Fogszabályozót szeretnék!

Fogszabályozót szeretnék! Mire számítsak?

Fogszabályozás témakörben már több blog bejegyzésünk is született, ebből is látszik milyen fontos és összetett terület ez. Azt tapasztaljuk, hogy sok páciensünk már az első konzultáció előtt tájékozódik a rá vonatkozó lehetséges kezelésekről, az elérhető készüléktípusokról és azok árairól, ezért igyekszünk minden oldalról megközelíteni ezt a szerteágazó szakterületet és megválaszolni a legfontosabb kérdéseket.

Miért kell szabályozni a fogakat?

A torlódott, kusza fogak, vagy az állcsontok rendellenes pozíciója miatt kialakult arcvonások sokakban visszatetszést keltenek. Így nem meglepő, hogy a Páciensek elsősorban az esztétikai okok miatt keresik fel a fogszabályzó szakorvost, ám a megfelelő funkcionalitás helyreállítása legalább annyira fontos. Szerencsére a kettő legtöbbször együtt valósítható meg.

Ha az egészségünkről van szó, nem köthetünk kompromisszumot! Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy bizony a szájüreg alkotó elemeinek (fogak, íny, nyálkahártya) épen tartása is hozzá tartozik testünk komplex egészségének megtartásához.

Szerencsére a fogszabályozás ma már tényleg kortalan, mindenki számára létezik megfelelő megoldás, ezért merjünk segítséget kérni!

Mi az első lépés, ha fogszabályozót szeretnél?

Gyakran előfordul, hogy telefonon, vagy e-mailben érdeklődő pácienseink már előzetesen szeretnék tudni milyen költségekre számíthatnak a kezelés során. Ez egy teljesen jogos igény, ugyanakkor a jó fogszabályozó kezelés annyira személyre szabott, hogy látatlanban lehetetlen megítélni kinek mire van szüksége és ez milyen anyagi vonzattal jár.

Az első lépés mindig a konzultáció, mely során a fogszabályozó szakorvos a fogazat és nyelv, a harapás, az arcvonások megtekintése alapján feljegyzi a páciens paramétereit és javasol egy kezelési tervet, felsorolja a választható fogszabályozó készülék típusokat.

Milyen készülékekből lehet választani?

Hagyományos multiband fém vagy esztétikus

A hagyományos multiband készülék esetében a fogakra apró tappancsokat (bracket) ragasztunk, mely lehet fém vagy fehér, esztétikus, ezekbe illeszkedik az ív, mely a fogak szabályozását végzi. Az ívet gumikarikák rögzítik a fogszabályozó tappancsokhoz, melyek a szivárvány minden színében elérhetőek, így lehet egyedivé varázsolni a készüléket. Ez a típus szinte minden fogazati eltérés esetén alkalmazható.

Önligírizó fém vagy esztétikus

Az önligírozó technika esetében a bracketekbe egy zárat építettek, ezt lehet nyitni, zárni és nincs szükség külön alkatrészre az ív rögzítéséhet. Ennek a funkciónak két szempontból van jelentősége:

  1. A zárszerkezetnek köszönhetően folyamatosabb és lágyabb erő leadására képes ez a fogszabályozó, mint a hagyományos, ezáltal lerövidíthetjük a kezelési időt.
  2. A fentebb említett gumikarikák plakkretentív felületet képeznek a szájban, vagyis könnyen megtapad rajtuk az ételmaradék. Az önligírozó típusnál könnyebb a tappancsok tisztán tartása, ezáltal jobban tudunk vigyázni fogaink épségére.

Kivehető sínes készülékek

A kivehető készülékek két legnagyobb előnye rögzített társaikkal szemben, hogy szinte alig láthatóak és bármikor kényelmesen eltávolíthatóak a szájból. Ezzel együtt legalább napi 20 órában szükséges hordani ezeket is, de étkezéshez vagy egy fontos esemény előtt könnyen kivehetőek. A megfelelő szájhigiéné fenntartása is könnyebb így, ugyanis fogmosáshoz is ajánlott levenni a síneket, melyek a szájon kívül szintén egyszerűen tisztíthatóak. További előny, hogy a digitális tervezésnek köszönhetően előre megismerheti a páciens a végeredményt, illetve ennek segítségével lekövethető a teljes kezelés.

A fogszabályozó készülékek kiválasztása minden esetben a páciens igényeinek és az adott eset szakmai szempontjainak együttes figyelembevételével történik.

Dokumentáció

Amennyiben páciensünk úgy dönt, hogy szeretne belevágni a folyamatba, a következő lépés a dokumentáció, mely során lenyomatot veszünk a fogakról, ami alapján egy gipszminta készül, ami a kezelés pontos megtervezéséhez szükséges. Ez alkalommal már fotókat és röntgenfelvételeket is készítünk a páciensről, melyek kiértékelése után megszületik a végleges, személyre szabott kezelési terv.

Amennyiben nincs szükség egyéb kiegészítő kezelésre (fogtömés vagy fog eltávolítás), nincs akadálya a fogszabályozó felragasztásának!

Reméljük, hogy a fenti összefoglaló kicsit átláthatóbbá teszi ennek a komplex folyamatnak a menetét és segít döntést hozni.

Jelenleg is futó fogszabályozási akciónk keretében most különösen kedvező feltételekkel várjuk kedves érdeklődő pácienseinket az első konzultációra, ahol egy részletes felmérés után személyre szabott kezelési tervet és árajánlatot adunk a továbbiakról.

Ha Te is régóta gondolkozol a fogszabályozáson, itt a remek alkalom!

Kérj időpont emailen az [email protected] címen, vagy a +36301636330-as telefonszámon!