szintén érdemes rákérdezni még a készülék felhelyezése előtt!

5. Hogyan és mivel tudom TISZTÍTANI a fogaim, illetve a készüléket?

Fontos, hogy különös figyelmet kell fordítson a fogak tisztaságára a fogszabályozó viselése alatt is, hiszen csak így tudja elkerülni a fogak szuvasodását. Ugyan a fogszabályozók jelentősen megnehezítik a fogak hatékony tisztán tartását, a megfelelő eszközökkel ez a feladat sem lehetetlen.

A Silver Dent- nél a konzultáció során a Fogszakorvos megfelelően tájékoztat mindenkit arról, hogy hogyan és milyen eszközökkel tudja hatékonyan tisztítani a fogait és a fogszabályzót, valamint néhány szükséges eszközt át is ad, mint például a fogszabályozó viaszt, ami nagy segítség a megszokás ideje alatt.

A Silver Dent- nél a Te kérdésed sem marad megválaszolatlanul! Keress minket bizalommal, hiszen a konzultációk során Fogszakorvosaink kiemelt figyelmet fordítanak a Páciensek megfelelő és érthető tájékoztatására, emellett mind azt valljuk: nincs olyan, hogy „buta kérdés…”!

Szeretnél többet megtudni a fogszabályozásról? Kattints a többi érdekes tartalomért!

Blogbejegyzések a témával kapcsolatban: Blog 1., Blog 2., Blog 3.

Képgaléria a fogszabályozó készülékekről

Fogszabályozó szakorvosunk bemutatkozása és szolgáltatásaink

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető- Klinikai fogászati higiénikus, Silver Dent Fogorvosi rendelő