A fogfájás okai – 10 ok a fájdalom mögött

No Comments

A fogfájás okai – 10 ok a fájdalmad mögött

Lehet enyhe vagy nyilalló, elhúzódó vagy pusztán átmeneti, esetleg lüktető, vagy tompán sajgó! Bizony, a fogfájás számos formában jelentkezhet, melyek mind- mind más okot feltételeznek. Egy azonban közös bennük, a kellemetlen érzést az érintett fog vagy fogak belsejében lévő idegek külső behatásokra fellépő figyelmeztető reakciója váltja ki.

A fogfájás oka különböző eredetű lehet

A fogfájás oka különböző eredetű lehet

A 10 leggyakoribb ok, ami a fogfájás mögött állhat:

1. Fogszuvasodás

Bizonyos orális baktériumok számára táplálékul szolgálnak az étkezések után el nem távolított ételmaradékok és a lepedék. A káros baktériumok a lepedék “elfogyasztása” után savat termelnek, amely idővel a fog védelmét biztosító fogzománcot károsítja. A szuvas lézió szemmel is jól látható, jelenlétének egyértelmű jele a cukros, illetve édes ételek- italok fogyasztása során hirtelen fellépő fájdalom.

2. Zománc- erózió

A savas ételek, vagy bizonyos betegségek során a szájüregbe kerülő gyomorsav (pl.: reflux, hányás) erősen károsítja a fogzománcot. A gyomorsav, akárcsak a baktériumok által termelt savak, bontják és elvékonyítják a fog külső rétegét, ezzel csökkentve annak védelmi funkcióját, és fokozva fogérzékenységet. A hirtelen fellépő- elhúzódó fájdalom, jelen esetben a külső kiváltó tényező (pl.: savas közeg, hideg levegő) jelenlétekor tapasztalható.

3. Íny recesszió

Az íny az idő múlásával, és a különböző parodontológiai betegségek, vagy a helytelen fogmosás következtében visszahúzódhat. Az ínyrecesszió következtében szabaddá váló foggyökeret már nem borítja zománcréteg, mint a koronai részt. A fognak ezen része teljesen védtelen a külső behatásokkal szemben, így a fog érzékennyé válik. A hideg levegő, és a cukros ételek- italok mind- mind hirtelen fellépő, belenyilalló fájdalmat okoznak.

4. Helytelenül elvégzett fogászati beavatkozás

Akár egy tömés, vagy egy gyökérkezelés is balul sülhet el, ha azt nem a kellő szakértelemmel és odafigyeléssel végzik. A tömések készítése során a leggyakrabban a fogbél sérülése fordulhat elő, míg a gyökérkezelések során a nem megfelelően kitisztított, vagy letömött foggyökérben elszaporodó baktériumok okozhatnak a kezelés után gyulladást. Fájdalmat okozhat továbbá egy túlságosan magas korona is, melynek következtében indokolatlanul nagy terhelés éri az adott fogat.

5. Letört vagy traumás fog

A fogak a harapás és a rágás, valamint a fogak csikorgatása (bruxizmus) és az állkapocs szorítása által okozott nyomás következtében idővel meggyengülhetnek. Az apró hajszálrepedések a fogzománcban meggyengítik annak szerkezetét, így a fog könnyen sérülhet, adott esetben le is törhet.  A sérülés fokától függően oly mértékben károsodhat a fog, hogy szabaddá válik a fogbél, melyben az idegek húzódnak. Jellemzően hirtelen fellépő, belenyilalló fájdalommal jár, ami szinte folyamatosan jelen van.

6. Gyökér körüli gyulladás

Az ún. periodontális betegségnek jellemző tünetei vannak. Ez a foggyökér körüli, a fogakat tartó szövetek gyulldásos betegsége, melyet leggyakrabban az ínyvonal mentén felhalmozódó baktériumok (plakk) okoznak. Súlyos esetekben a baktériumok által termelt toxinok eljutnak egészen a foggyökérhez, majd azon keresztül a fogbélbe, ahol további gyulladást váltanak ki. A gyökér körüli gyulladás jellemző tünete, ha a fog ráharapásra érzékeny, míg a fogbél gyulladását a meleg hatására fellépő fájdalom jelzi.

7. Tályog

A tályog nem más, mint egy fertőzés által kialakuló gennyes tasak, amit gyakran mechanikai sérülés vált ki. Előfordulhat akár az ínyen, de az sem ritka, hogy a foggyökér körül, vagy a fog és az íny közötti résben jelenik meg. Lüktető, kisugárzó fájdalom jellemzi, az ínyen pedig szemmel látható a duzzanat.

8. Bruxizmus/ szorítás

A parafunkcionális szokásoknak nevezett viselkedés, mint például a fogcsikorgatás, vagy az állkapocs szorítása rendkívül nagy stresszt okoz a fogakban. Károsítja őket, és fokozza a fogérzékenységet, valamint állkapocs-ízületi fájdalmat okoz. A csikorgatás és a szorítás következtében erőteljesen sérül a fogzománc is, sok esetben a fogak elveszítik anatómiai alakjukat és lecsapottakká válnak. A zománcréteg kopásával a fogbél is szabaddá válhat, ami állandó érzékenységgel és fájdalommal jár.

9. Kisugárzó fájdalom

Gyakran előfordul, hogy a panaszosnak hitt fog valójában teljesen egészséges, és a fájdalmat egy szomszédos fog, vagy adott esetben akár az arcüreg gyulladása okozza. Az sem ritka, hogy egy egyszerű megfázás során fellépő felső- légúti fertőzés vált ki kellemetlen érzetet a fogakban. A kisugárzó fájdalom sokszor tompa, és elhúzódó, jellemzően akár több fogat is érinthet. Az arcüreg gyulladása során a felső fogak, különösen a frontfogak érzékenyek.

10. Fogszabályozás

A fogak mozgatása sok esetben kellemetlen, nyugalmi helyzetben is feszítő érzést generálhat a fogszabályzó készülék. Evés közben gyakori, hogy minden fog érzékeny, azonban idővel ezek a panaszok megszűnnek. Fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk a fogszabályozás során a fájdalom jellegének. Aggodalomra adhat okot az, ha a fogak a fogszabályzó készülék felhelyezése után hosszasan (heteken keresztül) érzékenyek és fájnak.  A kezelésnél a legnagyobb szakértelmet egyértelműen a megfelelő erőbehatás kontrollálása igényli, vagyis annak meghatározása, hogy mekkora erővel történik a fogak mozgatása. A túlságosan nagy erő ugyanis fogkárosodáshoz, és a leggyakoribb esetekben foggyökér- felszívódáshoz vezethet, ami a fog elvesztését okozhatja. Ezért is nagyon fontos, hogy kellő körültekintéssel válasszunk orvost, ha fogszabályozáson gondolkodunk.

A fentiekből jól látszik, hogy a fogfájás mögött sok esetben eltérő betegség húzódhat, vagy épp ellenkezőleg: a fellépő fájdalom jellege, és gyakorisága alapján egyértelműen diagnosztizálható a probléma. A sokféle fájdalomban egy mindig közös: vészjelzőek! Fontos tehát, hogy kellő figyelmet szenteljünk nekik.

Fájdalom esetén kérje Ön is a Silver Dent Fogorvosainak tanácsát, akik a legmodernebb technikák segítségével térképezik fel a kiváltó okokat, professzionális kezeléseinkkel pedig mosolya megóvásában segítenek!

Írta: Klein Eszter
Rendelővezető, Klinikai- fogászati higiénikus