Szájápolás vírushelyzetben

No Comments

Szájápolás vírushelyzetben

Fontosabb, mint valaha…

 

Vitathatatlan, hogy a megfelelő személyes higiénia soha nem volt annyira fontos, mint a jelenlegi vírushelyzetben.

Ezt mindannyiunknak tudomásul kell vennie; ahogy arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy a fokozott higiénia nemcsak önmagunknak nyújt védelmet, hanem a körülöttünk élők számára is.

A kézmosás és kézfertőtlenítés mellett azonban méltatlanul kevés szó esik a szájhigiénia fontosságáról, valamint arról, hogy vírushelyzetben mire szükséges odafigyelnünk a szájápolási rutinunkat illetően.

Nézzük tehát a legfontosabb tanácsokat!

Ne ossza meg mással a szájápolási eszközeit

Nem számít, hogy milyen közel is áll azokhoz az emberekhez, akikkel együtt él, soha ne ossza meg mással a fogekéjét, vagy bármely szájápolási eszközét. Itt nemcsak a kézi fogkefe megosztására gondolunk: tapasztalataink szerint gyakori, hogy az elektromos fogkefét is többen használják a családban, csak mindenki a saját fogkefefejével.

Mivel ez az egyik módja annak, hogy a vírusokat és a vér által terjedő betegségeket más emberek is elkapják, a használatuk mellett különös tekintettel kell lenni a tárolásukra is.

Rendszeresen cserélje le a fogkefét

A fogkefét vagy a fogkefefejet három havonta szükséges lecserélni!

Ez egyrészt segít abban, hogy mindig hatékony legyen a fogtisztítás, hiszen a kopott kefe nem tudja elvégezni a szükséges munkát.

A rendszeres cserével egyúttal a baktériumok terjedését is megakadályozhatjuk. Ha koronavírusa volt (vagy gyanítja, hogy van), mindenképp szerezzen be új fogkefét vagy fogkefefejet!

Emellett szintén javasolt minden felsőlégúti- és egyéb vírusos betegség lefolyása után azonnal lecserélni a szájápolási eszközöket!

+Hasznos Tipp!

Fertőtlenítse a fogkeféjét a gyógyszertárakban beszerezhető 0,5 százalékos hidrogén-peroxidban 15 percig áztatva!

Tárolja helyesen a fogkeféjét

Használat után függőleges helyzetben tartva hagyja megszáradni a fogkefét. Ez segít megakadályozni a baktériumok terjedését és növekedését.

Bizonyosodjon meg arról is, hogy a család tagjai ne egy helyen tárolják a fogkeféjüket, vagy a fogkefefejüket! Ezzel könnyen kiküszöbölhető, hogy a baktériumok- vírusok áttelepedjenek egyik szájápolási eszközről a másikra.

Rendszeresen fertőtlenítse a fürdőszobáját

A fürdőszobánkban sokan tároljuk fogkeféinket, törölközőinket és egyéb használati tárgyainkat. Ez többek között az a hely, ahova a személyes tisztaságunk érdekében járunk. Ezért kiemelten fontos, hogy a fürdőszobában lévő felületeket rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük a megfelelő tisztítószerekkel!

Ne feledkezzen meg az alapokról

A száj egészségének mindig prioritást kell élveznie, hiszen az orális állapotunk nagyban befolyásolja az általános egészségi állapotunkat. A rendszeres időközönként beiktatott kontrollok mellett ezért ne feledkezzen meg az alábbi, igen egyszerű napi szájápolási rutinról sem:

  • Használjon fluoridos fogkrémet, legalább naponta kétszeri fogmosás alkalmával!
  • Igyon sok vizet, legalább napi 2- 2,5 liter mennyiségben!
  • Használjon minden nap fogköztisztítót és fogselymet a fogak közötti rések tisztítására!
  • Fogmosás után öblögessen antibakteriális szájvízzel!
  • Kerülje az alkohol fogyasztását és ne dohányozzon!

Ne érintse meg az arcát vagy a száját

A kézmosás és az otthoni rendszeres takarítás mellett ügyeljen arra is, hogy lehetőség szerint ne érintse meg piszkos kézzel az arcát, az ajkát, a száját, a szemét vagy a fülét.

Bár a fenti pontok apróságnak tűnhetnek, a betartásukkal mégis sokat tehetünk önmagunk és szeretteink egészségének megőrzése, és a fertőzések elkerülése, valamint továbbadásának megelőzése érdekében!

A Silver Dent- nél eddig is a prevenció fontosságára hívtuk fel minden Páciensünk figyelmét, ami e jelenlegi helyzetben még fontosabb, mint eddig bármikor!

Jöjjön el Ön is hozzánk konzultációra, és kérje fogorvosaink személyes tanácsát az Önnek legmegfelelőbb szájápolási rutin kialakításában!